Sindicat: „Fără niciun temei legal, polițiștii sunt trimiși să intre în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domicilii”

Sindicaliştii din Poliţie acuză conducerea IGPR că îi expune intenţionat pe poliţişti riscului infectării cu coronavirus, reclamând că sunt trimişi la persoane suspecte de coronavirus aflate în autoizolare, pentru semnarea unui proces-verbal.

„Conducerea IGPR, într-un heirupism de partid, îi expune intenţionat pe poliţişti riscului de a se infecta cu noul coronavirus. În ciuda prevederilor Deciziei CCR 458 din 25.06.2020 prin care Ordinul MS 414 din 11.03.2020 privind instituirea masurii de carantina pentru situatia de urgenta de sanatate publică internaţională determinata de infectia cu COVID-19 şi stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarea efectelor epidemiei, in baza caruia s-au instituit /dispus masuri de carantina/izolare este suspendat de drept, fara niciun temei legal politistii sunt trimisi sa intre in contact direct cu persoanele aflate in autoizolare la domicilii. Acestora li s-au înmânat niste procese verbale care trebuie semnate si de catre persoanele suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus. Aşa înţelege conducerea Poliţiei Române să îi protejeze pe poliţiştii din linia întâi , expunând-i intenţionat riscului de a fi infectaţi!”, anunţă sindicatul Europol pe pagina de Facebook, prezentând procesul-verbal.

Conform sindicatului, unii dintre poliţişti s-au sesizat că solicitarea este abuzivă si au raportat că nu pot îndeplini astfel de sarcini fără fi dotaţi cu materiale care să le asigure protecţia, fiind prezentat raportul unui poliţist de la Roman.

Referitor la data raportului, Sindicatul Europol precizează că aceasta e greşită, fiind corectată ulterior.

”O mică greşeală strecurată în raport, asumată. A greşi este omeneşte. A fost refăcut raportul”, a explicat sindicatul.

Mai multe persoane aflate în izolare sau în carantină au decis să plece acasă, ca urmare a deciziei Curtţii Constituţionale care a stabilit că plasarea în izolare sau carantină ca urmare a unui ordin al ministrului Sănătăţii este neconstituţională, fiind încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale.

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Se deschid șase grădinițe de stat din Constanța, Valu lui Traian și Cumpăna

Sun Jul 5 , 2020
La nivelul județului Constanța 133 de părinți și-au exprimat dorința de a se deschide grădinițele, în perioada iulie-august 2020. Cele mai multe solicitări (120) au fost în municipiu. În acest context, în baza unor proceduri specifice, s-a hotărât deschiderea a 6 grădinițe din sistemul de stat, a anunțat Inspectoratul Școlar […]
Se deschid șase grădinițe de stat din județul Constanța