Spectaculosul acoperiș al Cazinoului din Constanța VIDEO

Acoperișul Cazinoului din Constanța, aflat în plin proces de restaurare, este spectaculos. Ancore, alge marine, scoici sau capete de berbeci folosite la prova corăbiilor, globuri și instrumente de navigație dezvăluie geniul arhitectului Daniel Renard.

Majoritatea acestor elemente arhitecturale prezintă degradări care au fost studiate de experți, iar aceștia vor da soluții pentru refacerea lor. În funcție de gravitatea stricăciunilor, unele vor fi injectate cu substanțe care vor consolida butaforiile, iar altele vor fi înlocuite, după ce s-au făcut mulaje ale ornamentelor similare sănătoase.

„Aici se lucrează de zor. Tot acest acoperiș va fi decopertat și refăcut. Este spectaculos cu toate aceste ornamente, toate aceste turnuri, toate aceste butaforii imense. Daniel Renard a gândit acest proiect în funcție de cum se va vedea această clădire privind de la nivelul ochiului omului aflat pe promenadă.

De jos n-ar fi fost nimic spectaculos cu elemente ornamentale minimale și un acoperiș cu o panta mica. El a gândit toate aceste elemente grandioase tocmai pentru a da o personalitate Cazinoului. Vorbim despre ornamente cu instrumente marine, prora unui vas, o idee de ancoră și berbecul pentru că întotdeauna exista un personaj sau un animal fantastic la prora corăbiei. Sunt scoici, ghirlande din alge marine, instrumente marinărești.  Toate aceste ornamente ne fac să ne simțim in apropierea mării, Marea Neagră.

Cele patru turnuri ale acoperișului, dispuse în cele patru colțuri, sunt similare, sunt realizate piramidal, de la mare la mic, pentru a se reda o perspectivă interesantă, din oricare unghi ai privi. Pe vremuri, singurul bulevard al orașului era bd. Elisabeta și toată lumea bună se plimba pe aici, iar elementul central era Cazinoul care stătea pe acest promontoriu smuls din mare. Toată promenada, de la parcul falezei și la acest promontoriu pe care este așezat Cazinoul, toate acestea au fost proiectate si apoi realizate sub conducerea Anghel Saligny, inclusiv fundațiile și infrastructura clădirii Cazinoului. Și acum admirăm grinzile metalice din subsolul edificiului, grinzi asemănătoare cu cele de la Podul de la Cernavodă. Ele sunt singurele care s-au păstrat intacte timp de 110 ani si nu vor fi înlocuite.

Toate aceste elemente decorative de pe Cazino au fost studiate de experți. Unele sunt doar crăpate și vor fi injectate cu substanțe speciale care vor consolida butaforiile si vor stopa corodarea. Cele foarte degradate vor fi refăcute în totalitate cu ajutorul unor mulaje luate de pe celelalte elemente identice, dar sănatoase. Pe latura de nord a Cazinoului se văd toate curburile acoperișului gândite de Renard, înconjurate de atice cu elemente Art Nouveau, cu scoici, cu prore de nave, alge marine, totul este îmbinat în așa fel încât să existe o unitate a fațadelor. Gândiți-vă că pe vremea aceea nu aveau schele performante și mijloacele de siguranță pe care le avem astăzi și totuși au reușit să construiască până la această înălțime impresionanta această perlă.

Toată structura din podul Cazinoului este astăzi consolidata iar elementele metalice care au fost corodate sunt înlocuite cu grinzi noi. Tot ce era din lemn este dat jos și înlocuit: căpriori, popi, cleștii și astereala. Învelitoarea din tablă va fi înlocuită total.”

Arh. Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța

Cazinoul din Constanța va fi restaurat după proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Festivitate de absolvire fără familii la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“

Fri Jul 31 , 2020
La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ a avut loc, vineri, 31 iulie, festivitatea de absolvire, avansare la primul grad militar și înmânare a certificatelor de atestare profesională a celor 33 de absolvenți ai promoției 2020 „General Ioan Emanoil Florescu“. 29 de absolvenți școlarizați pentru […]