Suntem sedentari fără să știm. Opt lucruri pe care trebuie să le facem

Dr. Mihail Pautov a atras atenția asupra unui fenomen mult mai des întâlnit decât credem: sedentarismul.

„O mare parte dintre pacienții mei suferă de boli precum: diabet, obezitate, boli cardiace, boli metabolice. Ce e important de precizat e faptul că nu toți sunt oameni în vârstă. Cea mai frecventă cauză a acestor boli este sedentarismul. Problema este că mulți oameni nu știu că sunt clasați ca fiind sedentari.

„Ești sedentar atunci când stai mai mult de 6 ore pe scaun pe zi. Chiar dacă mergi la sală sau alergi seara, tot sedentar te numești dacă stai toată această perioadă, neîntrerupt, pe scaun, încercând să-ți termini proiectele. Te expui la aceleași riscuri la care se expun oamenii cu un stil de viață mult mai nesănătos. Astfel, supraponderal și activ este întotdeauna mai bine decât normoponderal și sedentar, după cum arată diverse studii.”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Doctorul spune că vede des oameni care vor să slăbească și renunță la mâncare, păstrând însă același stil sedentar.

„Din start, asta este greșit. Important este să te miști! Cum spuneam, este întotdeauna mai bine să fii supraponderal și activ, decât în formă și sedentar. Pandemia de Covid-19 ne-a forțat aproape pe toți să lucrăm de acasă. Nu am mai mers la serviciu, nu am mai ieșit afară să luăm prânzul, am redus activitatea și mai mult decât înainte!”, a mai scris medicul.

Conform unui studiu publicat în American Journal of Epidemiology, la persoanele care au stat așezate mai mult de 6 ore pe zi și care aveau în general și un nivel scăzut de activitate fizică s-a înregistrat o creștere cu 71% a ratei mortalității.

Și alte cercetări recente au confirmat riscurile asociate unui stil de viață sedentar:

 • obezitate;
 • diabet de tip 2;
 • anumite tipuri de cancer;
 • boli cardiovasculare;
 • decese premature;
 • efect negativ asupra sănătăţii mintale.

Dr. Mihail Pautov subliniază că este foarte important să ne ridicăm și să ieșim afară! Inima este un mușchi, care trebuie exersat pentru a lucra la capacitatea sa optimă.

Iată ce poți să faci:

 1. Mergi mai des, ieși seara la plimbare.
 2. Folosește tehnica Pomodoro: 25 de minute la birou, 5 minute de plimbat. 3–4 minute de mișcare la fiecare oră sunt suficiente pentru a ieși din ciclul sedentar al zilei tale.
 3. Plimbă-te atunci când vorbești la telefon.
 4. Fă flotări înainte de a te spăla pe dinți, dimineața și seara.
 5. Nu mai folosi niciodată în viața ta liftul sau scările rulante.
 6. Poartă adidași de alergat când scoți câinele afară.
 7. Cumpără un birou în picioare, de tip standing desk, sau așază laptopul pe o cutie de carton și lucrează, măcar uneori, stând în picioare. Când mergi cu autobuzul sau cu tramvaiul, stai în picioare, nu te așeza. Deplasează-te până la biroul colegului, în loc să-i trimiți e-mail.
 8. Social movement. Data viitoare când îți chemi prietenul la o cafea, luați-vă cafeaua la pachet și dați o tură de parc, în loc să stați la terasă. Vă veți aerisi, veți face mișcare, iar discuțiile lungi sunt mai productive când cei doi interlocutori merg unul lângă altul și se uită în față, în loc să se uite unul la celălalt.

Mai multe informații utile despre sănătate puteți afla din cartea doctorului intitulată „Alegerile care îți pot salva viața”.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O mașină care costă cam cât două apartamente, lovită grav în Constanța

vin mai 5 , 2023
Un accident rutier a avut loc în această dimineață în municipiul Constanța, la intersecția străzilor Ion Lahovari cu Tudor Vladimirescu. Potrivit ISU Dobrogea, două autoturisme au fost implicate. Una dintre ele este un Maybach de lux, care are preț de pornire de circa 156.000 de euro, deci cam cât două […]
accident-constanta

V-ar putea interesa și: