Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, fără autorizație de securitate la incendiu de 14 ani

Prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a declarat, vineri, că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu a depus documentele necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, deşi conducerea unităţii a fost înştiinţată oficial încă din 2017 cu privire la această obligaţie. Spitalul funcționa din 2007 fără aviz sau autorizație la incendiu, deși între 2004-2007 s-au făcut lucrări și parte de semnalizare la incendiu, care atrăgeau această obligație.

“Din documentele pe care le-am consultat până la acest moment, (…) obiectivul conţine mai multe clădiri care sunt vechi şi la momentul edificării nu se supuneau, potrivit legislaţiei, procesului de avizare-autorizare. De la acel moment, au fost edificate diferite lucrări care, de asemenea, până în anul 2004, nu s-a supus procesului de avizare-autorizare. (…) În perioada 2004-2007, s-au edificat o serie de lucrări printre care şi parte din acea instalaţie de detecţie şi semnalizare la incendii, dar şi alte lucrări (…) care atrăgeau această obligaţie. Astfel, noi am identificat că în anul 2007 exista un proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor care, din punctul de vedere al specificului acelor lucrări puse în operă, atrăgeau această obligaţie”, a explicat colonelul Cristian Radu,de la IGSU, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în 2017, în timpul unui control, reprezentanţii ISU Constanţa au comunicat conducerii spitalului obligaţia legală de a obţine această autorizaţie.

„Modalitatea prin care s-a comunicat oficial a fost în anul 2017, pe timpul unui control al colegilor mei de la ISU Constanţa, care au comunicat conducerii spitalului această obligaţie, au comunicat-o oficial, nefiind depuse de la acel moment documentaţia şi proiectul prin care se puneau în operă respectivele lucrări. Deci, la acest moment, concluzionăm că nu există o solicitare şi o depunere de acte sau documente prin care să se solicitate obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, deşi această obligaţie s-a născut odată cu anul 2007, când au fost recepţionate lucrări care se supun acestei prevederi legale”, a mai spus prim-adjunctul IGSU.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a arătat că la această unitate sanitară au fost făcute controale de către ISU atât în 2020, cât şi în februarie 2021, în timpul ultimului control fiind depistate nereguli precum improvizaţii şi nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli, (…) care se referă la instalaţiile electrice şi unele improvizaţii, la siguranţe dezechilibrate, (…) şi s-a constatat nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului. Exista în spital (…) senzori pentru oxigen care existau în saloane, am înţeles, dar instalaţia de detectare a incendiilor nu exista”, a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a anunţat că în spital erau 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 cu coronavirus, 10 în ATI. Toţi pacienţii au fost relocaţi în spitale din judeţul Constanţa, unde au fost identificate locuri suficiente, şi nu este necesar transferul în alte judeţe.

Şeful DSU a precizat că nu există pacienţi cu arsuri între cei transferaţi.

„La această oră nu este cazul ca pacienţii să fie transferaţi în spitale din afara judeţului Constanţa,” precizează Raed Arafat. „Ultimul instructaj cu secţiile ATI din ţară, pe incendii, a fost făcut săptămâna trecută”, a mai spus Arafat.

„Puteam să spun că este o problemă dacă IGSU nu făcea un control şi nu atrăgea atenţia că este o problemă aici. Răspunderea merge către proprietarul spitalului”, a precizat Arafat.

Legat de raportarea greşită a numărului de morţi, Raed Arafat a declarat: „Noi nu am confundat nouă persoane care ar fi în viaţă şi au decedat. Am calculat greşit numărul morţilor. Saloanele ATI trebuie să aibă permanenţă. Se va stabili în cursul anchetei cine era acolo”.

Potrivit ISU Dobrogea,„pacienţii erau pe paturi. la momentul respectiv am considerat că este mult mai rapidă evacuarea pacienţilor cum am facut-o, pe geam, nu prin extragerea cu paturile pe hol.”

La rândul său, prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a precizat că incendiul s-a manifestat la nivelul ATI, pe o suprafaţă de aproximativ 350 de metri pătarţi, în mai multe încăperi pentru pacienţi cu coronavirus în stare gravă.

Cauzele incendiului şi alte detalii vor fi comunicate de cei care investighează cazul.

Articole similare:

Prim-procuror: „Din informaţiile pe care le am şi pe care am putut să le culeg personal, avem 7 decedaţi”

Preşedintele României: „Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”

Tragedia din Constanța, reflectată de principalele agenții de presă din lume

Felix Stroe: „Conducătorii din domeniul Sănătății știau DE ZECE LUNI de deficiențele din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța”

Pacienții de la Spitalul de Boli Infecțioase, mutați în alte spitale

Arhiepiscopia Tomisului: „Sufletele celor decedați în tragicul eveniment vor fi pomenite de către IPS Teodosie”

USR despre incendiul de la Infecțioase: „La debutul pandemiei, deputatul nostru Stelian Ion a solicitat public demisia doamnei Manager”

Cum arată secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța după incendiu

USR despre incendiul de la Infecțioase: „La debutul pandemiei, deputatul nostru Stelian Ion a solicitat public demisia doamnei Manager”

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa: „Existau avizele legale, necesare, totul a funcţionat, dar s-a întâmplat un necaz”

Fri Oct 1 , 2021
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, a declarat, vineri, că unitatea medicală avea toate avizele legale, iar defecţiunile depistate anterior de către ISU au fost remediate. „Toate defecţiunile au fost remediate, totul funcţiona conform legii. Existau avizele legale, necesare, totul a funcţionat, dar s-a întâmplat un necaz. O […]