Tătarii sărbătoresc astăzi Qıdırlez

Tătarii sărbătoresc astăzi Qıdırlez. Reprezentanții UDTTMR spun că această sărbătoare preislamică îşi are originile în cultul dualităţii şi celebrării reîntoarcerii la viaţă.

După legendă, cei doi fraţi gemeni Hızır şi Iliaz, au fost alungaţi din Cer de către Creator şi au primit dreptul de a se întâlni, o singură dată pe an (în ziua de Qıdırlez- Hıdırlez), unul devenind stăpânul Pământului şi celălalt al Cerului. Aceştia au fost consideraţi patronii astronomici ai vieţii umane.

Cei doi, Hîdîr şi Ilias se întâlnesc în fiecare an pe 6 mai pe Pământ ca să vestească primăvara.

„De asemenea, tot în cursul acestei zile femeile merg la cimitir (mezarlıq) pentru a-şi cinsti morţii, fac slujbe religioase, după care ies la marginea câmpului împreună cu ceilalţi membrii ai familiei şi servesc din bucatele preparate cu prilejul acestei sărbători, turta cu brânză (maylı qalakay) şi ciorba de miel (qozı sorpası).”, spun reprezentanții UDTTMR.

Este momentul în care se spun legende, proverbe şi zicători.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Teatrul pentru Copii și Tineret își redeschide porțile. Ce puteți vedea în weekend

joi mai 6 , 2021
TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET „CĂLUȚUL DE MARE” din CONSTANȚA reia, în acest weekend, susținerea spectacolelor la sediul Teatrului „Căluțul de Mare” (Sala Elpis). Prin urmare, sunteți așteptați în zilele de 08 mai 2021 și 09 mai 2021 să vizionați următoarele spectacole: SÂMBĂTĂ, 08 mai 2021, ORELE 10.00 și 12.00, […]
teatru copii elpis

V-ar putea interesa și: