Surse din SUA: Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie

Surse din SUA: Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie

Pe baza informațiilor primite de la CIA, SUA au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi declanșat miercuri, pe 16 februarie, scrie săptămânalul german Der Spiegel, preluat de Ziare.com.

Potrivit mai multor diplomați și oficiali militari, SUA au oferit multe detalii despre briefingurile secrete. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum și unitățile ruse individuale și sarcinile pe care urmau să le asume.

Într-o încercare de detensionare a situației, președintele american Joe Biden și cel francez, Emmanuel Macron, vor avea sâmbătă, 12 februarie, convorbiri, separate, cu președintele rus Vladimir Putin.

De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că va discuta sâmbătă prin telefon cu omologul său rus Serghei Lavrov, într-o ultimă încercare de a preveni o posibilă invazie rusă a Ucrainei, informează agenţia France Presse.

Joe Biden ar fi avertizat, vineri, aliații că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este posibil în doar câteva zile. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, i-a îndemnat pe americani să părăsească Ucraina, „în termen de 24 până la 48 de ore”, pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusă în Ucraina.

Agenția de stat rusă Ria Novosti anunță, citând surse, că angajații misiunilor diplomatice ruse din Ucraina au început să părăsească țara. Decizia a fost luată după ce mai multe state occidentale au început să-și evacueze personalul. Rusia a negat în repetate rânduri că plănuiește o invazie în Ucraina, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari în apropierea graniței. Acum, însă, a început exerciții militare masive cu Belarusul și există temeri că, de acolo, trupele ruse pot ajunge mai rapid la Kiev.

COMPLETARE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că cel mai bun prieten pentru inamicii ţării sale este panica. “Toate informaţiile nu fac decât să creeze panică, nu ne ajută”, a declarat el.

„Cred că sunt prea multe informaţii despre un război la scară largă din partea Rusiei şi oamenii chiar vorbesc de date. Cel mai bun prieten al inamicilor noştri este panica în ţara noastră, iar toate aceste informaţii nu fac decât să creeze panică, nu ne ajută. Ar trebui să fim pregătiţi în orice zi. Înţelegem riscurile, înţelegem că există. Dacă dumneavoastră sau altcineva are informaţii suplimentare despre invazia 100% a Rusiei care începe pe 16, vă rugăm să ni le daţi”, a declarat Zelenski pentru site-ul Ukrainskaya Pravda, conform The Guardian.

Vă recomandăm și:

Secretarul de stat al SUA a reamintit că America va apăra România, dacă va fi atacată militar

Războiul bate la ușă. Americanii spun că există „posibilitatea foarte reală” ca Rusia să atace Kievul în următoarele zile

Secretarul general NATO, declarații alarmante în Constanța: „Există riscul unui conflict armat în Europa”

Sursă foto: Wikipedia
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

MAE „recomandă puternic” cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina

Sat Feb 12 , 2022
Ministerul Afacerilor Externe informează, sâmbătă, că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre. MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina […]
kiev-ucraina

V-ar putea interesa și: