
Revelionul este întâmpinat cu diverse obiceiuri în diferite țări. În România, se spune că pentru a alunga spiritele rele, noul an trebuie întâmpinat cu zgomot și bucurie. În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să țină în buzunar o căpățână de usturoi pentru a se proteja de forțele răului pe tot parcursul anului.
Tradiția spune că cei care își doresc să aibă parte de un an bogat trebuie să aibă în buzunar bani la miezul nopții, să scape de toate datoriile în ultima zi din an, iar în prima zi a anului să nu facă cheltuieli. În plus, pentru ca norocul să fie e partea lor, în prima zi a anului nu ar trebui să ducă gunoiul, tradiția spunând că cel care va face acest lucru va alunga belșugul din casa sa. Boabele de grâu nu ar trebui să le lipsească oamenilor din buzunar în noaptea de Revelion, acestea fiind un simbol al norocului.
Nici produsele de pe masa de sărbătoare nu ar trebui alese în mod întâmplător. În noaptea de Revelion ar trebui consumate preparate din pește, 12 boabe de struguri, iar carnea de pui ar trebui evitată. Se spune că peștele aduce noroc, iar cei care îl consumă în noaptea dintre ani se vor strecura cu mare ușurință printre probleme, în timp ce carnea de pasăre va atrage ghinionul și asta pentru că la fel cum găina obișnuiește să scormonească pământul si îl arunce înapoi, așa va fi alungată și prosperitatea din locuință.
Pentru a avea parte de noroc, prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie trebuie să fie bărbat și să aibă părul brunet.
Pentru a permite anului vechi să iasă din casă și anului nou să intre, toate ușile și ferestrele ar trebui deschise la miezul nopții.
Tot în noaptea de Revelion se spune că fiecare persoană ar trebui să poarte o haină nouă sau roșie. Acest obicei atrage energiile pozitive, potrivit calendarulortodox.ro.
De Revelion și în prima zi a anului nu se doarme și nu se plânge. Se spune că cei care dorm vor fi somnoroși tot anul, iar cei care plâng vor avea parte de supărări și necazuri în anul ce vine.
Pentru îndrăgostiții care își doresc o relație frumoasă și un viitor împreună, sărutul sub vâsc este foarte important. Cei care fac acest lucru vor avea parte de fericire, dragoste și iubire întreg anul.
Dorințele rostite în noaptea dintre ani, la miezul nopții, au șanse mari să se împlinească, motiv pentru care se spune că este foarte important ca fiecare persoană să își pună o dorință de Revelion.
Ce este bine să mănânci de Revelion
Mănâncă pește, fiindcă se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Unii zic că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An.
Consumă carne de gâscă. Te va ajuta să plutești peste probleme şi să înaintezi spre ţelul tău, aşa cum face gâsca.
De Revelion trebuie să mănânci struguri. Ciuguleşte dintr-un ciorchine de struguri, bob cu bob, câte 12. Când ai ajuns la al 12-lea bob, pune-ţi o dorinţă care ţine de bani. Strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară.
În cultura est-asiatică, tăiețeii simbolizează longetivitate. De aceea, în noaptea dintre ani este bine să mănânci tăieței. Pregătește un preparat culinar care să conțină tăieței.
Bea şampanie la 12 noaptea pentru a avea parte de belşug. Poate fi și vin spumante. Important e să bei paharul până la fund şi toate dorinţele pentru noul an se vor îndeplini.