
Constănțenii plătesc și vor plăti, și în următorii ani, sute de milioane de lei pentru subvenționarea gigacaloriei pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat. Plata se face din bugetul local, în special, deci și din banii celor racordați la sistem, și din ai celor care nu sunt abonați, și ai firmelor locale.
Cifrele sunt imense și reies dintr-un proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii de consiliu local privind aprobarea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică – activitatea de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Constanța.
Astfel, în perioada 2021 – 2025, valoarea compensațiilor pentru a acoperi valoarea subvenției, dar și a pierderilor tehnologice, suma necesară este de 370.340.500 de lei, adică peste 75 de milioane de euro.
Așadar, în decurs de cinci ani, suma plătită este, în medie – fie vară, fie iarnă – de aproape 230.000 de lei!

De remarcat că, potrivit tabelului de mai sus, extras din proiectul de hotărâre, compensația pentru pierderilor tehnologice ar trebui să fie zero în 2024 și 2025.
Consilierii locali vor hotărî, pe 21 octombrie, și prețul gigacaloriei pentru iarna care vine. Prețul este de 1.170,03 lei per Gigacalorie, dar abonații vor plăti mai puțin de jumătate, și anume 450 de lei/Gcal. Restul este subvenționat. Prețurile acestea vor fi în vigoare dacă vor fi aprobate de consilieri.
Tot pe 21 octombrie, primarul Vergil Chițac, PNL, le propune consilierilor să fie de acord cu rectificarea bugetului local pe 2022, n sensul subvenționării gigacaloriei cu 12.900.000 lei cu bani din bugetul local.
V-ar putea interesa și: