Soarta hotelului cumpărat de secretara familiei Bosânceanu cu salariul pe 583 de ani

Unul dintre hotelurile cunoscute din sudul litoralului, Oltenia, se reabilitează și va reintra în circuitul turistic.

Hotelul are o istorie interesantă, care exemplifică modul în care s-a făcut privatizarea în România și de ce nu a funcționat turismul cum trebuie, dar și modul în care unii oamenii de afaceri au făcut profit.

Hotelul Oltenia a fost privatizat în august 2002. S-a organizat atunci o etapă de privatizare pentru mai multe unități de cazare din Neptun Olimp.  Licitația a fost acerbă. A fost câștigată de o tânără care avea atunci 27 de ani, Eleonora Popovici. Aceasta a cumpărat pachetele majoritare la societățile

Oltenia Estival 2002 si Ovidiu Estival 2002, respectiv cate 54%. Cu alte cuvinte, tanara de 27 de ani a devenit stăpână peste hotelul Oltenia, de 13 etaje, din Olimp.

Am realizat, în 2006, o investigație jurnalistică, publicată în România liberă, pentru a afla cine este tânăra și de unde a avut un munte de bani: nu mai puțin de 70 de miliarde de lei vechi, adică circa două milioane de euro. O avere.

Eleonora Popovici avea domiciliul la marginea Bucurestiului, pe o strada neasfaltata, impartind casa de chirpici cu alte cinci persoane. Locuia cu soacra și tocmai își pusese termopane la casă. Sunt acestea condiții de milionar în euro?

Strada din București pe care locuia secretara care a cheltuit două milioane de euro pe un hotel (fotografie realizată în 2006)
Locuința din București a milionarei (fotografie realizată în 2006)

Am descoperit apoi ceva interesant. Doamna Popovici era angajata firmei Histria din București, îndeplinind funcția de secretara.

Haideți să vedem ce a făcut o secretată săracă cu un hotel de două milioane de euro. În septembrie 2002, prin actul aditional 3406/10.09.2002, Ministerul Turismului se retrage din societate. In aceeasi luna, administrator la Oltenia Estival 2002 este numita Dumitrita Bosanceanu. Dupa alte cateva luni, Eleonora Popovici coopteaza in societatea Oltenia Estival 2002 o alta societate, si anume Histria Shipmanagement SRL, cedand prin cesionare 2.334.255 de actiuni. Histria Shipmanagement era controlata din umbra de binecunoscutul om de afaceri constantean Gheorghe Bosanceanu, sotul Dumitritei. In acte nu apărea insa numele Bosanceanu, actionarul majoritar fiind firma cipriota „Argonaut Global Investment Limited”. Nu e prima firmă a sa care are ca acționat majoritar o societate din străinătate. Chiar și perla coroanei, Șantierul Naval Constanța, are ca acționar majoritar o firmă din Insulele Marshall.

Am mai descoperit ceva: că secretara a plătit, pentru acel hotel, salariul ei pe o perioadă de circa 583 de ani.

Am cerut atunci un punct de vedere și organelor de anchetă și control. Șeful DNA Constanta de atunci, Florin Tarnacop, a spus ca instituția pe care o conduce se poate autosesiza în legătură cu aspecte semnalate de presa, dar nu este obligata sa faca acest lucru.

Din informațiile noastre, un dosar în lucru a existat Parchetul Curții de Apel Constanța, dar nu ni s-au oferit detalii. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Constanta începuseră, in acest caz, cercetările prealabile începerii urmăririi penale. N-am mai urmărit însă stadiul dosarului, probabil ca e clasat de mult timp. L-am sunat atunci și pe Gheorghe Bosânceanu, care, în loc de răspuns, ne-a închis telefonul.

Ca un element de culoare: Gheorghe Bosânceanu a fost membru PSD timp de 4 ani.

Gheorghe Bosânceanu alături de Miron Mitrea, pe vremea când amândoi făcea parte din PSD, partidul care conducea România

Hotelul a fost multă vreme părăsit. Familia Bosânceanu face afaceri mari, importante, dar se pare că fie nu se pricepe la turism, fie nu a avut timp să se ocupe de el.

După mult amar de vreme, în 2019, hotelul și-a schimbat proprietarul. Familia Bucovală, care deține mai multe unități de cazare pe litoral, a cumpărat hotelul Oltenia din stațiunea Olimp cu 2 milioane euro, adică aproximativ cât plătise secretara lui Bosânceanu în 2002.

În prețul tranzacției a intrat atât clădirea cu 13 etaje, cât și restaurantul și terenul de circa 9.000 metri pătrați. Tranzacția a fost perfectată printr-o firmă controlată de Elena Bucovală, soția lui Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia-Constanța. Familia Bucovală deține deja în portofoliu complexul hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord, hotelul Tomis din Mamaia și hotelul Cupidon din Venus.

Familia Bucovală a început un amplu proces de renovare a hotelului, care ar trebui să fie reintrodus în circuitul turistic în acest an.

Hotelul Oltenia, clasificat la 2 stele, este situat în nordul stațiunii, la circa 100 metri de plajă, fiind însă de mai mult timp în stare de degradare. Unitatea are o capacitate de 220 locuri, dispuse pe 13 nivele în 207 camere duble și 13 apartamente.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Soarta hotelului cumpărat de secretara familiei Bosânceanu cu salariul pe 583 de ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Încă un caz de coronavirus în Primăria Constanța

vin iun. 19 , 2020
Încă un funcționar public din cadrul Primăriei municipiului Constanța a fost testat pozitiv pentru SARS-CoV-2. Cele două persoane confirmate până în acest moment sunt internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Direcția de Sănătate Publică desfășoară în continuare ancheta epidemiologică, iar colegii de birou ai celor doi funcționari publici […]

V-ar putea interesa și: