
Senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare Ministrului Sănătății cu privire la propunerea carantinării forțate a persoanelor vârstnice.
Acesta cere explicații despre posibilitatea ca seniorii să fie introduși în carantină forțată, idee vehiculată în ultimele zile în spațiul public.
Iată ce spune parlamentarul din Constanța:
„Opinia publica din țara noastră a fost literalmente bulversata de unele alegații stupefiante, care au circulat insistent in spațiul public si care v-au fost atribuite dvs., urmare a interviului pe care l-ați acordat, zilele trecute, pentru Realitatea Plus, aserțiuni reluate insistent, ulterior, pe mai multe site-uri!
In mod concret, făceați referire, cu seninătate, la ideea unei carantinări forțate a persoanelor vârstnice, infectate sau nu cu COVID 19, in numele unei pretinse «siguranțe sanitare», totul, evident, din foarte marea grija a autorităților fata de aceasta categorie sociala, considerata ca fiind deosebit de vulnerabila!
Dincolo de faptul ca simpla idee de a pune laolaltă, adică de a reuni, in același spațiu, persoane sănătoase cu unele infectate indica o logica, cel puțin in suferința, vehicularea unei asemenea enormități vine sa se adauge, din păcate, altor masuri sau inițiative, cel puțin regretabile, eufemistic vorbind, pentru a nu spune aberante, adoptate de membrii guvernului din care cu onor faceți parte, la adresa persoanelor vârstnice!
Desigur ca, unii, mai naivi sau creduli – categorie in care mărturisesc că am fost tentat sa mă număr si eu – s-ar fi așteptat, poate, ca «grija» și atenția, cu totul speciale, ale autorităților fata de persoanele varstnice sa se manifeste prin masuri cu o alură sau «față», daca imi permiteți expresia, ceva mai umane! M-as fi asteptat, de exemplu, ca persoanelor in vârstă sa le fie distribuite, in mod prioritar si/sau la preturi subvenționate, măști si mănuși de protecție, sa fie întrebate dacă au sau nu ce sa puna pe masa, dacă dispun de banii necesari pentru cumpărarea de medicamente sau, poate, sa le fie asigurat, macar, accesul cu prioritate la cozile din supermarketuri si farmacii!
Dar nu, nici vorba de asa ceva, inițiativele «minților strălucite» care au conceput, aprobat si pus in practica masurile draconice, discriminatorii si complet ilogice la adresa bătrânilor noștri au fost si rămân ceva mai «prozaic »: după veritabila lor «arestare» la domiciliu decisa de guvern, a urmat înghesuirea, literalmente, a acestora pe parcursul a 120 de minute, la ore de maxima aglomerație diurna, pentru «socializare» si rezolvarea treburilor zilnice!
Cu toate acestea, țin sa va reamintesc, domnule ministru, ca vorbim despre un segment de cetățeni reprezentând circa 20-25% din populație si despre un interval orar in care mătușile, unchii și bunicii noștri si poate si ai dumneavoastră, altfel foarte vioi, pentru ca, nu-i asa, vârsta le permite, trebuie sa dovedească adevărate virtuți sportive: să aștepte la mijloacele de transport in comun, sa stea la cozi in piețe, supermarketuri sau farmacii si, de ce nu, la cabinete medicale, pentru ca, de la o anumita vârstă, cam ai nevoie si de asa ceva! Dar stați, asta nu este tot, ei trebuie să ajungă, la timp, înapoi la domiciliu, de preferat, înainte de orele 13, trecute fix – cum ar spune marele Caragiale și ar fi de râs dacă nu este, de fapt, de plans – pentru ca altfel, cu amenzile care ii așteaptă, nu este de glumit si respectivii risca sa rămână și fără mâncare și fără medicamente, atâtea cate își puteau permite!
Domnule ministru, în calitatea dvs. de cadru medical cunoașteți sau ar trebui sa cunoașteți importanta deosebita a activității fizice pentru menținerea unei bune stări de sănătate fizica si mentala, indiferent de varsta, lucru valabil, mai ales, pentru persoanele trecute de prima tinerețe! In context, ne întrebăm, cum se face ca, din pozitia dvs. de membru al Grupului de Comunicare Strategica, nu ați avut nimic de obiectat atunci când s-a decis ca este nevoie de un interval de timp pentru plimbarea animalelor de companie – dar nimeni nu s-a gândit ca si persoanele în vârstă au nevoie de putina miscare sau plimbare, si asta tot din considerente de sănătate, mai ales atunci când perioada de restricționare incepe sa capete proporții ce depășesc tot mai mult estimările inițiale!
Domnule ministru, in unele intervenții pe care le-ati avut in cursul zilei de ieri in mass-media, ati negat – cum altfel? – paternitatea alegațiilor aberante referitoare la carantinarea forțată a persoanelor vârstnice! Consideram, insa, ca in raport cu emoția colectivă cu totul deosebita si tulburarea adâncă generate in societatea românească de simpla vehiculare a unor asemenea aserțiuni, cu trimitere la practici reprobabile si vremuri de mult apuse, condamnate unanim peste tot in lume, simpla infirmare in interviuri publice nu este, nici pe departe, suficienta!
Pe cale de consecință, va adresam solicitarea ca instituția pe care o reprezentați sa clarifice și să infirme în mod oficial alegațiile respective!
In caz contrar, așteptăm demisia dvs.!”