La Constanța se desfășoară, în aceste zile, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru MITURILE CETĂȚII, eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și de Consiliul Județean Constanța.
În cele 11 zile de festival sunt programate peste 30 de producții, în patru spații de joc: Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de Mare”, Piața Ovidiu.
Spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt producții realizate de regizori precum Silviu Purcărete, Andrei Serban, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Alexa Visarion, Vlad Massaci, Felix Alexa, Cristi Juncu, Claudiu Goga, Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu, Andrei Măjeri, Radu Iacoban, Eugen Jebeleanu și mulți alții.
Regizorul Victor Ioan Frunză va fi prezent în festival cu producția A DOUĂSPREZECEA NOAPTE de William Shakespeare, spectacol realizat la Teatrul Metropolis București; (spectacolul se va juca la Teatrul de Stat Constanța miercuri, 26 iunie 2019, ora 19:00)
Spectacolul de la Metropolis, ca de altfel toate montările lui Victor Ioan Frunză din ultima perioadă, la care lucrează cu o echipă bine sudată, are meritul de a fi în același timp o excelentă comedie de public, unde râzi în hohote minute în șir, la scene jucate impecabil, și o cercetare inteligentă, în centrul căreia se află omul, „acest animal ciudat”.
Monica Andronescu, Yorick.ro
Regizorul Silviu Purcărete va fi prezent în festival cu producțiaAȘTEPTÂNDU-L PE GODOT de Samuel Beckett, spectacol realizat laTeatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (se va juca la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” miercuri, 26 iunie 2019, ora 19:00)
Marea calitatea a acestei montări este limpezimea. Spectacolul nu este supraîncărcat vizual, ci i se lasă posibilitatea de a comunica la alte nivele. Sugestiile auditive – ţiuitul constant ce prefigurează aşteptarea, şi cele scenice – cutremuratul decorului, copacul suspendat, cortina rudimentară, costumul copilului, toate sunt puse în slujba creării unei atmosfere / unei senzaţii mai importante decât mesajul în sine. Aşteptându-l pe Godot nu e un spectacol de neînţeles, ci unul pe care nu-ţi poţi da seama cum de l-ai înţeles…
Sabina Bălan, LiterNet.ro
Regizorul Alexandru Dabija va fi prezent în festival cu producția SALBA DRACULUI după Vasile Alecsandri, spectacol realizat la Teatrul „Fani Tardini” Galați (se va juca la Teatrul de Stat Constanța Joi, 27 iunie 2019, ora 19:00)
Umorul propriu regizorului cu care abordează în general această temă nu e unul răutăcios sau revanşard. Dimpotrivă, e tandru, melancolic, adesea, şi mai ales generos din punct de vedere teatral, provocând imaginaţia creatoare în expresia ludică pe care o presupune.
Doina Papp, Adevărul
Regizorul Cristi Juncu va fi prezent în festival cu producția NAVIGATORUL de Conor McPherson, spectacol realizat la Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu” (se va juca laTeatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”joi, 27 iunie 2019, ora 19:00)
Nu am nici o ezitare să afirm că Navigatorul este cel mai bun spectacol al anului 2018 (firește, cu rezerva că n-am văzut toate producțiile anului). Navigatorul este o reinterpretare, în cheie contemporană, a pactului cu diavolul; curajoasa (și reușita) tentativă a lui McPherson a găsit în Juncu un hermeneut remarcabil și în cei cinci actori de la Târgu-Mureș niște interpreți excepționali. Un spectacol la care se râde cu hohote, dar care îți provoacă la final acel de neuitat frison cathartic.
Claudiu Groza, Dilema veche
Regizorul Claudiu Goga va fi prezent în festival cu
producția ESCU de Tudor Mușatescu, spectacol realizat la Teatrul „Regina Maria”
Oradea (se va juca la Teatrul de Stat Constanța vineri, 28 iunie 2019, ora
19:00)
Claudiu Goga şi-a ales foarte bine distribuţia şi a condus milimetric actorii pe firul roşu al poveştii, şlefuind roluri fără urmă de îngroşală şi kitsch – un alt risc al comediei, mai ales atunci când interpreţii dau viaţă unor caractere. O galerie de portrete emblematice, uşor recognoscibile, ridicole în firescul de a fi, a prins graţie unei echipe al cărei tandem s-a demonstrat funcţional la premieră, prin simbioză actoricească, în tensiune şi energie bine susţinute, fără ieşiri la rampă, cu atenţie spre detaliu, inclusiv în apariţiile de plan secund. Şi tocmai această tensiune a jocului, alături de acurateţea şi onestitatea interpretării, i-a adus spectatorului pofta de râs.
Andreea Costea, crisana.ro
Regizorul Vlad Cristache va fi prezent în festival cu producția AMERICAN BUFFALO de David Mamet, spectacol realizat la Teatrul „Jean Bart” Tulcea (se va juca vineri, 28 iunie 2019 și sâmbătă 29 iunie 2019 de la ora 19:09 la Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare”)
Cristache a ales drept scenă un fel de strâmtă baracă metalică de şantier, un perimetru aproape carceral, preferând un spaţiu extraordinar de condensat, pe cât de restrâns, pe atât de ocupat. Astfel, spectatorul (prezent acolo, în aerul îngust) îşi pierde repede răbdarea de a inventaria vizual elementele amalgamului şi se concentrează asupra acţiunii şi jocului.
Petru Ţincoca, Bookhub.ro
Regizorul Alexander Hausvater va fi prezent în festival cu producția EXPERIMENTUL P după Radu Dragomirescu, spectacol realizat la Teatrul „Alexandru Davila”, Pitești (spectacolul se va juca sâmbătă, 29 iunie 2019, ora 19:00 la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)
Alexander Hausvater a avut ideea conceperii unui scenariu dramatic care să vorbească despre un moment nu dramatic, ci de-a dreptul tragic din istoria contemporană a României, din primii ani ai comunizării forțate, din anii dictaturii proletariatului, ai arestărilor masive, ai crimelor împotriva umanității. E vorba despre ceea ce este cunoscut sub numele de experimentul Pitești, o amplă și cumplită operațiune pretins de reeducare a așa-ziselor elemente declasate, a dușmanilor proletariatului, a uneltitorilor la adresa noii orânduiri de stat. Unicitatea experimentului Pitești a constat în faptul că operațiunilor teroriste la adresa personalității umane vizând subminarea memoriei, a conștiinței, depersonalizarea, transformarea ființei în om nou le-a asociat transformarea celor odată considerați reeducați în torționari.
Mircea Morariu, Yorick.ro
Regizorul Radu Iacoban va fi prezent
în festival cu producția LECȚIA de Eugène Ionesco, realizată la Teatrul Mic,
București (se va juca sâmbătă, 29 iunie 2019, ora 19:00 la Teatrul de Stat
Constanța)
Lecţia de Eugène Ionesco, în regia lui Radu Iacoban, la Teatrul Mic este un spectacol a cărui structură conţine posibilitatea inserturilor de contraste relevante şi plauzibile. Pornind de la tema piesei – raportul de putere interşanjabil dintre maestru şi ucenic – şi din asumarea sa drept dramă comică de către autor, Radu Iacoban construieşte piesă cu piesă un turn din piese ale unui joc Jenga în care echilibrul instabil necesită logică, luciditate, umor şi spirit ludic pentru a fi entertaining.
Alina Epîngeac, Yorick.ro
Regizorul Eugen Jebeleanu va fi prezent în festival cu producția ITINERARII. ÎNTR-O ZI, LUMEA SE VA SCHIMBA de Yann Verburgh, coproducție teatrală internațională: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti și Compagnie des Ogres, Franța (spectacolul se va juca duminică, 30 iunie 2019, ora 19:00 la 19:00 Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)
Actori români și francezi se întâlnesc pe aceeași scenă într-un spectacol multicultural și multilingv, ce interoghează valorile Europei și statutul teatrului în contextul schimbărilor sociale și politice de astăzi. În timp ce naționalisme de tot soiul îi dau fiori bătrânului nostru continent, doi artiști, unul din România și altul din Franța, reunesc actori nativi din cele două țări pentru a pune întrebarea care îi preocupă: în ce moment suntem pregătiți să ne depășim barierele? Teatrul lui Eugen Jebeleanu și Yann Verburgh își extrage din interpreții săi și din actualitate materia propriilor ficțiuni: corupție, migrație, topirea calotei glaciare din Groelanda…
Regizorul Vlad Massaci va fi prezent în festival cu producția BILLY ȘCHIOPUL de Martin McDonagh, producție realizată la Teatrul de Stat Constanța (se va juca duminică, 30 iunie 2019, ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța).
Vlad Massaci este un pedagog al scenei. În urma procesului de lucru se vede clar transformarea pe care o experimentează actorii, este vizibil procesul de metamorfoză prin care cei care asumă rolurile propuse sunt mai mult decât nişte interpreţi buni în nişte roluri ofertante.
Gina Șerbănescu, Dilema veche
Festivalul Internaţional de Teatru MITURILE CETĂȚII este o continuare a “Serilor de teatru antic” inițiate în anii ’70 de bine-cunoscutul regizor Silviu Purcărete. Ediția de anul acesta are în program producții teatrale ale marilor regizori din România, spectacole pe texte clasice și contemporane, o parte din ele abordând, sub o formă sau alta, temele mitologice şi evoluţia lor de-a lungul timpului.
Biletele pentru evenimentele desfășurate la Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” și Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de Mare” se pot achiziționa online, de pe platforma www.mystage.ro, dar și de la agenția de bilete a Teatrului de Stat Constanța.
Spectacolele din Piața Ovidiu, și recitalul de la Muzeul Național de Artă au intrarea liberă.
Festivalul Internaţional de Teatru MITURILE CETĂŢII este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Constanţa.