Spitalul Județean Constanța ar trebui dărâmat

spitalul judetean constanta

Construit în 1969, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ar trebui dărâmat, ca de altfel toate unitățile sanitare construite în acea perioadă. O spune președintele Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu, care a explicat că aceste spitale sunt extrem de vechi, cu circuite complet depășite.

Cosmin Alexandrescu a declarat, luni, la Prima News, că spitalele din România au fost făcute în anii 70, când era altă populaţie, dar şi altă demografie. 

„Planul de paturi şi spitalele din România au fost făcute în anii 70, când aveam cu totul altă populaţie, 22 de milioane în creştere, ajunseserăm la 23 de milioane imediat după Revoluţie, cu o altă demografie, numărul tinerilor era mult mai mare ca în prezent deoarece tinerii de astăzi sunt plecaţi peste hotare. Noi în realitate avem o populaţie de aproximativ 16 milioane de locuitori, o natalitate în prăbuşire, iar spitalele pe care le avem, în realitate, ar trebui rase toate pentru că sunt extrem de vechi, cu circuite complet depăşite. Trebuie făcute spitale, dar în locul celor care există şi readuse ţinând seama de modificările demografice care există. Sunt zone întregi din ţară care au fost depopulate”, a afirmat Cosmin Alexandrescu. 

El a propus să existe o colaborare între medicul specialist de ambulator şi medicul de familie. 

„Cred că problema este mare atât la nivelul medicilor de familie, dar în unele judeţe e mult mai mare la nivelul medicilor specialişti de ambulator. Avem judeţe în care avem unul maxim doi medici specialişti pe o anumită specialitate, de exemplu, diabetologia, reumatologia sau altele. Pacienţii aceia unde se duc? (…) Am propus ca medicina să se apropie de pacient, să existe o posibilitate care astăzi nu există de colaborare a medicului specialist de ambulator cu medicul de familie pentru a putea să integrăm serviciile medicale acordate pacienţilor cât mai aproape de ei în aşa fel încât să nu aglomerăm spitalele. Deocamdată nu există niciun răspuns”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator.

Construit în șase ani

Spitalul din Constanța a fost înființat prin Decizia Consiliului Popular Constanța din 15 martie 1969. S-a numit inițial Spitalul Unificat Constanța, apoi Spitalul Județean Constanța, din 2002 – Spital Clinic Județean de Urgență Constanța, iar din 2013 – Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța.

Construcția a început în 1963. A durat șase ani. Are nouă etaje și o suprafață de 45.000 mp. Arhitect a fost Ioan Pușchilă, fost deținut politic, care a lucrat la Canalul Dunăre – Marea Neagră. A lucrat și proiectarea Stadionului Farul din Constanța și la Fântâna Dragonului. L-a proiectat în formă de Y, pentru ca saloanele să nu fie direct în bătaia vântului. Modelul a fost preluat și de alte spitale din țară.

Documente recente consultate de Constanța 100% arătau că spitalul are nevoie și de consolidare. A fost construit înainte de cutremurul din 1977, când normele de protecția nu erau atât de stricte.

Spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Constanța. În fiecare an, circa 55.000 de bolnavi se internează aici.

V-ar putea interesa și:

PNL Constanța: Două spitale noi vor fi construite în Constanța în următorii 3 ani. Proiectele inițiate de administrațiile liberale au fost aprobate în Guvern 

Exasperată de problemele din spital, o mămică a dus la Consiliul Județean Constanța flori și colivă


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polaris a amplasat containerele pentru deșeuri voluminoase pe strada IL Caragiale din Constanța

lun mart. 6 , 2023
Săptămâna aceasta, până pe 12 martie 2023, benele Polaris M Holding sunt amplasate lângă platformele pentru colectarea deșeurilor menajere de pe strada I.L. Caragiale, bloc H9, strada Bravilor și strada I.L. Caragiale lângă Cimitirul Central. În aceste containere se pot depune deșeurile voluminoase de care constănțenii nu mai au nevoie – mobilier, canapele, […]

V-ar putea interesa și: