Sighișoara, superbă (și) iarna FOTO

Sighișoara
Foc de artificii în Sighișoara, cu ocazia zilelor orașului (foto: Claudiu Pintea)

Sighișoara este, cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, iar partea sa veche este una dintre cele mai frumoase din Europa. Nu încape îndoială.

De altfel, centrul istoric din Sighișoara este inclus în patriminoul mondial UNESCO din anul 1999. Acesta include, în România, șase situri culturale și două naturale.

Sighișoara este căutată de turiști în special pe timpul verii, dar merită vizitată și iarna. În acest an, autoritățile locale organizează și un revelion în aer liber. Cu incepere de la ora 23.00, in seara de 31 decembrie 2018, pe scena amplasata in Piata Octavian Goga, va concerta Trupa Electric Band. La miezul nopții, ci aflați în piață vor putea admira un foc de artificii, iar apoi pe scenă va urca trupa Semnal M.

În aceste zile, pe aceeași scenă se desfășoară concerte în cadrul manifestărilor dedicate Târgului Sărbătorilor Iernii. Au avut concerte mulți cântăreți cunoscuți, printre care amintim pe Mircea Vintilă.

Construit în secolul XII de coloniștii sași sub denumirea latină Castrum Sex și păstrat în mod aproape neschimbat până astăzi, centrul istoric al Sighișoarei este locuită și în prezent.

Cetatea este înconjurată de un zid de 930 m a cărui înălțime inițială era de circa 4 metri. Ulterior, înălțimea zidului a fost mărită în unele locuri până la 14 m. Zidul a fost construit între secolul al XIV-lea și al XVII-lea ca protecție împotriva atacurilor turcești. Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Turnurile funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești.

 • Turnul cu Ceas (înălțime: 64m; turn-poartă)
 • Turnul frânghierilor (aflat pe platoul Școlii din Deal, a fost restaurat în sec. al XIX-lea și servește actualmente ca locuință a îngrijitorului cimitirului evanghelic din deal)
 • Turnul măcelarilor (hexagonal)
 • Turnul cojocarilor (distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit; are 4 niveluri)
 • Turnul țesătorilor (a fost dărâmat în 1858, pietrele fiind folosite pentru pavajul cetății)
 • Turnul croitorilor (pe partea opusă a Turnului cu ceas, este turn-poartă; are 2 etaje; pulberăria de aici a explodat în incendiul din 1676 distrugând turnul, care a fost reconstruit)
 • Turnul giuvaergiilor/aurarilor (incendiat de un trăsnet în 1809, a fost dărâmat în 1863, când pe fundamentul lui a fost construită sala de gimnastică a liceului german; aceasta a fost la rândul ei schimbată în capela cimitirului în 1935/36)
 • Turnul cositorarilor (înălțime: 25 m; patru etaje)
 • Turnul tăbăcarilor (unul din cele mai vechi)
 • Turnul fierarilor (ridicat în 1631 pe temeliile vechiului turn al bărbierilor; distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit)
 • Turnul lăcătușilor și dogarilor erau situate între Turnul cizmarilor și fierarilor.
 • Turnul pescarilor se afla cândva pe malul Târnavei, mult mai în afara cetății, unde se găsea pe-atunci și moara. Rareori mai este amintit. Există doar pe macheta Muzeului din incinta Turnului cu ceas.
 • Turnul cizmarilor (marchează capătul de nord al zidului cetății; menționat în 1521, fortificat în 1603, distrus parțial în 1606, reconstruit în 1650, ars în 1676, reclădit în 1681).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.