Sfatul ministrului sănătății pentru bolnavii de gripă

alexandru-rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (foto), a declarat că actualul sezon gripal afectează mai mult copiii şi a făcut apel la părinţi să nu îi ducă la spital dacă au forme uşoare sau medii de gripă, ci să consulte medicul de familie. Acesta îi va îndruma, dacă este necesar, la unul dintre centrele ambulatorii specializate, înfiinţate în acest scop.

Alexandru Rafila a fost întrebat, la TVR Info, cum face faţă sistemul de sănătate din România, având în vedere numărul mare de viroze respiratorii sau gripe sezoniere, el explicând că cei mai afectaţi sunt copiii.

„Impactul mai mare este pentru copii, mai puţin pentru adulţi. Asta nu înseamnă că sezonul gripal care a început practic nu va evolua şi nu va afecta şi populaţia adultă. Virusul sinciţial respirator care produce o epidemie în momentul de faţă, prezentă şi în România şi în alte ţări, în Europa sau chiar în Statele Unite, afectează copiii. Este o boală virală care poate să producă anumite complicaţii, bronşită de obicei şi evoluţia unora dintre copii e mai dificilă”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a fost, de asemenea, întrebat dacă sunt suficiente locuri în spitale, pentru copiii cu viroze. Rafila a făcut un apel către părinţi, să nu blocheze activitatea Unităţilor de Primiri Urgenţe.

„Tocmai pentru ca să putem să uşurăm acest lucru şi să nu trebuiască părinţii să aştepte ore întregi la unităţile de primiri urgenţe, am înfiinţat la nivel naţional mai multe centre ambulatorii de evaluare a copiilor care au forme uşoare sau forme medii. Deci cei care merg la medicul de familie şi medicul de familie consideră că au nevoie de investigaţii suplimentare pot să meargă în aceste centre de evaluare. Lista lor este disponibilă la Ministerul Sănătăţii, la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică. Şi acolo părinţii pot să ducă copiii fără niciun fel de problemă, să fie evaluaţi, să primească tratament şi dacă este într-adevăr nevoie, vor fi trimişi la spital. Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital, e bine să evite să stea ore întregi, de exemplu la unităţile de primiri urgenţe, care sunt supraaglomerate şi lucru ăsta trebuie luat în considerare. Am făcut şi un ghid de bună practică privind modul în care un părinte trebuie să ia o decizie informată în cea ce priveşte propriu copil, dacă are o viroză respiratorie”, a precizat Rafila.

Ministrul a mai spus că deşi în perioada următoare vor creşte cazurile de COVID-19, nu vor mai fi cazuri grave, mai ales dacă cei care fac parte din categoriile de risc se vor vaccina.

„Părerea mea este că chiar dacă numărul de cazuri va fi important, nu vom mai ajunge în situaţia de a avea aşa de multe cazuri grave, mai ales dacă categoriile la risc se vor vaccina în număr cât mai mare. E bine, pentru că dacă tot au făcut primele 2 sau 3 doze de vaccin, să aibă siguranţă că şi actuala tulpină nu produce o boală gravă. Orice persoană adultă sau orice tânăr cu vârsta mai mare de 12 ani se poate vaccina cu doză de rapel, dar recomandarea expresă este pentru persoanele vârstnice sau toţi cei care au boli cronice”, a declarat Alexandru Rafila.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Rareș Bogdan s-a apucat de găinărit. Cine strânge ouăle

lun dec. 26 , 2022
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a povestit duminică, la Antena 3, că s-a apucat să crească găini la București. Liberalul a spus că atunci când este plecat la Bruxelles copiii lui strâng ouăle. „Mi-am cumpărat găini. La București am 22 de găini. Eu cu Jacqueline (fetița lui, n.red.) avem niște găini […]
rares-bogdan

V-ar putea interesa și: