Stelian Ion: „Trebuie să punem accent pe marea corupţie”

ion stelian, usr

Stelian Ion a anunţat că este în lucru un audit intern la Ministerul Justiţiei în vederea elaborării unei noi strategii anticorupţie. Ministrul a adăugat că după efectuarea unui audit intern şi extern, va exista o consultare cu organele care anchetează faptele de corupţie, cu asociaţiile magistraţilor şi societarea civilă. În opinia acestuia, accentul trebuie pus pe marea corupţie şi pe recuperarea prejudiciilor, în noua strategie.

„Strategiile acestea sunt proiectate pentru mai mulţi ani de zile. Ultima strategie a fost valabilă inclusiv pentru anul 2020 şi este firesc să ai o continuitate în elaborarea acestor strategii şi să gândeşti pe termen lung. De aceea este în lucru, la Ministerul Justiţiei, un audit asupra strategiei care a existat. Va fi efectuat şi un audit intern şi un audit extern. În funcţie de aceste verificări, urmează să facem o consultare şi cu organele care au legătură cu anchetarea actelor de corupţie şi cu asociaţiile magistraţilor şi societatea civilă pentru a definitiva noua strategie anticorupţie pentru următorii ani. E foarte important să ne stabilim nişte obiective. Din punctul meu de vedere, trebuie să punem accent pe marea corupţie, nu să îşi piardă vremea cu dosare mici, şi recuperarea prejudiciilor este o prioritate absolută”, a afirmat Stelian Ion, întrebat luni la Digi 24 despre subiect.

Ministrul Justiţiei a afirmat joia trecută că trebuie adoptată o nouă strategie anticorupţie pentru că cea existentă a expirat, precizând că există multe proiecte bine lucrate în minister, dar că doreşte să aibă o abordare personală în privinţa acestora. El a precizat că DIICOT trebuie întărit din punct de vedere logistic şi al resurselor umane. Acesta mai crede că este nevoie de o bună colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne şi consideră că s-ar impune directa subordonare a poliţiştilor judiciari către procurori. 

Stelian Ion a mai spus că este posibil ca în luna martie să fie desfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie. Ministrul Justiţiei a adăugat că CSM nu s-a întrunit în acest an, însă va solicita ca la următoarea şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii să fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.

„CSM pe acest an nu a apucat să se întrunească. Urmează să se întrunească în perioada următoare. Voi solicita conducerii CSM să pună pe ordinea de zi şi acest proiect, pentru că este binecunoscut proiectul. Nu am făcut decât o mică modificare în sensul eliminării unor articole din varianta iniţială a proiectului, tocmai crea un fel de imunităţi pentru magistraţi. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici în zona protecţiei nejustificate a magistraţilor de răspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistraţilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plângeri penale şi o Secţie care a fost percepută în cadrul magistaturii negativ, pe bună dreptate, şi nu doar în cadrul magistraturii şi de către organismele internaţionale şi în cadrul MCV, Comisia Europeană care a analizat acest lucru”, a afirmat Stelian Ion, întrebat luni la Digi 24 dacă proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a primis avizul CSM.

Întrebat când ar putea fi desfiinţată Secţia specială, ministrul Justiţiei a răspuns: „Am fost întrebat de ce nu am dat ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea Secţiei speciale, pentru că există o urgenţă categoric. Eu cred că cea mai bună variantă este aceea de a se adopta acest proiect de lege prin Parlament, tocmai pentru a nu vulnerabiliza acest proiect, a nu fi contestat pe motiv că nu sunt respectate prevederile Constituţiei”.

„Cred că va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o lună în care sunt convins că e posibil să fie desfiinţată efectiv această secţie şi dosarele să fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor rămâne nesoluţionate, dar după fiecare materie, în funcţie de competenţa fiecărui organ de Parchet, dosarele vor merge către aceste unităţi de Parchet”, a completat Stelian Ion.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.