Stelian Tănase: „Constanța arată azi ca un oraș sovietic din anii 90”

Stelian Tănase a ajuns, recent, în Constanța, oraș căruia i-a dedicat un articol pe site-ul său personal, pe care l-a intitulat, sugestiv, Constanța Roșie.

Stelian Tănase a găsit un oraș aproape mort, mizer, antedatat, pustiu, fără viață, uitat de lume și de istorie, fără dinamism, cu locuitori triști.

Iată ce spune:

„Ajung săptămîna trecută la Constanța. Ies din gară să iau un taxi. Libraria unde avea loc lansarea a uitat să trimita pe cineva să mă întîmpine. Politețe portuară! Sunt înhățat repede de unul care imi spune ca taxiul lui e cu suprapreț, si nu are facturier. Dacă nu-mi convine să mă duc să iau alt taxi. Ma uit in jur vreo – 10- 15 taxiuri pe același calapod. O bandă pare acest pilc de taxiuri, nu altceva, hotărită să jefuiasca turistii, clienții de oriunde ar fi.Episodul avea sa fie emblematic pentru orele petrecute la Constanta. Noroc că m-a recunoscut cineva ( după aparițiile teve) cînd parlamentam cu șoferul -ras in cap, umflat, mutră de hamal in port, de mardeias de bodegă – și mă extrage din taxiul buclucaș, oferindu-se să mă ducă la librăria Dorian Grey. Am prilejul să „admir” bulevardele cu clădirile delabrate, din altă epocă. Povestim despre oraș, despre lumea lui, despre tot felul de lucruri. Am mai fost la Constanța anul trecut cu altă carte. Constat că lucrurile nu s-au schimbat cu o iota. Întilnesc un oraș ca și mort, mizer, așa cum am scris cu acel prilej pe fb.

Constanța arată azi ca un oraș sovietic din anii 90. E antedatat, delabrat, pustiu, fără viață, uitat de lume și de istorie, fără dinamism, cu locuitori triști. Are o arhitectura de anii 60 ai secolului XX. Trecerea timpului nu a adus nimic în plus în ultimele decenii. Din 1990 aspectul orașului a rămas același. Asta pentru că vreme de 12 ani a fost condus de un „grup infracțional mafiot” – cum spune sentința tribunalului in dosarul Radu Mazare, primarul de cursă lungă al Constanței. Te miră adormirea orasului, letargia lui, aspectul agonic, sărăcia, fațadele coșcovite …Cazinoul este cel mai cunoscut vestigiu. Monument art-nouveau lăsat in paragină – un adevărat scandal. Dar nu numai cazinoul se prezintă astfel. Întreg orasul are acelasi aspect- ca după un lung război si o ocupatie străină. Jaful la scară mare din epoca Mazare a lăsat urme adînci, greu de eradicat pe termen scurt și mediu.

In același timp orasul are un potential uriaș. Portul este resursa lui majoră. Azi functioneaza numai cu o parte din capacități și acestea fagocitate de grupuri de interese înșurubate adinc in economia orasului. Mafia portuară face ravagii. Soluții ar fi! Întii de toate – după o lungă guvernare coruptă de sorginte PSD – care a trimis orasul inapoi in timp – liberalii au misiunea ca la alegerile locale din 2020 să preia orasul si să îl scoata din starea lui mizeră de azi. Nu este simplu, filiala locală PNL Constanta este in devălmasie, se mișca fix ca ochiul mortului. Nu are activitate, practic e dizolvata, sediul este pustiu. Am dat o tura sa verific, voiam să intilnesc niște liberali. E nevoie de un număr de oameni capabili care să facă o schimbare de proporții. Nu este admisibil un lucru- cel mai mare port din Europa dupa Rotterdam și unul din cele mai mari orase ale României, cu potențial economic pe măsura să continue sub tutela unui PSD slăbit, aproape de rupere. La situații noi trebuie oameni noi.

E cazul ca în anul care vine orașul și portul Constanța să își schimbe culoarea rosie – asta la alegerile locale, 2020. Se aude?”

Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic.

Site-ul său poate fi accesat AICI.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

  • Cristiancri

    Pai se poate verifica: cele mai marsave decizii ale lui Mazare, cele mai dubioase aprobari de PUZ au primit si votul consilierilor PNL. Cand DNA a cerut constituirea ca parte civila a Consiliului Local in dosarul retrocedarilor deschis lui Mazare, Consiliul Local a respins in unanimitate. De ce mai sunt consilierii liberali de atunci in PNL?

Leave a Reply

Your email address will not be published.