Sistemul centralizat de încălzire a dat faliment în Năvodari. Abonații au fost abandonați

Mii de locuitori din Năvodari nu mai au căldură în apartamente. Uzina Termoelectrică Midia a decis să sisteze agentul termic spre consumatori în data de 5 octombrie. A anunțat acest lucru public, pe pagina de Facebook, la trei zile după.

„Sistemul de termoficare al orașului Năvodari mai are, în prezent, 1.500 de abonați, din 10.000. Dintre aceștia, 1,200 de abonați înregistrează datorii în sumă de 1,5 milioane lei, informează Termica Năvodari.”, spun reprezentanții companiei.

„Societatea de termoficare face apel către abonații datornici să facă eforturi ca până în data de 31 octombrie 2021 să achite măcar o parte din facturile restante, astfel încât UT Midia să poată relua aprovizionarea orașului Năvodari cu agent termic. În caz contrar, abonații sistemului public de termoficare nu vor putea beneficia de apă caldă și căldură.”, au adăugat aceștia.

SC Termica Distribuție Năvodari spune că a încercat să găsească soluții amiabile de achitare a facturilor restante, propunând un sistem de reeșalonate a datoriilor. Din păcate, graficul de reeșalonare nu a fost respectat de debitori.

„În aceste condiții, SC Termica a demarat procedurile legale pentru recuperarea creanțelor.”, precizează compania.

Cu alte cuvinte, îi dă în judecată pe cei care nu au plătit.

Primăria Năvodari le cere banii restanțierilor

Compania mai spune că, în paralel, Primăria Năvodari face eforturi pentru a păstra neschimbat prețul apei calde și căldurii către populație la 142 lei pentru o gigacalorie, de 2,5 ori mai ieftin decât în municipiul Constanța, în condițiile în care tarifele la gaze și electricitate au crescut necontrolat în ultima perioadă.

De unde știe acest lucru, este greu de precizat, mai ales că Primăria Năvodari s-a făcut remarcată, în ultimii ani, cu o serie de cheltuieli cel puțin discutabile

„Abonații SC Termica Distribuție Năvodari trebuie să înțeleagă că bugetul local nu poate, din punct de vedere legal, să acopere datoriile populației la termoficare, fiecare consumator având obligația legală să achite serviciile de care beneficiază.”, a precizat conducerea UMT.

„Primăria Năvodari face eforturi pentru a păstra neschimbat prețul apei calde și căldurii către populație la 142 lei pentru o gigacalorie, în condițiile în care tarifele la gaze și electricitate au crescut necontrolat în ultima perioadă. Pentru a debloca situația, abonații care au facturi restante la apă caldă și căldură trebuie să achite urgent măcar o parte din datorii!”, au transmis și reprezentanții Primăriei Năvodari.

Nici primăria, nici UMT nu scot niciun cuvânt despre ce se întâmplă cu cei care NU au datorii.

Soluții și nu prea

Ce se va întâmpla cu cei care rămân fără căldură? Primăria îi ceartă că au datorii, că sunt săraci, iar soluții practice nu prea există. Printre ei sunt însă și persoane care AU PLĂTIT.  Probabil că mulți dintre ei vor încerca să se folosească reșouri sau calorifere electrice și boilere pentru apă caldă. Oamenii se întreabă însă, pe bună dreptate, dacă va rezista instalația electrică. „Problema gravă va fi când toate cablurile se vor încinge. Cât vor rezista?”, spune un locuitor, pe o rețea de socializare. Altcineva spune că primăria ar fi trebuit să se implice și să tragă gaza gratuit pentru cei afectați. Chiar și așa, realizarea unei instalații de interior este pentru mulți un vis.

Crizantemele nu țin de cald

Mulți năvodăreni sunt revoltați pe situație.

„Capete luminate la Năvodari! Avem crizanteme de 9200 euro… avem gazon de alte mii de euro…și avem un oraș intreg lăsat în pragul iernii, FĂRĂ CĂLDURĂ ȘI APĂ CALDĂ!! Asta înseamnă evoluție, asta înseamnă să fii gospodarul satului și să-ți pese doar de buzunarul tău! RUȘINE chelaru, RUȘINE dumitrașcu , RUȘINE mara! Cea mai proastă conducere pe care a avut-o vreodată Năvodariul!”, spune o doamnă, tot pe rețelele de socializare. A ales să scrie numele de familie cu litere mici.

Ar mai fi putut adăuga multe altele. De pildă, 65.400 de lei pentru administrarea rețelelor de socializare și a site-ului.

Vara ne bărbierim, iarna înghețăm

Are dreptate? Vă dăm un exemplu. Știm că înțeleptul își face vara sanie și iarna car. Ce făcea Primăria Năvodari vara? Organiza, de pildă, „Romanian Barber Social Education”. Eveniment desfășurat „cu sprijinul administraţiei locale şi implicarea viceprimarului Costel Aurelian Dumitraşcu”, după cum am citit în presa locală.

„Suntem prezenţi la un show inedit pentru România. Sunt încântat că organizatorii au ales oraşul Năvodari să fie gazda evenimentului Romanian Barber Social Education. Prezenţa voastră într-un număr destul de mare îmi dă un vibe bun şi am încredere că toţi cei care vor urca pe scenă vor împărtăşi cu dumneavoastră tehnici şi informaţii despre fashion şi trenduri. În opinia mea, barberingul nu este o simplă meserie. Este o artă! Recent am devenit şi eu consumator de artă. Tocmai de aceea îi mulţumesc lui Ciprian Golan, care m-a ajutat să-i aduc look-ului meu o schimbare adaptată la noile trenduri“, spunea, pe 29 mai 2021, viceprimarul Costel Aurelian Dumitraşcu. Vara nu-i ca iarna.

Profit de 140 milioane de lei

Uzina este deținută de statul român, în proporție de 56,58%, Oilfield Exploration Business Solutions S. A. – 36,01% și la KMG International NV, cu sediul în Olanda, cu 7,41%. Cele două companii sunt deținute de proprietarii din Kazahstan ai Petromidia.

De altfel, Oilfield Exploration Business Solutions S. A.  este deținută în proporție de 99,99% de KMG INTERNATIONAL NV.

În anul 2020, UTM a avut o cifră de afaceri de 126.437.698 RON  și un profit net de 1.031.723 RON.

Oilfield Exploration Business Solutions S. A. stă mult mai bine. A avut o cifră de afaceri de 1.483.366 RON, dar un profit fabulos: 140.948.990 RON, ceea ce înseamnă 386.161 de lei pe zi.

Primăria Năvodari este condusă de Florin Chelaru, PSD, și Costel Aurelian Dumitrașcu, PMP.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

RAJA anunță trafic îngreunat în zona Spitalului de Boli Infecțioase din municipiul Constanța

lun oct. 11 , 2021
Pentru executarea lucrărilor de remediere a unui branșament avariat din zona Spitalului de Boli Infecțioase din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA SA au fost nevoite să restricționeze traficul auto pe primele două benzi de circulație de pe bd. 1 Decembrie 1918, pe sensul de mers dinspre bd. Ferdinand către bd. […]
raja avarie

V-ar putea interesa și: