Stare de alertă. Ce măsuri trebuie respectate. Precizările Prefecturii Constanța

Constănțenii au stat la coadă la McDonald’s, în prima zi a stării de alertă

Începând de astăzi, 15 mai a.c., România și, implicit, județul Constanța, au intrat într-o nouă etapă de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Starea de alertă, în vigoare pentru următoarele 30 de zile, a fost reglementată prin Hotărârea nr. 24 a CNSU, iar în anexă sunt menționate toate aspectele de importanță publică pentru următoarea perioadă.

În primul rând, având în vedere că starea de urgență a încetat, a expirat măsura obligatorie de purtare a măștii de protecție în tot județul Constanța, hotărâre luată pe 14 aprilie a.c. în cadrul CJSU. Măsura a fost, practic, înlocuită de prevederile din anexa Hotărârii nr. 24 a CNSU, care indică faptul că purtarea măștilor va fi obligatorie în spațiile închise, pe tot teritoriul României.

Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați vor avea în continuare obligația să-și organizeze activitatea, astfel încât angajații să poată munci de la domiciliu, cu excepția personalului de maximă necesitate, vital pentru continuitatea activității. În cazul acestora din urmă, angajatorii trebuie să asigure triaj epidemiologic, dezinfectare obligatorie, decalaj în sosirea la locul de muncă și respectarea normelor de distanțare socială.

Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități în interiorul clădirilor trebuie să asigure un minimum de 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de cel puțin 2 metri între oricare două persoane. De asemenea, nu se va permite accesul persoanelor care au temperatura corporală de peste 37,3 grade Celsius.

Un aspect important al anexei Hotărârii nr. 24 adoptată de CNSU se referă la organizarea de activități în aer liber. Acestea sunt interzise pe perioada stării de alertă (mitinguri, demonstrații, concerte sau orice alte întruniri). De asemenea, în spațiile închise vor fi interzise activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear. Sunt exceptate de la aceste prevederi următoarele: activitățile religioase cu maximum 16 participanți (slujbele se vor ține tot în afara lăcașurilor de cult), cantonamentele sportivilor sau activitățile sportiv-recreative.

Este important de știut că la restaurantele hotelurilor de pe litoral nu va exista posibilitatea servirii mesei, iar terasele, cluburile, restaurantele și cafenelele vor continua să fie închise. Vor rămâne disponibile serviciile de take-away, drive-in și room-service.

De asemenea, centrele comerciale din Constanța care au o suprafață mai mare de 15.000 mp vor fi închise în continuare. Cetățenii vor putea merge, în schimb, în puncte care comercializează produse alimentare, farmacii, magazine veterinare, curățătorii, centre de optică medicală și în magazinele care au ieșire directă dintr-un centru comercial.

În următoarea perioadă vor rămâne deschise doar două puncte de trecere a frontierei din județul Constanța: PTF Vama Veche și PTF Ostrov. În continuare, punctele Negru Vodă, Dobromir și Lipnița sunt închise, până la noi dispoziții.

Important de menționat este faptul că navigatorii români, preponderent locuitori ai județului Constanța, vor fi exceptați de la măsura carantinării/izolării la domiciliu, la întoarcerea în țară. Măsura este reglementată în Ordinul 816/2020 al Ministerului Sănătății.

Totodată, au fost trasate clar motivele pentru care o persoană poate părăsi localitatea de domiciliu/zona metropolitană*: deplasare în interes profesional, umanitar, voluntariat, pentru activități agricole, pentru comercializarea produselor agricole, pentru îngrijirea unei proprietăți aflate în afara localității de domiciliu, tratamente în centre specializate, însoțirea/îngrijirea copiilor, vârstnicilor, bolnavilor, persoanelor cu dizabilități, pentru decesul unui membru al familiei, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată, pentru activități recreativ-sportive, pentru evenimente familiale (cu număr limitat de persoane), pentru achiziția sau service-ul unui autovehicul.

*Prin zonă metropolitană se înțelege „o zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri” (Legea 351/2001).

Nu în ultimul rând, constănțenii care intenționau să plece peste hotare, trebuie să știe că în următoarele 14 zile s-a prelungit măsura de suspendare a zborurilor cu următoarele state: Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran. De asemenea, aceeași măsură a fost luată în cazul transporturilor rutiere internaționale de persoane organizate spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia, dar și din aceste țări către România.

„Am intrat într-o nouă etapă, la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă decât starea de urgență. Spun asta, pentru că observăm anumite relaxări ale măsurilor. Cu toate acestea, nu este momentul să adoptăm un comportament total relaxat, ci este necesar să rămânem concentrați și responsabili. Mă bucur că au fost prevăzute măsuri care vin în avantajul navigatorilor, de exemplu, pentru ca aceștia să se întoarcă în siguranță acasă, ori să plece pe mare, pentru a asigura traiul familiilor lor. În continuare, vom fi atenți la punctele de trecere a frontierei, vom rămâne vigilenți în fiecare domeniu și este imperios necesar să ne protejăm, prin distanțare socială și purtarea măștilor de protecție. Pericolul nu a dispărut, chiar dacă înregistrăm progrese de la o zi la alta. Din acest motiv, cer tuturor, fie că sunt operatori economici, angajați, tineri, vârstnici, să aibă răbdare în continuare și să respectăm cu toții prevederile nou-instituitei stări de alertă.”

George-Sergiu Niculescu, prefectului județului Constanța

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO Mandatul managerului Spitalului Județean Constanța a fost prelungit de două ori în cinci zile

vin mai 15 , 2020
Mandatul managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa, a fost prelungit de două ori în cinci zile. Situația atipică a apărut ca urmare a stării de urgență prin care a trecut România. Mandatul lui Cătălin Grasa a expirat în data de 11 mai, dar pentru că până […]
grasa

V-ar putea interesa și: