Aproape 30 de doamne, fiecare de o vârstă respectabilă, s-au adunat într-o sală a Bibliotecii Județene din Constanța, cu câte un telefon mobil și dorința de a învăța ceva nou.
A fost a doua întâlnire din cadrul proiectului Vârstnici mereu conectați (Digitalizare pentru bunici), declarat câștigător în cadrul competiției „Susține un ONG 2024” finanțată de Fundația Orange.
Programul este pus în practică de către Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, care luptă împotriva izolării sociale a persoanelor de peste 65 de ani.
Organizația își propune să îi ajute pe seniori să folosească aplicațiile din suita Google, precum Gmail, Google Maps, Calendar și Google Meet, dar și cele de socializare, precum WhatsApp.
„Proiectul nu este doar un curs, ci și un pas important în crearea unei comunități de vârstnici și voluntari, care pot oferi sprijin pe termen lung”, au precizat reprezentanții asociației.
Doamnele prezente au avut ocazia să învețe noi funcționalități ale telefonului mobil, să socializeze și să schimbe idei cu tinerii voluntari, majoritatea elevi la Liceul „George Călinescu” din Constanța.
Voluntarii au recunoscut că și ei au învățat multe lucruri de la doamnele din sală.
O cale ușoară de a păstra legătura cu nepoții
Seniorii au fost interesați în mod special de WhatsApp, dorind să afle totul despre aplicație, de la termeni și condiții până la cele mai avansate funcții.
„Este una dintre cele mai folosite aplicații, fiind un mod ușor prin care păstrează legătura cu prietenele sau familia, mai ales când copiii sau nepoții sunt plecați în străinătate,” a declarat Monica Ghiță, coordonatoarea activităților din Constanța în cadrul asociației Niciodată Singur.
Ea a adăugat că vârstnicii sunt mult mai conectați la tehnologie decât se crede.
Folosesc WhatsApp, YouTube, TikTok, caută link-uri și informații din diverse domenii, de la rețete la yoga. Au solicitat, pentru sesiunile viitoare, și prezența unor funcționari bancari care să le explice aplicațiile bancare.
La întâlnirea la care a participat și un jurnalist al Constanța100%, doamnele au învățat cum să facă fotografii, să decupeze imagini și să scaneze documente, cum ar fi cartea de identitate.
Curiozitatea nu a lipsit: una dintre participante a întrebat dacă blițul poate fi folosit la interior.
50 de vârstnici învață tehnologia, cu ajutorul unor voluntari dedicați
În total sunt peste 50 de beneficiari în programul Vârstnici mereu conectați (Digitalizare pentru bunici). Din păcate, nu toți au cum să aplice cele învățate la cursuri.
Doi dintre participanți nu au smartphone, dar au venit la aceste cursuri pentru a învăța cum să-l folosească atunci când vor avea. Atât de mare este dorința.
De remarcat și efortul voluntarilor, care și-au dedicat câteva ore din timpul liber pentru aceste sesiuni. Va fi recunoscut de asociație prin diplome, iar experiența dobândită va conta în parcursul lor academic și profesional.
Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor mobilizează voluntari și resurse în 11 orașe din România, având peste 300 de voluntari care contribuie la îmbunătățirea stării emoționale și a calității vieții vârstnicilor.
130.000 de euro de la Fundația Orange pentru programul „Susține un ONG” 2024
Proiectul Vârstnici mereu conectați (Digitalizare pentru bunici) al Asociației Niciodată Singur a fost selectat printre cele 13 programe câștigătoare ale ediției din 2024 a programului „Susține un ONG”.
Acesta este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca ei să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare și să crească gradul de satisfacție personală.
https://www.fundatiaorange.ro/programe/sustine-un-ong
Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate.
În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație și cultură, în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale.
Principalele programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, „Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei”.
Pacat ,erau numai senioare ! Oare de ce ? Initiativa -i frumoasa si utila .Felicitari organizatorilor