Sistemul medical românesc: muribund plimbat prin 4 spitale în 7 zile

Distribuie:
cristian hagi

Sistemul medical românesc a fost învins de noul coronavirus. Autoritățile dau declarații menite să ne liniștească, dar realitatea îi contrazice.

În Constanța, un pompier care a murit din cauza Covid-19 a fost plimbat prin 4 spitale în 7 zile. În total, circa 300 de kilometri.

Calvarul a început pe 12 aprilie, când a fost internat la spitalul de la Cernavodă. De aici, a fost transportat la Spitalul Medgidia. De la spitalul din Medgidia, pe 13 aprilie, a fost transportat și internat la Spitalul de Boli Infecţioase Constanța. Pe 13 au venit și rezultatele testului și medicii află că este pozitiv. Pe 17 aprilie, starea sa s-a înrăutățit și a fost transferat la Bucureşti, la Institutul Matei Balş. A mai rezistat numai câteva ore. A murit în timpul nopții.

Un specialist îmi spune că lucrurile nu trebuia să se întâmple așa. Leziunile pulmonare apar înainte de toate la computer tomograf. Dacă există o suspiciune, modalitatea cea mai simplă de a o înlătura este să faci pacientului un CT. Testarea, s-a văzut, are mai hibe. Libertatea a scris despre cazul incredibil al unei infirmiere depistate pozitiv și negativ de patru ori la rând!

În cazul unei suspiciuni clinice, pacientului trebuie să i se facă un CT, pe lângă aceste teste. În cazul de față, dincolo de modul în care a fost tratat, se pune întrebarea de ce a fost plimbat prin patru spitale?

Evident, explicații există. Spitalul din Cernavodă nu este pregătit pentru cazuri de Covid-19, cel din Medgidia este numai spital suport, deci pacientul trebuia să ajungă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. A ajuns, dar a durat cinci zile!

Cazurile grave din Constanța nu se tratează însă aici, pentru că nu există nici aparatura necesară, nici medicii specialiști. Institutul Matei Balş este singurul din România care are un aparat ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation). Cu alte cuvinte, o tehnică extracorporală de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă adică un aparat de oxigenare cu membrană extracorporeală. Ministerul Sănătății a organiza, din 24 ianuarie, o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu pentru asigurarea tehnicii ECMO. „Este o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situații. ECMO se va aplica persoanelor cu complicații datorate gripei”, spunea ministerul.

Cel mai bun medic a rămas trenul spre București. Din păcate, uneori nu pleacă la timp.

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

One comment

  • PROSTII spuse cu scop emotional, impreuna cu fragmente de adevar. Diagnosticat pe 12 ca infectie respiratorie a ajuns a 2a zi la Boli Infectioase. Atat doar ce de COVID SE MOARE – agravare in zilele 7-12 de boala, indiferent de pompier, medic sau boschetar. Au mai contribuit unele lucruri din patologia anterioara, varsta nu tocmai tanara. De aici TAMPENIA clasica de tren la Bucuresti??? ECMO se face in cazurile disperate si cei care ajung acolo au o mortalitate de 90% – nu mai spun ca exista UN APARAT pe tara. Dumnezeu sa-l ierte ! si atat !!! Terminati cu aruncatul cu mizerii

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.