Superbele păsări flamingo de pe lacul care anul trecut era deșert

Lacul Nuntași era, anul trecut, deșert. Secase. Acum este locul de popas al unui superb grup de păsări flamingo, aflat în migrație spre Delta Dunării.

„Apa puțin adâncă ce se încălzește mai repede, favorizând dezvoltarea algelor și crustaceelor ce constituie hrană pentru aceste păsări epuizate de o migrație lungă – aflate și în perioada de formare a perechilor. Rugăm curioșii să se țină la distanță, ele nu trebuie speriate, delta încă nu le oferă condiții acestor păsări termofile (iubitoare de căldură).”, spune dr. Adrian Bîlbă.

Marin Ioniță, cofondator SCECB Natura Z, a semnalat inițial acest grup.

Lacul a fost salvat datorită unui grup restrâns de oameni. Cel mai important rol l-a avut actualul deputat Bogdan Bola, care, din funcția de director al ABADL, și-a propus să-l salveze, chiar dacă și-a depășit puțin fișa postului. Alături de el s-a aflat o echipă mică, dar inimoasă din instituție.

Denumirea păsării flamingo provine din cuvântul spaniol flamenco, care înseamnă flacără şi se referă la culoarea strălucitoare a penelor. Flamenco este denumit şi celebrul dans tipic andaluz.

Flamingo (Phoenicopterus) aparţine ordinului Ciconiiformelor, care include şi alte tipuri de păsări, cum ar fi barza, stârcul şi ibisul. Există şase specii de flamingo, ce se găsesc în întreaga lume (cu excepţia Oceaniei şi Antarcticii) din Caraibe, America de Sud, America Centrală până în Europa, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu.

Este recunoscut şi apreciat „Sanctuarul păsărilor flamingo” situat în Columbia între Marea Caraibelor şi pădurea uscată a departamentului La Guajir, acesta fiind un paradis natural – zonă de mlaştini, lagune de coastă, pădure şi râuri – pentru iubitorii de natură, fotografie şi observarea păsărilor Este un spaţiu de peste 7600 hectare declarat Patrimoniu Naţional şi Cultural în Columbia din 1992.

Aceste păsări trăiesc în colonii ce pot cuprinde de la 50 la 20 de mii de exemplare. Cel mai mare grup de flamingo se află în Africa de Est, unde o singură colonie are peste un milion de exemplare. Sunt foarte sociabili şi interacţionează continuu cu ceilalţi membri ai coloniei.

Pentru a se hrăni pasărea flamingo trebuie să locuiască în zone de apă salină sau alcalină superficială şi la nivelul mării (până la 5.000 de metrii înălţime). Dieta constă în alge, crustacee, peşti, insecte, moluşte, larve şi plancton. Majoritate acestor alimente conţin carotenoizi, pigmenţi naturali ce le conferă penajul roz caracteristic. Hrana zilnică trebuie să atingă 270 de grame .

Sursă foto: Adrian Bîlbă/Facebook

Zen Residence



Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

S-a semnat contractul „Servicii de proiectare (PT+DDE), Execuție de lucrări și Asistență tehnică din partea proiectantului“ din cadrul proiectului „Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ226A Cetatea Histria - DN 22/Tariverde”

Wed May 26 , 2021
Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.