
De la 1 ianuarie 2024, sute de angajați de la stat, din Constanța, sunt norocoși: vor primi salarii mai mari. Este vorba despre funcționarii din Consiliul Județean Constanța. Prin decizii semnate de președintele CJC, Mihai Lupu, căruia PNL i-a retras sprijinul politic încă de anul trecut, aceștia vor primi un spor de 5% din salariul de bază pentru condiții de muncă vătămătoare.
Același spor îl vor primi și funcționarii publici și personalul contractual și angajații Direcţiei Generale de Evidență a Persoanelor Constanța, potrivit unei alte dispoziții cu nr.11/2024 semnată de Lupu, în baza regulamentului semnat de Ion Constantin, supranumit Stix, director al Direcției, fost prefect, omul care a cumpărat, împreună cu familia, Hanul Balcani. Asta în condițiile în care o bună parte din activitatea DGEP s-a mutat într-un sediu care a fost renovat de la zero. Chiar directorul instituției, Ion „Stix” Constantin, lăudând condițiile bune și moderne de muncă. Detalii aici: CJC, contract de peste 3 milioane lei încheiat cu o firmă a lui Stere Samara pentru închirierea unui sediu necesar Evidenței Populației VIDEO FOTO
Decizia lui Lupu are la bază buletinul de determinare prin expertizare a condițiilor de muncă nr. 15/30.10.2023, emis de Direcția de Sănătate Publică Constanța. Cel de la DGEP se bazează pe un buletin de determinare a condițiilor de muncă eliberat tot de Direcția de Sănătate Publică din Constanța, în octombrie 2022, și pe un buletinul de determinare câmp electromagentic din 25.08.2022 emis de S.C. Testing Telecom București înregistrat la sediul D.G.E.P. Constanța sub nr. D14045/02.09.2022.
Zeci de contracte cu instituții de stat
S.C. Testing Telecom București avut, atât în 2022, cât și în 2023, un singur angajat. Firma are ca obiect de activitate „testări și alte activități tehnice”, este deținută de Ioana Valentina Zamfir și administrată de Jani Zamfir. Potrivit spotmedia.ro, în 2019 și 2020 a avut 157 de contracte prin încredințări directe pentru măsurarea câmpurilor electromagnetice din diferite instituții. Parte dintre instituțiile care au plătit pentru a-și măsura câmpul electromagnetic sunt instituții mari, cum sunt Academia de Poliție sau Instituția Prefectului din București. Dar sunt și primării de comune mici, cu condiții rurale de trai, cum ar fi cele din Slobozia Bradului (Vrancea) sau Smârdioasa (Teleorman). De asemenea, au plătit pentru măsurarea radiațiilor direcții agricole, direcții sanitar- veterinare și muzee județene.
Potrivit Termene.ro, numai ieri, 12 ianuarie, a încheiat contracte pentru servicii de testare, analiză și consultanță tehnică cu Oficiul pentru Cadastru și Publicitatea Imobiliară Constanța, APIA Neamț, Agenția pentru Protecția Mediului București. De la începutul anului 2024, mai are contracte cu instituții din Suceava, Botoșani, București.
În 2022, a avut o cifră de afaceri de 197.095 lei și un profit de 123.746 lei. Activele imobilizate (adică bunurile și alte resurse pe care firma le deține pe termen lung, le utilizează în operațiunile sale și nu sunt destinate vânzării imediate) erau de 3.766 lei.
Cei doi Zamfir au fost asociați și în ELECTROMAGNETIC TESTING SRL, firmă radiată în septembrie 2021. Zamfir Jani a fost asociat și în COM MILCOV PROD SRL, firmă radiată în martie 2022, în TECHNIC SYSTEMS TELECOM SRL , radiată în octombrie 2020. A fost administrator și în firma NETWORK TELECOM TECHNOLOGY SRL, radiată în februarie 2021, în care asociat unic era tot un Zamfir, dar Marian.
Risc de surmenaj vizual, condilite, lombagii și dorsalgii
Potrivit regulamentului CJC care însoțește decizia de a acorda sporul, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele criterii:
- înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
- existenţa unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
- înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
La acordarea sporului pentru condiţii vătămătoare, conform Buletinului de determinare prin expertizare a condițiilor de muncă, s-a avut în vedere expunerea la următoarele riscuri profesionale:
- risc de astenopatie acomodativă profesională (surmenajul vizual);
- condilite, epicondilite, tenosinovite sindrom de tunel carpian/cubital din cauza supraîncordării articulațiilor, tromboflebita membrelor inferioare prin lucrul în poziție sezidă incomodă, prelungită și impusă;
- afecțiuni osteo-musculo-articulare (lombagii, dorsalgii, cervico-scapulagii), cauzate de poziția preponderent șezândă.
Hotărârile pot fi contestate în termen de 30 de zile de la data comunicării la secția Contencios a Tribunalului Constanța.
Recomandare: Cadou de Crăciun: Lupu și Zagon au vrut să dea afară angajați de la Drumuri Județene SA