Studiu preliminar în Israel: vaccinul Pfizer reduce sarcina virală, deci ar putea diminua răspândirea covid-19

vaccinare-constanta-2

Datele cercetătorilor din Israel, țară care a vaccinat masiv populația împotriva covid-19 , sugerează că vaccinul Pfizer / BioNTech reduce sarcina virală, un semnal cheie că intervenția ar putea diminua răspândirea Covid-19, scrie The Guardian.

Dovezile că vaccinurile împotriva coronavirusului desfășurate la nivel global sunt eficiente în mod dramatic în reducerea bolilor severe și decesul în Covid-19 simptomatică este abundent. Dar o mare întrebare rămâne fără răspuns: pot împiedica transmiterea, cu alte cuvinte, opri oamenii să transmită virusul?

Prevenirea răspândirii infecției este esențială pentru reducerea riscului apariției mai multor variante și pentru obținerea imunității efectivelor, spun oamenii de știință. Persoanele cu încărcătură virală mai mare tind să fie mai infecțioase și sunt mai susceptibile de a suferi de boli severe.

Pentru a evalua impactul vaccinului asupra transmiterii, cercetătorii au comparat datele de la persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, evaluând datele de la 16.297 de persoane care au fost pozitive pentru coronavirus în perioada 1 decembrie – 30 ianuarie.

Programul de vaccinare al Israelului a început pe 20 decembrie. La momentul analizei, mai mult de 75% dintre cei din grupul mai în vârstă au primit probabil prima lor doză, la fel ca și aproximativ 25% din grupul mai tânăr.

Deși cercetătorii nu știau dacă fiecăruia i s-a administrat prima doză de vaccin, ipoteza lor era că, dacă vaccinul reduce sarcina virală, atunci dovezile vor începe să apară la sfârșitul lunii ianuarie, dar nu înainte, din cauza timpului necesar de vaccinul pentru stimularea sistemului imunitar.

Așa cum era de așteptat, în ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie, cercetătorii au observat o scădere semnificativă statistic a încărcăturii virale pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, comparativ cu grupul de 40 până la 60 de ani, a declarat autorul studiului, Yaniv Erlich, șeful științific MyHeritage, o companie care conduce un mare laborator de testare a coronavirusului în Israel.

Cercetătorii au folosit datele demografice disponibile și ratele de vaccinare pentru a estima efectul primei doze asupra reducerii încărcăturii virale, calculând că vaccinul a redus încărcătura virală de 1,6 până la 20 de ori la persoanele care au testat pozitiv virusul.

Erlich a avertizat că lucrarea, care încă nu a fost evaluată de către colegi sau publicată într-un jurnal medical, a fost doar un studiu inițial. Deși s-a înțeles că o sarcină virală mai mică era mai bună, nu era clar dacă această reducere ar fi suficientă pentru a bloca transmisia. „Așteptarea mea este că, dacă sunteți pozitiv după vaccinare, probabil că veți transmite boala unui număr mai mic de oameni, în medie”, a spus el.

Citește și:

E mai bine să putem sau să nu putem? Despre Raed Arafat și cum vom trăi vara aceasta

Strategia struțului. 2006 teste în Timiș, 798 în Constanța
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Șoferul care a condus beat și a încercat să fugă de polițiști a fost reținut

Wed Feb 10 , 2021
Șoferul care a condus beat, a provocat un accident în care au mai fost implicate două autoturisme și a fugit de poliție a fost reținut pentru 24 de ore. Va fi prezentat instanței, astăzi, cu propunere de arestare preventivă. Reamintim că ieri, în jurul orei 10.15, polițiștii rutieri au fost […]
accident ovidiu

V-ar putea interesa și: