Sorin-Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța: „Nu sunt un bun simplu soldat… Ori „sergent”, ori „caporal”, ori nimic!”

Sorin-Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța: „Nu sunt un bun simplu soldat... Ori „sergent”, ori „caporal”, ori nimic!”

Sorin-Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța, vorbește, într-un interviu pentru Constanța 100%, despre reabilitarea sinagogii din Constanța, proiect la care se lucrează de mai mulți ani, despre relația instituțională cu președintele Consiliului Județean Constanța și primarul municipiului, despre relația cu PSD, dar și despre câți evrei mai sunt în Constanța.

– O dată la câteva luni e resuscitat subiectul reabilitării Sinagogii Mari din Constanța...

Sorin-Lucian Ionescu: – Așa e. Am constatat o ciclicitate, dar nu e doar vina celor care întreabă sau scriu, ci și a celor care tergiversează lucrurile. Oameni pe care nu i-a interesat vreodată subiectul, care n-au urmărit evoluția lucrurilor, care n-au citit despre asta în ultimii ani, își dau cu părerea. Ne înjură, ne ceartă, ne dau indicații. Profesorul Ciorbea chiar a spus într-o ședință de consiliu local că e treaba evreilor s-o repare, că au bani. Și-a Israelului..

– De fapt, care e povestea, pe scurt, și care e stadiul, situația?

– Eu am devenit președinte al Comunității din Constanța în vara lui 2014. Pe 30 octombrie sunt alegeri, pentru un nou mandat – ar fi al treilea… Primul lucru de care m-am apucat a fost ăsta, apoi cimitirul, sediul Comunității și alte proprietăți. Niciun primar de până atunci – era atribuția lui – nu a demarat demersurile pentru declararea sinagogii ca monument istoric. Decebal Făgădău a încercat, dar era deja prea târziu, din cauza stadiului avansat de degradare – a fost de fapt singurul primar care ne-a ajutat cu ceva. A durat și a costat: proiectul, expertizele, avizele, aprobările. O dată la doi ani scoteam din nou autorizația și certificatul de urbanism. Liviu Dragnea a fost cel care, ca ministru al Dezvoltării, a pornit lucrurile, apoi Sevil Shaideh. S-au tot împotmolit pe la nu știu ce comisii interministeriale, deși banii erau alocați de atunci. Cel care le-a împins tot timpul înainte a fost președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler. De zece ani se luptă, de când era consilier parlamentar și al președintelui de atunci, regretatul domn Aurel Vainer.

– Și de ce nu începe, totuși?!

– Acum fix trei ani, am predat sinagoga Companiei Naționale de Investiții, în proprietate provizorie, după modelul Cazinoului. Ei au schimbat proiectantul (habar n-am de ce), au schimbat soluția tehnică și a mai fost și un blocaj la Comisia de Cultură (nu de la Constanța), că nu le plăcea acoperișul. După care, în ultimul an, s-au organizat trei licitații de atribuire a lucrărilor, două anulate. A treia s-a finalizat joi 6 octombrie, s-au deschis plicurile. Habar n-am ce a fost – nouă nu ne spune nimeni nimic. Dar înjurăturile și jignirile pe facebook le primim în continuare.

– Actuala administrație locală vă sprijină?

– Președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, m-a chemat din prima săptămână de mandat. Nu numai pe mine – pe toți președinții minorităților etnice. Ne-a asigurat de tot sprijinul – și așa a fost. Primarul Chițac nu a fost interesat de așa de așa ceva, dimpotrivă. M-a jignit personal, m-a dat afară din serviciu, apoi a fost scandalul cu refuzul inițial al schimbării numelui străzii mareșal Ion Antonescu. Eu l-am raportat personal Comitetul de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului în România, apoi la Ambasada Israelului. A ieșit ce ați văzut. Apoi tot eu l-am sfătuit (la cererea dumnealui) pe dl. Ambasador Saranga, să normalizeze relațiile cu Vergil Chițac. Dar atitudinea primarului față de noi – ca față de TOȚI cetățenii orașului, a rămas aceeași: arogantă, sfidătoare, disprețuitoare.

– Mai sunteți membru PSD?

– Nu, de când (acum aproape doi ani) am revenit în presă, cu ziarul online Metropola Constanța. Dar nu a fost singurul motiv.

– Dar care?

– Nu sunt un bun simplu soldat… Ori sunt „sergent” sau „caporal”, ori numai sunt nimic. Toată viața am fost șef sau adjunct, pentru că asta am făcut în facultate.

– Adică?

– Am absolvit ASE București (coleg cu Gică Hagi), facultatea de Management General. Adică exact asta: conducere. La 27 de ani eram cel mai tânăr director de Operă din România, apoi și adjunct, de teatru. Am mai condus o televiziune și două ziare importante, pe print. Un individ se întreba deunăzi ce caut într-un consiliu de administrație… Păi, asta am învățat la facultate!?

– Câți evrei mai sunt în Constanța?

– E o întrebare-capcană! Eu cred că vreo 200, socotind și cetățenii israelieni, stabiliți pe-aici, chiar și vremelnic. Cred că vă referiți la câți MEMBRI are Comunitatea. E o chestie de opțiune, înscriere și cotizație – modică, 45 de lei pe an. Cred că sub 50. Îi iubesc pe fiecare, la fel de mult. Comunitatea însă, ca organizație juridică și religioasă, are valoare de simbol. Suntem cele mai multe (ca număr) minorități etnice, într-o singură provincie (cea mai mică!) și ne înțelegem minunat între noi! E interesul tuturor cetățenilor să nu dispărem, să nu fim asimilați. Suntem pata de culoare, curiozitatea (în sensul bun al cuvântului), simbolul diversității locale. Globalismul se împiedică de noi – și bine face! 🙂


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Peste 2.200 de terenuri agricole din trei comune din județul Constanța au fost înregistrate gratuit în evidențele de cadastru și carte funciară

joi oct. 13 , 2022
Peste 2.200 de terenuri agricole din trei comune din județul Constanța au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru […]
OCPI-Constanta-sediu

V-ar putea interesa și: