Stelian Ion îi cere demisia ministrului Lucian Bode, pentru a nu pune în pericol aderarea la spațiul Schengen

ion stelian, usr

Deputatul constănțean Stelian Ion, USR, i-a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, pentru a nu pune în pericol aderarea la spațiul Schengen.

Iată ce spune Stelian Ion:

„Știți care e problema cu apelul ministrului Bode către toți politicienii pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen? Că este pe cât de cinic, pe atât de inutil. Lucian Bode vrea, de fapt, un pact al tăcerii.

Orice politician responsabil, indiferent de partidul politic în care este membru, susține aderarea României la spațiul Schengen. Și mulți au și depus eforturi pentru ca România să fie primită în Schengen. USR a făcut acest lucru și a susținut constant aderarea la Schengen.

Ceea ce face acum Lucian Bode este să ceară cu nerușinare ca, până la o decizie a UE privind aderarea României la spațiul Schengen, nimeni să nu mai vorbească despre lucrarea lui de doctorat, pe care o ține secretă, și despre contractul dubios cu mașinile BMW pentru polițiști.

Nu mai bine demisionează dl Bode, a cărui lipsă de credibilitate se răsfrânge și asupra Ministerului de Interne? Pentru că primul lucru care contează pentru o decizie favorabilă intrării României în spațiul Schengen este încrederea. Iar la acest capitol, ministrul Bode stă foarte prost.”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a arătat azi convins că România nu este departe de a atinge obiectivul aderării la Spaţiul Schengen și a făcut un apel pentru unitate politică pe acest subiect, spunând că „dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României şi nu trebuie virusat politic”.

”Am încredere că echipa de aici, împreună cu toţi cei implicaţi în funcţionarea acestui centru ştiu foarte bine ce au de făcut şi vor face o treabă bună în continuare, mai ales în contextul actual în care ne pregătim să devenim membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen. Aderarea la Spaţiul Schengen este o prioritate pentru România. (…) Nu există niciun dubiu că România a acţionat exemplar şi şi-a dovedit pe deplin solidaritatea şi angajamentul pentru Uniunea Europeană în toţi aceşti ani, culminând cu acţiunile exemplare din ultimul an în gestionarea crizei umanitare şi de securitate din Ucraina. România nu numai că îndeplineşte în continuare cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen, ci a continuat să se raporteze pro-activ la evoluţiile înregistrate de acquis-ul Schengen în tot acest interval de timp. Trebuie să existe un echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru al Uniunii Europene şi drepturile de care beneficiază. România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 de ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în statele membre. Aş vrea să subliniez că o eventuală amânare a luării unei decizii în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene ar avea efecte nefaste şi greu de contabilizat, culminând cu amplificarea curentului eurosceptic şi în România. Acum este momentul să punem punct acestui proces început cu mulţi ani în urmă şi cred că acest lucru se poate întâmpla în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, luni, la inaugurarea Pavilionului de Pregătire Integrată din cadrul Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen din Buzău.

Potrivit acestuia, România a oferit mereu argumente puternice pentru decizia politică în favoarea aderării la Spaţiul Schengen, iar aderarea este ”o aşteptare firească”.

”Eu am convingerea că nu suntem departe de atingerea acestui obiectiv”, a adăugat ministrul.

Lucian Bode a făcut apel, în discursul ţinut la Buzău, către forţele politie pentru a da dovadă de consens în privinţa acestui subiect.

”Vreau să fac un apel la un armistiţiu politic: este timpul ca toate forţele politice să dovedească unitate pe acest dosar major pentru România. Sunt momente când nu trebuie să ratăm şansa istoriei şi să dovedim maturitate politică şi consens. Pentru că dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României şi nu trebuie virusat politic. Sigur că după realizarea acestui obiectiv putem să reluăm toate disputele politice şi, dacă este nevoie, eu personal sunt pregătit să intru în orice malaxor al diversiunilor, doar ca România să fie ţară membră a Spaţiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2023”, a adăugat Bode.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O fată de 15 ani din Medgidia care s-a mutat în Danemarca: „Toți copiii de aici lucrează”

lun oct. 10 , 2022
Ioana Cristian, 15 ani, locuiește din 2020 împreună cu părinții ei, Andreea și George, într-un apartament închiriat din Skagen, cel mai nordic oraș din Danemarca, scrie Libertatea, care publică de trei ani poveștile de viață ale românilor din diaspora Tatăl ei lucrează ca electrician în șantierul naval Karstensens din Skagen, […]

V-ar putea interesa și: