Sorin Struntinsky, dispărut de 4 luni. Parcă l-a înghițit pământul

sorin strutinsky urmarit national

S-au împlinit puțin peste 4 luni de când omul de afaceri Sorin Strutinsky a dispărut. Deși este dat în urmărire internațională, în tot acest răstimp nu a mai apărut nicio informație despre el sau despre eforturile statului român de a-i de de urmă.

Curtea de Apel Constanța a decis, pe 6 iulie 2020, condamnarea omului de afaceri Sorin Strutinsky la zece ani și opt luni de închisoare cu executare. Decizia, luată după mai multe amânări, este definitivă.

În martie 2015, Strutinsky a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani. Atunci, procurorii DNA Constanța i-au pus sechestru pe bunuri mobile și imobile în valoare de 1.892.844,97 de lei pentru a recupera prejudiciul. Conform DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sorin Strutinsky a pretins de la un denunțător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, Strutinsky a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 de lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de afacerist, respectiv S.C. New Home Construct SA, S.C. Mehmetoglu SRL, SC Neferimn SRL, SC Panel Building System SRL și CDS Project SRL. Mai departe, omul de bază al fostului primar al Constanței Radu Mazăre, i-a determinat pe reprezentanții acestor societăți să falsifice acte în contabilitate pentru a justifica banii primiți de la denunțător.

În alt caz de trafic de influență, din 2012 de această dată, Strutinsky a pretins de la același denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de firma denunțătorului, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky , prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 de lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv, între 400.000 și 500.000.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Milionarul Alexander Adamescu, o noua chichiță avocățească înaintea extrădării în România

mar nov. 10 , 2020
Ministrul Justitie, Catalin Predoiu, a declarat marti, 10 noiembrie, ca in ceea ce priveste extradarea lui Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, acuzat de mituirea mai multor judecatori de la Tribunalul Bucuresti, aceasta este tergiversata de avocatii milionarului. Ministrul a precizat ca dupa decizia definitiva a Instantei […]
alexander adamescu mandat arestare