Tații ar putea avea mai multe zile de concediu parental, dacă proiectul depus de Cristina Dumitrache, deputat PSD, va fi votat

cristina dumitrache ziua tatalui

Cristina Dumitrache, deputat PSD, a depus un proiect de lege pentru modificarea și completarea legii privind concediul paternal în România.

Potrivit legii actuale în România, la nașterea unui copil tații au dreptul la un concediu de doar 5 zile libere plătite cu posibilitatea unei prelungiri de până la 15 zile în condițiile absolvirii unui curs de puericultură. Aceste prevederi se aplică doar în cazul primului nou-născut.

„Modificările și completările pe care le am în vedere prin acest proiect reglementează legislația actuală și vin în sprijinul taților astfel încât aceștia să participe activ la creșterea copiilor și să fie alături de aceștia încă din primele zile de viață. O schimbare importantă pe care o propun este creșterea perioadei de concediu cu un număr dublu de zile libere dar și stabilirea dreptului de a beneficia de acest concediu la fiecare nou-născut din familiile cu mai mulți copii. Proiectul legislativ vine ca o necesitate de a transpune dispozițiile unei directive adoptate la nivelul Uniunii Europene ce consolidează echilibrul intre viata profesională și cea privată, egalitatea de gen și repartizarea echitabilă de îngrijire a copilului între bărbați și femei.”, a precizat Cristina Dumitrache.

În opinia sa, statul are datoria de a fi un partener care să răspundă nevoilor actuale ale părinților, să îi sprijine, să încurajeze realizarea relației între tați și copii și să faciliteze o implicare activă a acestora în viața celor mici încă din primele zile. În același timp statul român trebuie să garanteze cadrul legal prin care tatăl se poate întoarce la locul de muncă după finalizarea concediului în condiții de siguranță și nediscriminatorii.

„Orice tată poate și trebuie să aibă dreptul de a petrece cât mai mult timp cu familia lui iar numărul celor care optează pentru acest drept este într-o continuă creștere.”, a mai spus Cristina Dumitrache.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.