Stâlpișorii montați în Constanța nu respectă legea

Recent, Confort Urban, societate în subordinea Consiliului Municipal Constanța, a luat decizia să demonteze o parte din stâlpișorii montați de echipa FăgădăuBabu.

Decizia a fost explicată de noul director al societății, Teo Hira, prin faptul că Monitorului Oficial nr. 121 bis din 5.03.2013 care reglementează anumite norme de siguranţă pentru persoanele cu probleme de vedere, nevăzători. Acesta a declarat că „stâlpişorii mai mici de 70 de centimetri sunt ilegali.”

Șeful Confort Urban se referă la ordinul nr. 189 din 12 februarie 2013 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2000”, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Scuzați termenii prea tehnici, dar îi folosim pentru exactitate.

Ordinul acesta scrie clar, la capitolul „obstacole pe traseele pietonale”, că „pe traseele de deplasare trebuie evitată amplasarea de obstacole precum: obiecte de mobilier urban agăţate pe pereţii clădirilor sau independente, bolarzi, stâlpi.”

Înălțimea maximă nu este însă de 70 cm, ci de 75 cm.

„Obstacolele cu o înălţime mai mică de 75 cm creează situaţii periculoase pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Dacă prezenţa obstacolelor este absolut necesară, acestea trebuie prevăzute cu marcaje vizuale contrastante, poziţionate pe obiectul respectiv la o înălţime faţă de nivelul finit al trotuarului de cel puţin 7,5 cm, între 90 cm şi 1.00 m şi între 1.50 şi 1.60 m.”, scrie în ordin.

Așadar, ordinul spune că stâlpișorii trebuie să fie mai mari de 75 de centimetri, în cazul în care e musai să fie amplasați.

Mai spune ceva: că bolarzii vor fi coloraţi contrastant faţă de suprafaţa pe care sunt montaţi şi vor fi marcaţi suplimentar cu benzi reflectorizante în partea inferioară şi în partea superioară. Și că este interzisă amplasarea unor bolarzi tubulari subţiri cu diametrul mai mic de 8 cm, dar și unirea bolarzilor între ei prin lanţuri sau cabluri.

Stâlpișorii montați în Constanța nu respectă înălțimea minimă prevăzută de lege. Cei montați în zona peninsulară au 50 de centimetri înălțime, iar cei din restul orașului au 68 cm.

Ca atare, Primăria Constanța și Confort Urban nu au altă soluție decât să procedeze așa cum au început și să demonteze stâlpii care nu respectă legea. Eventual să îi înlocuiască.

De remarcat că stâlpii din peninsulă nu respectă nici prevederea care spune că trebuie să aibă benzi reflectorizante în parte inferioară și superioară, în timp ce cei din restul orașului o respectă numai pe jumătate.

Articole similare: Prostia și nepăsarea ucid. Cazul stâlpișorilor de fier

Iată, spre comparație, cum arată stâlpișorii din Paris. Și, după cum se vede, sunt montați și pe trei rânduri, pentru a împiedica accesul mașinilor.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea3 thoughts on “Stâlpișorii montați în Constanța nu respectă legea

  1. Eeee, aici este doar o chestiune de bani, adică de unde mai putem sa mai tragem nişte bani din visteria primăriei ca vine sfirsitul de an și bugetul pe anul următor va fi mai mic dca nu se cheltuie tot anul acesta! Invarteli, suceli, etc! Pai banii aia care au fost cheltuiti ptr stîlpişorii metalici(fontă), pubelele de gunoi din fontă, stilpii de iluminat, care erau toate in tandem, cine ii suportă dacă tot nu sunt legali, pe cine tragem la raspundere ptr cheltuirea banilor cu nesăbuinţă? Nu au trecut 10 ani de la terminarea lucrărilor in Tomisul Vechi si s-au mai pus alte doua rinduri de pubele, unele mai scumpe decit celelalte! Pina nu este cineva tras la răspunde recent eu schimbările astea fără noimă, toate partidele politice care ajung la conducere primariilor, a consiliilor locale a prefecturilor, o s ne incarce cu pubele, borduri, reamenajări, revopsiri, reiluminari stradale, re, re, re,re de nu o sa le mai ştie nimeni numărul! Constanta are bani pe banda rulantă! Desfiintam locuri de parcare ca sa incurajam folosirea mijloacelor in comun, aveţi si un sistem al naibii de bun in ale transportului in comun, ce să-ţi povestesc, pai cei care folosesc autoturismele proprii ce vor face, ca locuri de parcare nu sunt, cum multumiţi toate categoriile de cetăţeni, nu trebuie cumva să împăcaţi si capra si varza? Aaaaa, nu mai trebuie ca v-aţi transformat in nazişti, luati de aici si gata!

  2. Sunteți o nație de fraieri, deoarece acceptați in permanență sa fiți fraieriti. Nu este vina nimănui, sunteți singurii vinovați. Voi, votanții păcăliți cu diverse tehnici de către hoți, mandat după mandat. Voi i-ați pus, pe rând, in funcții. Muriți in speranța, dar nimic nu se va schimba. Constanta a fost distrusa, Mamaia este un cimitir cu betoane. Hoții v-au luat de fraieri și v-au folosit voturile pt a-si legaliza ei hoția. Chiar daca adevărul doare, numai voi sunteți cei vinovați. Salutări din Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Un europarlamentar german jignește România: „Este Vestul Sălbatic! Nu avem nevoie de ea în Europa”

Thu Oct 6 , 2022
Un europarlamentar german a lansat un atac fără precedent la adresa țării noastre, în cadrul dezbaterilor despre aderarea țării noastre la spațiul Schengen. „România este vestul sălbatic, în inima Europei, Nu avem nevoie de România și nici de Bulgaria în Uniunea Europeană și nici în Schengen”, a declarat Guido Reil, […]