
Nemulțumit de alegerile prezidențiale, un bărbat a protestat într-un mod inedit: s-a afișat cu o pancartă albă, pe care nu scria nimic. Orice mesaj ar fi putut fi interpretat, iar posesorul său trimis la închisoare.
Poliția l-a arestat totuși. Când a întrebat „pentru ce?”, unul din polițiști i-a spus: „O să ne dăm noi seama.” A fost eliberat în scurt timp. Mai mult despre acest lucru a scris BBC.
Toate acestea s-au întâmplat în Kazahstan, o țară din fosta URSS condusă între 1991 și 2019 de unul dintre ultimii lideri totalitari de pe Terra, Nursultan Nazarbayev.
N-a mai candidat în 2019. Alegerile au fost câștigate însă de cel privit a fi discipolul său, Kassym-Jomart Tokayev.
Una din primele sale decizii, în 23 martie 2019, a fost să schimbe numele capitalei țării, din Astana în Nur-Sultan, în onoarea fostului președinte Nursultan Nazarbaev. Acesta rămâne şeful Consiliului de Securitate al ţării din Asia Centrală, liderul partidului Nur Otan şi membru al Consiliului Constituţional.
Imaginați-vă că, după ce Ion Iliescu a pierdut alegerile, următorul președinte ar fi schimbat denumirea Bucureștiului în Iliescu. Desigur, este de neimaginat. În România se practică acest cult al personalității la o scară mai mică: primarii dau numele unor străzi după șeful lor de partid. Așa cum a cerut primărița din Cumpăna Consiliului Local și a reușit. Acolo avem o stradă care se numește Felix Stroe.
Am făcut această introducere pentru a pune în context o știre anunțată azi de Primăria Constanța. Astăzi a avut loc, la sediul Primăriei municipiului Constanţa, o întâlnire a delegaţiei Ambasadei Kazahstanului în România cu viceprimarul municipiului Constanța, Ionuţ Rusu.
„Au fost trecute în revistă, cu această ocazie, principalele oportunităţi de consolidare a relaţiilor dintre municipiul Constanţa şi municipalităţi din Kazahstan. În perioada următoare se vor derula mai multe iniţiative de colaborare în domeniile cultural, academic, economic. Au fost discutate, prioritar, proiecte și inițiative de colaborare care să marcheze bunele relaţii existente între oraşul Constanţa şi partenerii acestuia din Kazahstan. Părţile au exprimat întreaga lor disponibilitate de consolidare a relaţiilor existente. Oficialii misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan în România şi-au reiterat interesul pentru amplasarea, pe raza municipiului Constanţa, a bustului muzicianului și compozitorului kazah Kurmangazy Sagyrbaiuly. S-au discutat totodată posibilitatea organizării unui Forum de afaceri româno-kazah la Constanţa, precum şi oportunităţile de consolidare a relaţiilor între mediile economice, academice şi culturale din oraşul Constanţa şi oraşe din Kazahstan. Un accent deosebit în cadrul discuţiilor l-a reprezentat consolidarea investiţiilor Republicii Kazahstan în municipiul Constanţa, în domenii de interes reciproc. În perioada următoare, aceste inițiative de consolidare a relațiilor existente vor fi puse în valoare prin proiecte concrete de colaborare care vor putea face din Constanța un partener privilegiat și totodată o destinație a unor proiecte externe de investiții utile planurilor de dezvoltare ale orașului. S-a convenit menținerea unui ritm intensificat al contactelor, care să faciliteze implementarea proiectelor discutate.”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.
Kurmangazy Sagyrbaev a fost un compozitor, instrumentist și artist popular kazah. S-a născut în 1818 în Hoarda Bukey. El este înmormântat în regiunea Astrakhan din Volga Inferioară în Federația Rusă de astăzi.
Kazahii au o prezență economică importantă în județul Constanța. Au cumpărat rafinăria Petromidia, iar, din 2014, Grupul Rompetrol NV și-a schimbat denumirea in KazMunayGas International NV, ca parte a procesului de integrare a activităților si operațiunilor in cadrul unicului sau acționar – KazMunaygas (KMG), compania națională de petrol si gaze din Kazahstan.
Compania a înregistrat pierderi de aproape 50 de milioane de euro în ultimul an.
Din delegaţia Ambasadei Republicii Kazshstan au făcut parte Kayrat Karabayev, adjunctul şefului misiunii diplomatice, ministru-consilier, domnul Azamat Kagenov, atașat și consul, precum şi Erghin Hagicalil, consul onorific al Republicii Kazahstan la Constanța.
Constanța nu are încă statui ale lui I.C. Brătianu, Mihai Kogălniceanu, Remus Opreanu și Regele Carol I, personalități care au schimbat în bine soarta orașului, a Dobrogei și a României.
daca pune in statuie si un patefon sa asculte tot constanteanul ce a compus ala e ok ca daca faceti un sondaj nici profesionistii de la noi habar nu au dar din curtoazie si interes economic …fie ! chestia e sa nu fie prea in centru
Eu nu inteleg de ce nu au mers la Navodari :))))))):)))))))
Patefon :)))))))))):))))))))))
Ce a facut KazMunayGaz?A cumparat?hai sa fim seriosi stimabile, te apreciez, te rog nu ma face sa imi schimb opinia. Citesc cu interes acest site,care a cam ramas singuru obiectiv, dar sa nu mergem asa departe.Kazahi nu au cumparat nimic sa fim seriosi.Ba mai mult un prim ministru a sters niste datorii.vreo cateva sute de milioane de euro. Iar de slugarnicia baietilor din primarie nu pot spune decat ca este neaosa. Este normal, sunt bagati in seama de o delegatie diplomatica, Rusu cred ca era ud tot dar daca il iei tare habar nu are unde e pe harta Kazahstan. El saracu pana acu 2 3 ani credea ca Istanbulul este capitala Turciei si culmea, se contrazicea asiduu. Au rezolvat totul si bustul lu ala era ramas in urma…. Doamne fereste!!!!
Aveti dreptate, a fost acolo o stergere de datorii de sute de milioane de euro.
Recunosc, poate n-am folosit cel mai potrivit verb.