SOLIDARITATE. România ajută Turcia după cutremurele care au produs peste 2.200 de morți

Un cutremur major cu magnitudinea 7,8 a lovit luni dimineață centrul Turciei și nord-vestul Siriei. Seismul a fost urmat apoi luni la prânz de un alt cutremur devastator, de magnitudine 7,5. Bilanțurile de până acum indică cel puțin 2.200 de morți și mii de răniți.

Pentru a face față tragediei, pentru a salva oricâte vieți se poate, Guvernul Republicii Turcia a asistență internațională prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România nu a rămas indiferentă. Ba dimpotrivă, a răspuns imediat.

59 de salvatori, câini și tehnică aferentă

Astfel, două aeronave militare C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române, au decolat de pe aeroportul Baza 90 din București cu destinația Turcia.

„Misiunea de sprijin pe care România o oferă Turciei, puternic afectată de seriile de cutremure produse în ultimele ore, presupune deplasarea modulului specializat de căutare-salvare a României, RO-USAR, acreditat INSARAG, format din 59 de salvatori (modulul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă, echipa de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) și ofițeri de legătură din cadrul DSU).

Apel către medici

Ca urmare a cutremurului catastrofal din Turcia, Ministerul Sănătății a deschis un apel urgent către personalul medical care dorește sa se înscrie ca voluntar pentru ajutorarea răniților și completarea echipelor medicale prezente la fața locului.

Medicii și asistenții medicali care doresc să devină voluntari pentru echipele necesare acordării de asistență medicală victimelor cutremurului din Turcia vor completa formularul de mai jos.

Mesajul lui Gheorghe Hagi

Nu a rămas indiferent nici Gheorghe Hagi, un fotbalist legendar și pentru Turcia.

„Toate gândurile mele merg către poporul turc, greu încercat în aceste momente. Sunt alături de voi!”, a declarat acesta.

Vremea nu ajută

Eforturile de salvare din următoarele zile ar putea fi îngreunate de condițiilor meteorologice dificile în unele dintre zonele afectate, conform BBC.

În regiunea Turciei din jurul epicentrului primului cutremur sunt așteptate ploi abundente, în timp ce temperaturile vor fi de doar 3-4 grade ziua și mult sub limita înghețului noaptea. De asemenea, sunt prognozate ninsori.

Conform autorităților locale, cel puțin 2.800 de clădiri au fost distruse în urma primului cutremur, astfel că mii de oameni au rămas fără adăpost.

Număr telefonic pentru români

Ministerul român de Externe transmite că în cazul existenței unor eventuale grupuri de cetățeni români afectați, pentru a evita ocuparea liniilor telefonice pentru un timp îndelungat se recomandă ca o singură persoană din cadrul grupului să contacteze personalul consular, iar informațiile obținute de aceasta să fie diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

Românii pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “SOLIDARITATE. România ajută Turcia după cutremurele care au produs peste 2.200 de morți

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul Apărării: „Baza militară Mihail Kogălniceanu a devenit un simbol”

lun feb. 6 , 2023
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au vizitat luni, 6 februarie, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. „Mihail Kogălniceanu este mai mult decât o bază militară, a devenit un simbol al felului în care lumea liberă se raportează la evenimentele de securitate care au […]

V-ar putea interesa și: