Ștefan Mihu, senator PSD, atrage atenția asupra exodului tinerilor și oferă o soluție

Stefan Mihu

Senatorul PSD de Constanța Ștefan Mihu a făcut, în ședința Senatului din 26 iunie, o declarație politică în legătură cu situația locurilor de muncă în țară pentru tinerii absolvenți de facultate.

Senatorul constănțean notează faptul că tot mai mulți absolvenți de studii superioare aleg să profeseze în străinătate, situație care generează o lipsă acută de forță de muncă în România.

„Recent, am vazut pe site -ul Ambasadei de la București a unui stat partener UE, o ofertă de « burse de practică » pentru tinerii absolvenți români de învățământ superior, stagiu care ar urma să fie efectuat într-o instituție publică din țara respectivă, in colaborare cu un numar de universități relevante din același areal.

Dincolo de formula atipică folosită – stagiu de practică – care, de regulă, se efectuează pe durata cursurilor facultății și nu dupa absolvirea acesteia și dincolo de condițiile specificate, repet, deosebit de avantajoase, oferta menționată sugerează o tentativă perfect legală, de altfel, din punct de vedere al normelor UE și internaționale, precum și perfect legitimă, din punctul de vedere al intereselor țării respective, privind atragerea de forță de muncă tânără și calificată din alte state.

Și asta pentru că, în conformitate cu statutul României de membra a UE și cu cele patru libertați de mișcare pe piața unică europeană – ale forței de muncă, bunurilor, serviciilor și capitalurilor – este foarte bine ca tinerii absolvenți de învățământ de toate gradele și din toate statele UE, inclusiv din țara noastră, sa se poată deplasa liber în spațiul european și să li se ofere șansa și oportunitatea de a-și desăvârși pregatirea profesională.

Desigur, nu aspectele de legalitate și legitimitate ale situației prezentate sunt cele pe care doresc sa le supun atenției !

Aș dori să evaluăm puțin cealaltă « fațetă » a medaliei, dacă pot spune așa și anume faptul că, o parte dintre tinerii absolvenți de facultate, de regulă, dintre cei mai buni, vor da curs ofertei menționate sau altora similare și este posibil, chiar destul de probabil, să nu mai revină, din pacate, prea curând în țară, preferând să profeseze acolo unde li se ofera condiții mai avantajoase de muncă și viață, ceea ce, până la un punct, este absolut firesc.

Am spus firesc, pentru că este dreptul fiecărui om, tânăr sau mai puțin tânăr, de a-și căuta condiții de muncă și viață mai bune! Am spus, în același timp, până la un punct, pentru că mi se pare, la fel de firesc, ca și propria țară să fie mult mai preocupată, în acest sens, și să-i ofere ceva corespunzător!

Tocmai aici este problema, apreciez că trebuie să evaluam mai atent dificultățile pe care le întâmpină tinerii din țara noastră, pe de o parte și lipsa tot mai acută de forță  calificată de munca cu care se confruntă tot mai multe sectoare ale economiei naționale, pe de alta parte!

Toate acestea reclamă măsuri rapide și consistente din partea autorităților române pentru rezolvarea urgentă a situației ! 

Ar trebui, deci, să ne întrebăm foarte serios în legatură cu ceea ce face sau ar trebui să facă statul român pentru  a atrage într-o proporție mult sporită tinerii absolvenți de facultate pe piața muncii, prin oferte corespunzatoare, în conformitate cu exigențele acestor tineri legate de identificarea unui loc de muncă, asigurarea unei locuințe, întemeierea unei familii, etc.

În aceeași logică, ar trebui, cred eu, să ne gândim și, de ce nu, să urmăm, poate, exemplul altor state UE, atat din Est (cele mai afectate de exod-ul « gulerelor albe »), cât și din Vest (precum, Marea Britanie), unde tinerilor, în primul rând celor foarte meritoși li se oferă – dupa absolvirea studiilor, pentru a căror bună finalizare au primit, sub forma contractuală, stimulente materiale consistente, inclusiv financiare (burse/subvenții pentru cărți, cămin, cantina, etc) – locuri de muncă, pentru primii ani de dupa absolvire, ceea ce presupune, în mod evident, angajamentul acestora, de a rămâne și profesa în țară, pe perioada respectivă!

Este doar o idee, dar, cred că este datoria noastră, ca membri ai Parlamentului României, să încercăm să îmbunătățim cadrul legislativ în vigoare, în ideea identificării celor mai potrivite modalități și soluții pentru a încuraja tinerii absolvenți de învățământ de toate gradele, în primul rând, absolvenții de învățământ superior să rămână în țară! »

o declarație politică în legătură cu situația locurilor de muncă în țară pentru tinerii absolvenți de facultate.

Senatorul constănțean notează faptul că tot mai mulți absolvenți de studii superioare aleg să profeseze în străinătate, situație care generează o lipsă acută de forță de muncă în România. Acesta are și o soluție.

Iată, în întregime, declarația sa politică.

„Recent, am văzut pe site -ul Ambasadei de la București a unui stat partener UE, o ofertă de «burse de practică» pentru tinerii absolvenți români de învățământ superior, stagiu care ar urma să fie efectuat într-o instituție publică din țara respectivă, in colaborare cu un numar de universități relevante din același areal.

Dincolo de formula atipică folosită – stagiu de practică – care, de regulă, se efectuează pe durata cursurilor facultății și nu după absolvirea acesteia și dincolo de condițiile specificate, repet, deosebit de avantajoase, oferta menționată sugerează o tentativă perfect legală, de altfel, din punct de vedere al normelor UE și internaționale, precum și perfect legitimă, din punctul de vedere al intereselor țării respective, privind atragerea de forță de muncă tânără și calificată din alte state.

Și asta pentru că, în conformitate cu statutul României de membra a UE și cu cele patru libertăți de mișcare pe piața unică europeană – ale forței de muncă, bunurilor, serviciilor și capitalurilor – este foarte bine ca tinerii absolvenți de învățământ de toate gradele și din toate statele UE, inclusiv din țara noastră, sa se poată deplasa liber în spațiul european și să li se ofere șansa și oportunitatea de a-și desăvârși pregatirea profesională.

Desigur, nu aspectele de legalitate și legitimitate ale situației prezentate sunt cele pe care doresc sa le supun atenției!

Aș dori să evaluăm puțin cealaltă «fațetă» a medaliei, dacă pot spune așa și anume faptul că, o parte dintre tinerii absolvenți de facultate, de regulă, dintre cei mai buni, vor da curs ofertei menționate sau altora similare și este posibil, chiar destul de probabil, să nu mai revină, din păcate, prea curând în țară, preferând să profeseze acolo unde li se ofera condiții mai avantajoase de muncă și viață, ceea ce, până la un punct, este absolut firesc.

Am spus firesc, pentru că este dreptul fiecărui om, tânăr sau mai puțin tânăr, de a-și căuta condiții de muncă și viață mai bune! Am spus, în același timp, până la un punct, pentru că mi se pare, la fel de firesc, ca și propria țară să fie mult mai preocupată, în acest sens, și să-i ofere ceva corespunzător!

Tocmai aici este problema, apreciez că trebuie să evaluăm mai atent dificultățile pe care le întâmpină tinerii din țara noastră, pe de o parte și lipsa tot mai acută de forță  calificată de muncă cu care se confruntă tot mai multe sectoare ale economiei naționale, pe de alta parte!

Toate acestea reclamă măsuri rapide și consistente din partea autorităților române pentru rezolvarea urgentă a situației! 

Ar trebui, deci, să ne întrebăm foarte serios în legătură cu ceea ce face sau ar trebui să facă statul român pentru  a atrage într-o proporție mult sporită tinerii absolvenți de facultate pe piața muncii, prin oferte corespunzătoare, în conformitate cu exigențele acestor tineri legate de identificarea unui loc de muncă, asigurarea unei locuințe, întemeierea unei familii, etc.

În aceeași logică, ar trebui, cred eu, să ne gândim și, de ce nu, să urmăm, poate, exemplul altor state UE, atat din Est (cele mai afectate de exod-ul «gulerelor albe»), cât și din Vest (precum, Marea Britanie), unde tinerilor, în primul rând celor foarte meritoși li se oferă – după absolvirea studiilor, pentru a căror bună finalizare au primit, sub forma contractuală, stimulente materiale consistente, inclusiv financiare (burse/subvenții pentru cărți, cămin, cantina, etc) – locuri de muncă, pentru primii ani de după absolvire, ceea ce presupune, în mod evident, angajamentul acestora, de a rămâne și profesa în țară, pe perioada respectivă!

Este doar o idee, dar, cred că este datoria noastră, ca membri ai Parlamentului României, să încercăm să îmbunătățim cadrul legislativ în vigoare, în ideea identificării celor mai potrivite modalități și soluții pentru a încuraja tinerii absolvenți de învățământ de toate gradele, în primul rând, absolvenții de învățământ superior să rămână în țară!”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Festivalul înghețatei, de mâine, în Piața Ovidiu. Programul complet

mie iun. 26 , 2019
Festivalul Înghețatei și al Dulciurilor se întoarce în piața Ovidiu din Constanța de mâine, 27 iunie. Ziua începe la ora 14.00, iar copiii au parte de un program special, de la ora 17.00 la 19.00. Îi așteaptă Albă ca Zăpada, Spiderman și Scufița Roșie, dar și mascotele Winnie și Jerry, […]

V-ar putea interesa și: