Sondaj. PSD, aproape cât PNL și AUR la un loc

PSD este pe primul loc în intenția de vot a românilor și ar câștiga la o distanță mare alegerile parlamentare, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, arată un sondaj de opinie realizat de Sociopol, institut condus de către sociologul Mirel Paladă, fost consilier al lui Victor Ponta.

PSD ar obține 33% din voturi. Pe locul doi ar urma PNL, cu 19%. Practic, cele două partide, dacă ar funcționa în coaliție, ca în prezent, ar deține majoritatea în Parlament, cu 52% din opțiunile electorale.

Pe locul al treilea s-ar situa AUR. USR este abia pe locul 4, cu doar 10% din voturi.

PSD, 33% din voturi, înregistrează o evoluție puternic fluctuantă, potrivit Sociopol.

„După boost-ul primit odată cu intrarea la guvernare (efect de învingător), PSD dă semne de oboseală, când peste 30%, când mult sub 30%. Variații generate nu atât de pierderea bazinului total, ci mai degrabă de afectarea mobilizării la vot (pesediștii declară când că vin, când că nu vin la vot).

De cînd a început războiul din Ucraina, PSD dă semne de erodare, intensificate odată cu creșterea crizei economice. E posibil cumva ca efectele crizei economice să fie încasate mai degrabă de PSD decît de PNL? De confirmat sondajele următoare.

PSD prezintă în continuare bazinul potențial cel mai mare de votanți (peste 20% din total populație), dar pe care nu-l concretizează la vot, semn de dezamăgire/demobilizare electorală”, menționează sociologii institutului.

PNL, cu 19%, este în scădere față de alegerile parlamentare din 2020, când a obținut 25%. Sociopol remarcă faptul că la fel ca în cazul PSD, liberalii au variații puternice generate de fluctuațiile de mobilizare la vot.

„Pe termen mediu, revenire, atât ca procente valide, cât și din total populație, după degringolada în care a fost în toamnă, cînd au generat criza politică prin care au scos USR de la guvernare și au adus PSD. Efectul revigorant pentru PNL al războiul din Ucraina începe să se estompeze. Bazin electoral în certă scădere. Efectele crizei prețurilor devin din ce în ce mai clare (vezi și scăderile de încredere în liderii alianței guvernamentale)”, notează institutul de sondare a opiniei publice.

După un vârf în sondaje de circa 20%, AUR este în scădere consistentă, acum situându-se, potrivit Sociopol, la doar 15% din intenția de vot.

„Erodare din ce în ce mai bine definită, mai ales de când cu războiul din Ucraina. Bazin electoral în scădere. Nu reușește să concretizeze electoral nemulțumirea populației la adresa crizei economice (prețuri/inflație/incertitudine economică).

USR a coborât până la 10%, cu Eeodare în ultimul an, mai ales după apariția REPER pe scena politică.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 27 iunie 2022.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Sondaj. PSD, aproape cât PNL și AUR la un loc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un fost fotbalist de numai 32 de ani s-a sinucis

Sun Jul 3 , 2022
Roland Stănescu (32 de ani), fost fotbalist la Petrolul Ploieşti, FC Argeş sau Dacia Unirea Brăila, s-a sinucis sâmbătă, aruncându-se de la etajul 4 al unui bloc din Voluntari. Roland Dedius Stănescu era în vârstă de 32 de ani şi era cunoscut ca având probleme psihice. Fostul fotbalist nu mai […]