Teatrul de Stat Constanța difuzează online spectacolul „98% Decizia corectă”, care a provocat controverse în Piatra Neamț

Teatrul de Stat Constanța va difuza astăzi, 20 noiembrie, de la ora 17:00, pe pagina sa de Facebook, spectacolul „98% Decizia corectă”, producție a Teatrului Tineretului Piatra-Neamț.

Spectacolul lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor, și are la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Este vorba despre un spectacol realizat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr.

Prin difuzarea acestui spectacol, Teatrul de Stat Constanța își manifestă adeziunea față de mesajul artistic și etic, precum și solidaritatea cu teatrul din Piatra Neamț în fața atacurilor la care a fost supus, în mod cu totul nejustificat și regretabil.

Menționăm că 46 de directori de instituții de spectacole din toată țara au semnat o scrisoare deschisă prin care protestează față de imixtiunea politicului în Artă, în Cultură. Anexăm scrisoarea la acest comunicat.

Vă invităm să urmăriți spectacolul în această seară, pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanța: www.facebook.com/teatruldestatconstanta. La aceeași oră, mai multe teatre din țară difuzează spectacolul online, pe diverse canale.

SCRISOARE DESCHISĂ DE SOLIDARITATE

„Într-o Românie modernă, imixtiunea politicului în Artă, în Cultură, este inacceptabilă!

În România anului 2020 este inadmisibil să se mai practice cenzura, imixtiunea politicului în Artă, este inadmisibil ca reprezentanți la vârf ai autorității să transforme instituțiile de cultură într-un câmp de luptă electorală prin emiterea unor opinii critice despre un domeniu atât de specific, într-un mod nedocumentat și fără dovezi sau argumente coerente.

Noi, directori de instituții publice de cultură din România, suntem alături de colega noastră, doamna Gianina Cărbunariu, manager al Teatrului Tineretului Piatra-Neamț și de întreaga echipă a teatrului.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a produs un spectacol având la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr. Spectacolul “98% Decizia corectă” lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc  – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor.  

Un articol din presa locală a “incriminat” faptul că textul ar conține limbaj licențios, referindu-se la câteva replici dintr-o scenă de bullying, replici de altfel eliminate din varianta pregătită pentru a fi transmisă în mediul online.

Unul dintre liderii administrației locale, precum și inspectorul general școlar și un director de liceu (dar în calitate de membru al unui partid politic, candidat la alegerile generale),  au reacționat în spațiul public în mod violent împotriva spectacolului, a teatrului și a managerului, la presiunea unor jurnaliști și a unei organizații denumite “Alianța părinților”, care au calomniat instituția și mai ales conducerea sa. Toți acești formatori de opinie au ieșit în public exprimându-se agresiv împotriva unui demers cultural-educativ, FĂRĂ să fi urmărit spectacolul și fără ca măcar să fi cerut un punct de vedere din partea Teatrului Tineretului. Este important de menționat că președinta Asociației Părinților din Jud.Neamț, grup care nu are legătură cu “Alianța Părinților”, a declarat că “Teatrul Tineretului a făcut întotdeauna spectacole care au avut un impact pozitiv în viața tinerilor”.

Urmărind spectacolul, este evident că îngrijorarea anunțată cu fast pe canale publice nu avea absolut niciun fundament.

Activitatea Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, sub conducerea doamnei Gianina Cărbunariu a devenit în ultimii ani cu adevărat relevantă pentru comunitatea locală și mai ales pentru publicul tânăr și este extrem de  grav ca lideri locali, care ar trebui să înțeleagă și să susțină misiunea teatrului de a aduce în discuție teme importante ale societății contemporane, să intervină într-un mod atât de brutal și complet nejustificat. Este o practică extrem de periculoasă, Teatrul Tineretului nefiind nici prima și, probabil, din păcate, nici ultima instituție care trece prin asemenea incidente.

Imixtiunea politicului reprezintă un precedent periculos și o amenințare pentru libertatea artistică și pot avea consecințe foarte grave pentru tot mediul artistic românesc.

Ne exprimăm solidaritatea față de doamna Gianina Cărbunariu, managerul Teatrului, față de colectivul Teatrului Tineretului Piatra Neamț și față de echipa artistică a spectacolului „98% Decizia corectă”!

Semnatari

1Adrian GăzdaruManagerTeatrul “Excelsior” București
  2Adrian TibuManagerTeatrul “Gong” Sibiu
  3Alexandru BoureanuManagerTeatrul Național “Marin Sorescu” Craiova
  4Anca Dana FloreaManagerTeatrul “Masca” București
  5Anna Maria PopaManagerTeatrul “Andrei Mureșanu” Sfântu-Gheorghe
  6Attila GasparikManagerTeatrul Național Târgu-Mureș
7   Bogdan CosteaManagerTeatrul “Ioan Slavici” Arad
  8Călin MocanuManagerTeatrul de Animație “Țăndărică”
  9Carmen SteiciucManagerTeatrul “Matei Vișniec” Suceava
  10Constantin CotimanisManagerTeatrul “Alexandru Davila” Pitești
  11Cosmin BrehuțăManagerTeatrul Dramatic “Elvira Godeanu” Târgu-Jiu
  12Cosmin CrețuManagerTeatrul “Tudor Vianu” Giurgiu
  13Cosmin RădescuManagerTeatrul Dramatic “I.D.Sîrbu” Petroșani
  14Cristian Hadji CuleaManagerTeatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași
  15Eduard SisuManagerTeatrul “Gulliver” Galați
  16Elvira RâmbuManagerTeatrul “Regina Maria” Oradea
  17Emanuel PetranManagerTeatrul “Puck” Cluj-Napoca
  18Erwin ȘimșensohnManagerTeatrul de Stat Constanța
  19Florin TomaManagerTeatrul Dramatic “Fani Tardini” Galați
  20Gabor TompaManagerTeatrul Maghiar de Stat Cluj
21Gabriel FătuManagerCentrul Metropolitian de Educație și Cultură “Ioan I.Dalles”
  22Gabriel PopescuManagerTeatrul “Ariel” Râmnicu-Vâlcea
  23Gavril CadariuManagerTeatrul “Ariel” Târgu-Mureș
  24Gedő István BessenyeiDirector artisticTeatrul de Nord Satu-Mare, Compania “Harag Gyorgy”
  25George MihăițăManagerTeatrul de Comedie București
  26Gheorghe ColceagManagerTeatrul Mic București
  27Ioana BogățanManagerTeatrul “Prichindel” Alba-Iulia
  28Istvan AlbuManagerTeatrul “Figura” Gheorghieni
  29Katalin CzvikkerManagerTeatrul “Szigligeti” Oradea
  30Laurențiu PleșaManagerTeatrul  “Merlin” Timișoara
  31Lucian SabadosManagerTeatrul “Maria Filotti” Brăila
  32  Maia Morgenstern  Manager  Teatrul Evreiesc de Stat
  33  Marius Rogojinschi  Manager  Teatrul “Vasilache” Botoșani
  34Marinela ȚepușManagerTeatrul “Nottara” București
  35  Mihaela Soloceanu  Manager  Teatrul “Arlechino” Brașov
36Mihaela Rus    Manager    Teatrul “Toma Caragiu” Ploiești
  37Mihai ManiuțiuManagerTeatrul Național Cluj-Napoca
  38Mihai PanaitescuManagerTeatrul de Artă Deva
  39Nicolae PungăManagerTeatrul “Stela Popescu” București
  40Octavian CostinManagerTeatrul “Anton Pann”  Râmnicu-Vâlcea
41Ovidiu CaițaDirector artisticTeatrul de Nord Satu-Mare, Compania “Mihai Raicu”
  42Pal NagyManagerTeatrul “Tomcsa Sandor” Odorheiu Secuiesc
  43Radu MacriniciManagerTeatrul Municipal Baia-Mare
  44Romică StanManagerTeatrul “Căluțul de mare” Constanța
  45Vasile MuraruManagerTeatrul de Revistă “C.Tănase” București
  46Vlad ZamfirescuManagerTeatrul “L.S. Bulandra” București
energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

IPS Teodosie a acționat în instanță interdicția de a participa la pelerinaje religioase

Fri Nov 20 , 2020
Arhiepiscopia Tomisului, IPS Teodosie, împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să […]
ips teodosie