
Oare cine nu-și dorește o locuință pentru care să plătească o chirie mică și pe care să o și poată cumpăra ulterior? Să vrei e una, să poți e alta. Cu toate acestea, au putut și unele persoane care nu aveau dreptul. Acest lucru a reieșit de pe urma auditului pe care l-a cerut directorul RAEDPP, Teo Hira pentru ANL-urile repartizate angajaților regiei, foștilor angajați și rudelor acestora.
A dat dispoziție pentru realizarea acestui audit imediat ce a preluat conducerea instituției. Raportul a fost gata acum câteva zile.
A fost supusă analizei perioada 2002 – 2020, a explicat acesta în emisiunea Realitatea locală, la Dobrogea TV.
„În total, au fost repartizate pentru angajați și foști angajați un număr de 37 de locuințe: 19 pentru angajați, 18 pentru rude. La acest moment, 8 au renunțat, 15 le-au și cumpărat, conform legii, iar 14 mai au în prezent contracte de închiriere.
Acesta a explicat că în perioada 2015 – 2019 s-au repartizat 17 locuințe, dar că în acea perioadă legislația nu a prevăzut criterii de ierarhizare. Așadar, se puteau acorda discreționar. În plus, la începutul anilor 2000, repartizarea se făcea de primărie.
Așadar, s-a verificat perioada 2014 – 2015 și 2019 – 2021, când s-au acordat 17 locuințe.
„Din punctul de vedere al auditorului, din cele 17 locuințe, una nu a îndeplinit nici măcar criteriile de acces obligatorii. Din cele 16 rămase, la un exercițiu făcut de auditor, care a făcut punctaje, 8 au fost punctate întocmite în mod corect, iar 8 au avut punctaje diferite. Din aceste 8 cu punctaje diferite, 6 nu îndeplineau punctajul pentru a primi o locuință ANL. Repet, este punctul de vedere al auditoriului intern. Numitorul comun al celor mai multe repartiții a fost că au beneficiat de un punctaj crescut din cauza adeverințelor medicale pe care le prezentau. Aproape 60% din cei care au beneficiat de locuințe ANL au avut astm.”, a spus Teo Hira.
Raportul care i-a fost prezentat directorului RAEDPP a ajuns acum la Departamentul Juridic. Acesta va da un punct de vedere, iar conducerea regiei va acționa în consecință.
„Am prezentat acest raport inclusiv consiliului de administrație, care a hotărât ca, în situația în care Departamentul Juridic ne va spune că e nevoie să facem plângere penală, o vom face fără îndoială. Dar nu aceste este rolul auditului. Rolul său este că ar trebui să ne arate drumul corect pe care să mergem.”, a spus Teo Hira.
Interesant este că auditul nu a cuprins și modul în care actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, a obținut o garsonieră ANL. Și acesta a depus o hârtie care atesta că are astm.
„TBC-ul pe care l-am avut la 4 ani a lăsat urme severe. Peste acestea, multiplele pneumonii și pleurezii și astmul bronșic mi-au accentuat afecțiunile pulmonare. Faptul că am practicat sport de performanță vreme de 4-5 ani m-a ajutat foarte mult, însă fibroza pulmonară este acolo, le pun la dispoziție distinșilor jurnaliști, contracandidaților mei și tuturor comisiilor medicale actele medicale, radiografiile și analizele făcute de-a lungul timpului”, a explicat Stelian Ion, după ce subiectul a fost prezentat de presă.
Auditul RAEDPP nu a cuprins și garsoniera lui Stelian Ion, pentru că aceasta a făcut parte dintr-un audit comandat de Primăria Constanța în anul 2020, când aceasta era condusă de Decebal Făgădău.
Detalii despre subiect puteți vedea în emisiunea menționată, pe care am postat-o mai jos. Partea despre ANL-uri începe de la minutul 26.00.