Slujbă oficiată de IPS Teodosie fără respectarea normelor de protecție împotriva covid-19

Astăzi, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba Sf. Liturghii, la biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Negru Vodă.

Preoții nu au purtat mască, deși unii dintre ei au cântat (o metodă prin care, spun specialiștii, se poate răspândi ușorul coronavirusul), nu au respectat distanțare socială, au pupat obiectele de cult.

Nici enoriașii nu au respectat regulile. Una dintre ele spune să stea la distanță de 1,5 metri unul de celălalt, lucru care nu s-a întâmplat. Deși o parte din ei purtau mască, alții o țineau mai mult sub bărbie, deci ineficient.

Credincioșii stau umăr lângă umăr, fără să respecte distanțarea fizică cerută de autorități

Recent, 39 de persoane au fost amendate de poliţişti pentru că au participat la o slujbă religioasă la o biserică din municipiul Constanţa, fără a purta mască de protecţie sau a respecta regulile de distanţare fizică. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie și este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Constanţa, miercuri, poliţiştii Secţiei 2 au fost sesizaţi că în interiorul unei biserici din municipiul Constanţa ar fi oficiată o slujbă la care participă mai multe persoane care nu respectă măsurile de protecţie sanitară. Acolo au ajuns poliţiştii şi jandarmii constănţeni, care au constatat că faptele sesizate se confirmă.
Forţele de ordine au identificat 39 de persoane care nu purtau masca de protecţie şi nu respectau măsurile de distanţare socială. Acestea au fost sancţionate contravenţional, valoarea totală a amenzilor fiind de 4.500 de lei.

La această biserică, slujba religioasă era oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Patriarhia Română transmitea, încă din vara acestui an, că, în interiorul bisericii, folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia slujitorilor bisericeşti care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

 • Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în aşa fel încât între credincioşi să fie o distanţă de 2 m în orice direcţie (4 mp pentru fiecare credincios). Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spaţiul interior disponibil, ceilalţi credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii).
 • Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanţa între ei va fi de 1,5 m în orice direcţie.
 • În interiorul bisericii, folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia slujitorilor bisericeşti care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
 • Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtăşania individuală şi citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.
 • Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfăşoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, aşteptând pe un singur rând. Distanţa de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.
 • Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecţie, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtăşirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.
 • De asemenea, nu se permite accesul în lăcaşul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
 •  Ordinea, disciplina, igiena şi respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnaţi ai bisericii respective.
 • Spovedania credincioşilor şi citirea unor rugăciuni pentru aceştia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât şi credinciosul care se spovedeşte vor utiliza mască de protecţie şi vor menţine distanţa fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorităţii bisericilor şi caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul şi penitentul.
 • Credincioşii ortodocşi români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.
 • La intrarea şi ieşirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, uşa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieşire, pentru a se evita intersectarea credincioşilor.
 • La intervale de patru ore, potrivit dispoziţiilor autorităţilor, lăcaşul de cult urmează a fi bine aerisit.
 •  La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
 • Până la normalizarea situaţiei, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia, dar se pot distribui pachete cu hrană, ambalate igienic.
 •  La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.
 • Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanţei fizice de 2 m.
 • Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăţa înainte şi după terminarea slujbelor, iar stranele şi pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.
 • Activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecţie stabilite de autorităţi.

Sursă foto: captură Facebook

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.