Sergiu Manea, CEO BCR: „Cred foarte mult în potențialul Constanței”

Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române, a fost invitatul jurnalistului Cristian Hagi la Tomis TV, în emisiunea „Punctul pe i”.

Este primul român numit în această funcție, are în subordine 5.500 de angajați. A vorbit despre județul Constanța și potențialul său, despre port, despre lucrările de infrastructură din municipiul Constanța. Chiar dacă BCR este deținută de o bancă din Austria, a mărturisit că refuzul Austriei de a primi România în Schengen l-a afectat personal. A vorbit și despre reacția clienților, dar și despre profitul record realizat în 2022. A analizat performanța economică a României și a dezvăluit care sunt perspectivele acesteia, în opinia experților băncii. A fost întrebat și ce ar face acum cu primul salariul, având cunoștințele de azi. A vorbit și despre educația în sănătate, despre spitalul OCH, dar și despre cât de solid este sistemul bancar din România, în contextul falimentelor din SUA. Nu în ultimul a dezvăluit rând cum a ajuns să fie primul român în această funcția, dar și cât citește.

Mai jos puteți urmări înregistrarea emisiunii și citi o sinteză a principalelor declarații.

„Noi credem foarte mult în bunăstarea financiară a oamenilor și credem foarte mult că această bunăstare se construiește în primul rând prin educație și dialog.

Văd Constanța ca pe un oraș care începe o transformare și sper din tot sufletul că transformarea aceasta se va executa cât se poate de repede și fără foarte multă străduință, suferință pentru locuitorii orașului Constanța.

Eu cred foarte, foarte mult în potențialul acestui oraș nu numai pentru județul Constanța sau pentru Dobrogea, ci pentru întreaga țară.

Țara se mișcă, iar portul este exact acea fereastră prin care poți vedea și faptul că țara se mișcă, și calitatea acestei mișcări.

Cred că este nevoie de o viziune integrată a modului în care construim și creștem potențialul Portului Constanța, pentru că forța radierii a ceea ce se întâmplă în port se duce foarte mult în inland. Mă refer la capacitatea de iradiere de la centre logistice și centre multimodale până la, de ce nu, construcția de facilități de producție.

Propunerea de valoarea a României și a portului Constanța este aceea de complementaritate (nu de competiție). Europa are nevoie de porturi foarte puternice inclusiv în Marea Neagră, iar portul Constanța este într-o poziție absolut minunată.

Despre refuzul Austriei de a primi România în Schengen: Decizia m-a afectat personal. Am suferit. Din punct de vedere a România SA, a România SRL, e clar că o bună parte din potențialul existent al României ar putea fi pus în valoarea mult mai bine prin prezența noastră în Schengen, o prezență pe care de facto o merităm.

A fost o decizie eminamente politică, poate una din puținele decizii din istoria statului austriac în care au luat o decizie de politică externă uitându-se la politica internă.

Din punct de vedere al încetării relațiilor de afaceri cu Banca Comercială Română, impactul este mai mic decât marginal.

Eforturile noastre nu s-au oprit pe 8 decembrie. Vom continua comunicând foarte clar mediului politic austriac, încercând să acompaniem ceea ce statul român comunică în eforturile pe care le face, să iterăm și să reiterăm atât meritele României, cât și importanța pentru Europa a realizării acestui fapt pe care nu numai că îl merităm, respectiv apartenența României la spațiul Schengen.

Despre profitul BCR: Profitabilitatea, mai ales profitabilitatea sustenabilă, este de fapt marca solidității. 2022 a fost un an foarte, foarte bun, dar dacă ne uităm la BCR putem vedea sustenabilitate în ceea ce privește profitabilitatea, care creează satisfacția acționarilor. Aceasta e importantă. Noi am investit în transformarea canalelor noastre, în ultimii trei ani, peste 100 de milioane de euro. Investim în fiecare an în zona de transformare a experienței clientului, care include zona de digitalizare, 50 – 70 de milioane de euro și vom continua să ținem acest ritm.

Vedem inflație terminală în anul acesta puțin peste 8%. Vedem inflație terminală anul viitor în zona de 4 – 4,5%.

În ceea ce privește creșterea economică, anul acesta vedem o domolire, după creșterea peste potențial de anul trecut. Anul acesta credem că vom avea 2 – 2,2%. Anul viitor vedem din nou o creștere în jurul sau peste potențial, pe care îl vedem la 3,5 – 4%.

Vedem ca rezervoare principale de creștere investițiile, și credem foarte, foarte mult în cei aproape 100 de miliarde de euro în cvasicapital, cum îl numesc eu, pentru România, veniți din toate tipurile de fonduri europene. Cred că o să vedem multe lucruri făcute în perioada următoare.

Cred foarte mult în Marea Neagră și în potențialul Mării Negre.

Noi credem foarte mult în educație, în sănătate, în calitatea vieții (care înseamnă infrastructură socială și calitatea locuirii) și în adopția de tehnologie.

Am avut onoarea să fiu alături de un antreprenor extraordinar, un medic absolut extraordinar, alături de o echipă absolut extraordinară. E vorba de domnul profesor Ciufu. La OCH vedem grijă, o echipă minunată, tehnologie de ultimă oră și medici de cea mai înaltă calitate care se întorc acasă.

Despre credite imobiliare/ipotecare: Vedem și noi o ușoară scădere în cerere. Vedem mai multă precauție. Se pun două întrebări: pot susține creditul? Vor mai scădea prețurile?

Sănătatea financiară este a doua cea mai mare preocupare în viața unui om, după sănătatea fizică. Potrivit unui studiu pe care îl facem, în 2023 sănătatea financiară este una din preocupările importante pentru 48% din cei care au răspuns.

Sistemul bancar din Uniunea Europeană este un sistem bancar extraordinar de bine reglementat și supravegheat în sensul protecției deponenților. Nu vorbesc de mecanismele de asigurare ale depozitelor, ci de o reglementare și supraveghere structurată și structurală a întregului sistem bancar european, în sensul asigurării că fiecare dintre băncile prezente în Europa sunt extraordinar de solide și pot face față în orice moment oricărui tip de veste proastă care vine din America, din Elveția sau de oriunde din alte parte.

Dacă astăzi aș fi întrebat să dau un exemplu un sistem bancar model prin soliditatea lui, aș alege în primele trei fără niciun fel de ezitare România.

Silicon Valley Bank nu avea risk management. Cazul acesta este un accident.

Efortul nostru principal, ca România, comunități românești, nu este să anticipăm următoarea lebădă neagră, pentru că este imposibil, ci să creăm în fiecare zi reziliență, alternative, mobilitate, grad de alertă creativă. Să fim pregătiți.

România poate fi, fără niciun fel de dubiu în absolut și relativ, una din primele zece economii ale Europei. Peste Austria. Și nici măcar nu avem nevoie de încă un plan strategic. Avem nevoie să vedem care este oportunitatea, ce avem de făcut, hai să executăm asta.

Dinamica în care ne aflăm sau ne putem afla îmi aduce aminte de Ion Heliade Rădulescu, care spunea: „Scrieți, băieți, numai scrieți.” Noi în momentul ăsta ar trebuie să facem, numai să facem. Să facem lucruri care au bun simț economic și care creează impact.

Dacă aș fi tânăr și aș lua acum primul salariu, aș face prima economie. Aș economisi așa cum scrie la carte, 20%, și aș încerca să fac un obicei din asta. Aș încerca să îmi creez un fond de rezervă, care să însemne 3 – 6 salarii.

Eu mă duc la birou între 7.15 – 7.30 în fiecare zi. Câteodată merg acasă la 7 seara, câteodată mai târziu.

Oamenii din jurul meu, cei 5.500, știu atât de bine ce au de făcut, încât mă simt extraordinar de bine când realizez că de fapt eu trebuie să învăț mai mult și mai bine ca să fiu relevant, pentru că altfel, sincer, azi nu au nevoie de mine.

Citesc cam tot ce îmi pică în mână. Acum citeam „Mitul normalității”, a lui Gabor Mate. Citesc cărți despre viitor, despre inteligența artificială, despre istoria Bucureștiului. Îmi place foarte mult „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, pe care îl tot recitesc. Cartea aceea nu stă niciodată în bibliotecă. Îmi place foarte mult să citesc, îmi dă foarte multă liniște.

Sergiu Manea – extras din CV

Studii

  • 1995 – 1996: Diplomă de Master în Ştiinţe Financiare, Academia de Studii Economice Bucureşti, Scoala Doctorala DOFIN

Cariera profesională

  • 2015 – prezent: Preşedinte Executiv, Președinte al Comitetului Executiv, Banca Comercială Română, Bucuresti, România
  • 2012 – 2015: Vicepreşedinte Executiv Trezorerie, Pieţe de capital&Group Large Corporates, Membru al Comitetului Executiv, Banca Comercială Română, Bucuresti, România
  • 2010 – 2012: Partener, ITHUBA CAPITAL, Viena, Austria
  • 2006-2010: Director executiv, EEMEA Markets, Bank Austria CreditanstaltA.G., Pieţe & Investment Banking, Unicredit Group, Viena,Austria
  • 2005-2006: Director executiv, Institutional Sales & DCM Origination, PieţeInternaţionale, Bank Austria Creditanstalt A.G, Viena, Austria
  • 2004-2005: Director Trading, Emerging EMEA Fixed Income and InterestRates Derivatives, Pieţe Globale, ABN AMRO N.V., SucursalaLondra, Marea Britanie
  • 2000-2003: Vicepreşedinte, Pieţe Financiare, ABN AMRO Romania S.A.,Bucuresti, România
  • 1998-2000: Director &Trezorier, Trezorerie si Pieţe, Bank AustriaCreditanstalt Romania S.A., București, România
  • 1997-1998: Senior Trader, MM/Fixed Income/FX, Pieţe Globale,CITIBANK România S.A., Bucuresti, România
  • 1996-1997: MM and Fixed Income Trading & Sales, Pieţe Financiare, INGBank N.V., Sucursala Bucuresti, România
  • 1994-1996: Instituţii Financiare, Divizia Internaţională, BRD, Bucuresti, România

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

4 comentarii la “Sergiu Manea, CEO BCR: „Cred foarte mult în potențialul Constanței”

  1. Intrebati l de ce cand imi deschid cont sunt intrebat daca sunt membru de partid si de ce ca dovada a existentei contului mi se da o hartie fara semnatura si stampila practic fara valoare judiciara. Nu mai luati interviuri in care laudati interlocutorul.

  2. Sergiu Manea a prezentat un discurs extrem de inspirational si impresionant cu privire la istoria sa si asupra potentialului si transformarii Romaniei! Cu siguranta, cuvintele sale vor avea foarte multe beneficii pentru economia noastra, deoarece ne-a aratat cat de greu si de inteligent trebuie sa lucram toti impreuna pentru a construi o tara mai buna. Imi doresc ca mai multi dintre cei implicati in deciziile cu privire la economie sa adopte aceasta viziune si sa adopte masuri pentru a profita la maximum de potentialul nostru.

  3. Din nefericire, eu unul nu cred in potentialul BCR, ca fost client al bancii. Nu degeaba mi-am inchis tot la BCR.
    Degeaba vede CEO potentialul, daca banca nu ia masuri sa nu-si mai alunge clientii. De pilda softul pe care-l folosesc este jalnic, unii angajati mai au pana sa inteleaga ca nu vine nimeni la banca pentru ca se plictiseste si are timp de pierdut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Pompieri din România, inclusiv Constanța, pleacă în Turcia cu noi ajutoare

lun apr. 10 , 2023
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că astăzi, 10 aprilie, 10 mijloace tehnice din cadrul USISU, ISU Galați, ISU Mureș, ISU Iași, ISU Constanța și Bazei pentru Logistică a IGSU vor realiza un transport umanitar ce constă în 16.000 kit-uri de igienă, 10 corturi de luat masa și […]

V-ar putea interesa și: