„Spectatorul condamnat la moarte”. Spectatorii condamnați la reflecție

Despre Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu nici nu știam că există până acum câteva zeci de ore, când am vizionat spectacolul „Spectatorul condamnat la moarte”, de Matei Vișniec, montat de regizoarea Antonella Cornici, cu o distribuție în care te impresionează prezența vedetelor Carmen Tănase și Marius Manole. Este meritul organizatorilor SEAS 2023 și, mai ales, al directorului festivalului, domnul Erwin Șimșenshon, că recurge la o adevărată vânătoare de spectacole bune pe care să le aducă la malul mării în lunile iulie și august.

De o intensitate extraordinară, textul lui Vișniec invită la reflecție autentică asupra societății, asupra ideii de justiție în care victimele se confundă cu agresorii, acuzatorii cu apărătorii și în care judecătorii nu fac decât să consfințească degringolada unui sistem, oglindă a unei lumi aflate într-o zbatere continuă, cu valori răsturnate.

Muzica ce însoțește permanent în fundal derularea dramatică menține tensiunea ridicată, în ciuda contrapunctelor comice pe care textul le oferă sau pe care actorii le creează printr-o improvizație menită să integreze și mai bine spectatorul în acest teatru în teatru, pe alocuri, care șterge granițele dintre realitate și ficțiune.  

Se rostesc adevăruri grele, adevăruri care te tulbură. Vinovații fără vină nu au nicio șansă, responsabilitatea socială, colectivă asupra libertății individuale și a integrității ființei este aneantizată, cei care vor să afle adevărul sunt pedepsiți. Lor li se închide gura, li se închid ușile, li se închid ochii vigilenți sub spectrul amenințător al fricii, al amenințării, al întunericului.

Cândva, un profesor pe care l-am admirat extraordinar mi-a spus că nu i-a plăcut filmul Lista lui Schindler (care mie mi-a plăcut foarte mult) pentru că, atunci când arta promovează o teză în mod evident, își pierde din valențele estetice de sine stătătoare. Am citat aproximativ. Am reflectat mult timp la acest lucru, iar piesa lui Vișniec m-a pus din nou în această postură. Fără a fi un text angajat în sine, „Spectatorul condamnat la moarte are un final … didactic, cu un îndemn explicit de a lupta întotdeauna pentru adevăr și pentru valori. Mărturisesc că acesta ar fi putut rămâne nerostit atât de evident și că, în opinia mea, ar fi fost mai puternic. E drept, cuvântul devine acțiune odată ce este spus, dar uneori reflecția și catharsisul sunt mai puternice când te frămânți pentru a pătrunde sensurile, când îți zdrelești unghiile minții pentru a dezghioca adevărurile, înțelesurile. Aș fi vrut, din acest punct de vedere, ca piesa să fie mai scurtă cu cinci minute…

Admirabil jocul tuturor actorilor, admirabil publicul constănțean atât de numeros, admirabili (am mai spus-o, dar vreau să repet) voluntarii liceeni care sunt, pentru mine, un simbol al speranței că în Constanța se naște, sub ochii noștri, o viitoare elită culturală.

Recomandări:

Goi pușcă, dar plini de înțelesuri

„Mass”. Careul de (ne)vinovați

Ce mai puteți vedea la SEAS 2023

Miercuri, 16 august 2023, ora 21:00, la Sala Studio, Teatrul „Stela Popescu” București prezintă cel mai nou musical în regia lui Răzvan Mazilu, spectacolul „HEDWIG AND THE ANGRY INCH” text de John Cameron Mitchell, muzica și versurile Stephen Task.

Joi, 17 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – Trupa Marionete prezintă spectacolul „ISTORIA MUZICII PENTRU COPII (ȘI PĂRINȚII LOR)”, regia Cristian Ban.

Vineri, 18 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Excelsior București prezintă spectacolul „OPERA DE TREI PARALE” de Bertolt Brecht, regia, coregrafia și costumele create de Răzvan Mazilu.

Sâmbătă, 19 august 2023, ora 21:00, la Sala Studio, Teatrul Dramaturgilor Români  București prezintă spectacolul „STOP THE TEMPO” de Gianina Cărbunariu, regia Mara Oprea.

Duminică, 20 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Excelsior București prezintă spectacolul „ORAȘUL NOSTRU” de Thornton Wilder, regia Alexandru Dabija.

Marți, 22 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Tineretului Piatra Neamț prezintă „VISĂTORUL” după Ian McEwan, un spectacol-concert de Ada Milea.

Miercuri, 23 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Tineretului Piatra Neamț prezintă spectacolul „RINOCERII” de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban.

Joi, 24 august 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu” prezintă spectacolul „SOȚ DE VÂNZARE”, de Mikhail Zadornov și Sergei Fomin, regia Csaba Varga.

Vineri, 25 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Mic București prezintă spectacolul „TARTUFFE SAU IMPOSTORUL” de Moliere, regia Gelu Colceag.

Duminică 27 august 2023, ora 21:00, la Teatrul de vară Soveja, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă spectacolul „1,2,3…BÉBÉ” de André Roussin, regia Alexandru Boureanu & Raluca Păun.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie RAJA pe strada Ștefan cel Mare din Constanța

mar aug. 15 , 2023
În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, de pe strada Ştefan cel Mare (bloc M6) din municipiul Constanţa, echipele RAJA au fost nevoite să reducă presiunea furnizării apei potabile către consumatorii de pe bulevardul Mamaia, bulevardul […]

V-ar putea interesa și: