Știrea care ne arată de ce România nu va fi niciodată Germania

Am citit recent o știre care ne arată de ce România nu va fi niciodată Germania.

Germanii nu prea iubesc aerul condiționat în locuințe sau birouri, scrie Wall Street Journal. Numai circa 13% dintre ei îl folosesc. Se abțin de la AC pentru a proteja mediul.

Altceva mi-a atras însă atenția. O doamnă, proprietară de apartament în apropiere de Frankfurt, a vrut să-și monteze un aparat de aer condiționat. A fost nevoită să citească o adevărată carte, de 60 de pagini. Cartea care îi spune cum trebuie să se comporte în blocul în care deține o locuință. Acolo a găsit și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a instala o unitate de aer condiționat. Îi trebuie acordul tuturor proprietarilor din bloc. Permisiunea de a instala unitatea de aer condiționat trebuie să ia în considerare impactul zgomotului asupra vecinilor, curățenia și structura clădirii, potrivit Asociației Germane a Proprietarilor de Locuințe.

Cireașa de pe tort: este obligată să aibă întâlniri față în față cu toți proprietarii din bloc.

Ce este cel mai important vine acum. În ciuda tuturor acestor pași neplăcuți, doamna Herrmannek a spus că înțelege restricțiile.

„Unitățile de aer condiționat montate în exterior nu arată prea drăguț”, a spus ea.

Vă imaginați așa ceva în România, în țara unde oamenii spun „e casa mea, fac ce vreau în ea?” Dacă vreți să vă puneți aer condiționat, întrebați pe cineva? Desigur, nu.

Uitați-vă la Constanța: aici se construiesc ilegal, fără niciun fel de autorizație, blocuri întregi. Legea permite ca, după ce construiești, să ceri intrarea în legalitate.

Citesc de câteva luni, de exemplu, o polemică pe paginile de Facebook din comuna Cumpăna. Mai multe familii de rromi au obiceiul de a petrece zgomotos, în propriile curți, până târziu în noapte. Boxe scoase afară, uneori chiar și lăutari, dedicații, dușmani și tot tacâmul manelistic de rigoare. Chestiunea durează de ani și se pare că nimeni nu o poate opri. Dar, dincolo de impotența autorităților, sunt uimit de reacțiile unora dintre locuitori. Sunt deranjați că alții sunt deranjați. Unul dintre ei, de exemplu, își bagă ce are el mai valoros (nu creierul) și se miră că în ziua de azi trebuie să vorbești în șoaptă la tine în curte. Altul zice că, dacă va fi să dea o petrecere, o va da indiferent de ce zic alții și de ce amendă ar putea primi. Mulți spun că oamenii au dreptul să mai dea câte o petrecere, toată noapte, chiar dacă ei nu pot să doarmă în case.

România nu va fi probabil niciodată Germania sau o altă țară civilizată pentru că nu va avea niciodată o masă critică de oameni care să creadă că dreptul de a face ceea ce îți dorești se oprește când îl deranjează pe cel de lângă tine. O masă critică de oameni care să înțeleagă ce înseamnă respect și să aplice definiția în viața de zi cu zi. Vestea bună este că această masă critică se poate crea. Durează, este dificil și implică atât măsuri coercitive, cât și de stimulare. Amenzi pentru cei care nu respectă normele, de exemplu.

La noi, însă, oamenii aceștia, în loc să fie penalizați, sunt, în cele mai multe cazuri, încurajați. Ei ies la vot, ei decid primarii. Cum să le dea polițiile locale amenzi?

Cum spuneam, probabil niciodată.

Citiți și:

De ce respectă germanii regulile de circulație (și românii nu)

De ce respectă germanii regulile de circulație (și românii nu)


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Știrea care ne arată de ce România nu va fi niciodată Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

TORNADĂ în Grecia: o româncă și copilul său au murit într-un restaurant, după ce acoperișul s-a prăbușit peste ei

joi iul. 11 , 2019
UPDATE. O a șaptea persoană a fost găsită decedată în urma furtunii. O româncă și copilul său au murit într-un restaurant din Nea Plagia, în zona Halkidiki, Grecia, după ce acoperișul s-a prăbușit peste ei, în urma unei furtuni. Au mai murit patru persoane: un cuplu din Cehia și doi […]

V-ar putea interesa și: