Socialismul nu durează decât până se termină banii altora. PSD vrea să taxeze pensiile speciale

„Problema cu socialismul este că, în cele din urmă, rămâi fără banii altora.” Este o zicală care aparține lui Margaret Thatcher, prim ministru al Angliei între 1979 și 1990, de al cărei adevăr începe să-și dea seama și PSD.

Știa ce spune. Iată numai un exemplu din guvernarea sa. „Doamna de Fier”, așa cum a fost numită de către un ziarist, a rezistat pretențiilor minerilor, care au stat un an în grevă și au produs o gaură de 1,5 miliarde de lire economiei din regat (producând și declinul lirei sterline față de dolarul american). N-a dat înapoi niciun pas și, în cele din urmă, a închis 97 de mine, iar restul au fost privatizate. Nu a subvenționat o industrie neperformantă cu banii altora.

Revenind pe meleagurile noastre, se pare că și PSD s-a convins că socialismul nu durează decât până se termină banii altora. După ce s-a împrumutat masiv în ultimele luni, partidul de guvernământ a anunțat că se gândește să introducă primele măsuri care arată că sarabanda de cheltuieli din ultimii ani se apropie de final.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat luni că intenţionează să introducă o taxă de solidaritate care să se aplice pensiilor speciale care depăşesc 10.000 de lei.

El a precizat că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de luni au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificări bugetare din 2019, fiind înaintate câteva propuneri de măsuri, dintre care două au fost convenite „de principiu”.

„A fost o discuţie cu toţi colegii din CEx, legată în primul rând de modul în care propunerea noastră la Finanţe pentru partea de rectificare se va face, de fapt, principiile de bază care vor sta la baza acestei noi rectificări, primei rectificări bugetare din 2019. Vă reamintesc că săptămâna aceasta, peste două zile, va fi şi o discuţie cu toate structurile asociative pentru a prezenta exact propunerea Ministerului de Finanţe pentru prima rectificare din 2019 şi, de asemenea, au fost câteva măsuri prezentate, câteva propuneri de măsuri. (…) În primul, e vorba de ceea ce de foarte mulţi ani de zile români solicită, poate într-un mod justificat, e vorba de subiectul legat de pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, noi am discutat azi în CExN pe baza a ceea ce MF a făcut ca propunere – un plafon de 10.000 de lei, iar pe ceea ce depăşeşte această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate. Şi credem că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri. Este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern, va ajunge şi în Parlament şi, desigur, Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală”, a spus Teodorovici, care nu a precizat ce nivel va avea această „taxă de solidaritate”.

Cea de-a doua propunere este legată de gratuitatea pe calea ferată de care beneficiază studenţii.

„Şi aici o propunere, la fel, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, şi oricum va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor, putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români, să spunem, pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii. De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură”, a adăugat ministrul de Finanţe.

El a precizat că a obţinut un acord de principiu în CEx asupra propunerilor, dar forma finală va fi în Parlament.

„Subliniez încă o dată, a fost o discuţie asupra cărora a fost dorinţa de a informa toţi colegii din CEx, a obţine un acord de principiu, dar forma exactă, cu toate elementele în spate, va face subiectul unei alte discuţii, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de astfel de măsuri. Repet, sunt elemente care nu sunt luate, e foarte important de subliniat, aşa cum poate se doreşte a se interpreta, din lipsă de bani. Sunt măsuri care trebuie să fie luate, pentru că este logic, spunem noi, astăzi, în România şi sunt măsuri care, să spunem aşa, vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită. Deci, nu sunt măsuri luate din lipsă de bani. V-am spus, rectificarea s-a prezentat, se va încheia, sperăm noi, cu succes. Vom accentua în special alocările financiare pentru investiţii, pentru plata drepturilor veniturilor populaţiei, atât investiţii la nivel local, cât şi la nivel central, şi cu menţinerea, desigur, în deficitul pe care îl ştim cu toţii de 2,76″, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Comisia Europeană a prognozat pentru acest an o creștere economică de 3,3%, dar o inflație mai mare, de 4,2%. Pentru anul 2020 se așteaptă o creștere de 3,7%, dar o inflație de 4,2%. Tot comisia spune că ritmul de creștere al exporturilor a încetinit la 3,2%, în timp ce importurile au crescut cu 9,3%. „Înăsprirea condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă va continua, rata şomajului urmând să rămână aproape de actualul nivel foarte scăzut. Avansul salariilor ar urma să se modereze la o creştere de o cifră în 2020, condusă de aşteptata încetinire a expansiunii salariilor în sectorul public”, apreciază Executivul UE. Adăugați la toate acesta și semnele negative din Germania, a cărei puternică industrie se confruntă deja cu recesiunea, spun specialiștii, dar și faptul că în China s-a înregistrat cea mai scăzută creștere economică din ultimele trei decenii, una din cauza fiind războiu economic declanșat de SUA. În lume lucrurile nu arată deloc bine. Când vine recesiunea (și va veni, căci așa funcționează lucrurile în economie), România va fi total nepregătită, dacă nu ia măsuri dure urgent.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Toți cei 39 de inculpați din dosarul presupusei mite din Portul Constanța, achitați definitiv după 8 ani de procese

lun iul. 15 , 2019
Toți cei 39 de inculpați din dosarul presupusei mite din Portul Constanța au fost achitați definitiv, după opt ani de procese. Completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut sentința instantei de fond de achitare a 39 de inculpați din dosarul spectacol instrumentat de […]
Larențiu Mironescu și Eugen Bogatu, doi dintre inculpații în acest dosar

V-ar putea interesa și: