Tesla Group a ales Brăila, nu Constanța, pentru construcția unei fabrici de 90 milioane euro

Tesla Group ales Brăila pentru a construi de la zero o fabrică unde vor lucra circa 200 de angajați. Omul de afaceri slovac Lichardus Dusan, co-fondator și președintele Consiliului de Administrație al grupului, a fost prezent, marți, la Brăila, unde, avându-i alături pe Marian Dragomir – primarul municipiului și Francisk Iulian Chiriac – președintele Consiliului Județean, a susținut o conferință de presă legată de investiția de 90 de milioane de euro pe care Tesla o va derula în Perimetrul II al Zonei Libere.

„Noi suntem Tesla, brandul original din fosta Cehoslovacie – până să existe Tesla din America. Am preluat companiile din grup, le-am revitalizat și le-am pus pe o direcție profitabilă, ca să putem face și investiții. Am dezvoltat parcuri și instalații fotovoltaice în România încă din anul 2010. Continuăm toate aceste investiții pentru că vedem în România un potențial foarte mare pe zona energiei regenerabile. Fabrica din Brăila este doar un pas natural de a aduce producția de baterii de stocare a energiei electrice în România. Azi, avem activități de producție în Slovacia. (…) Produsele care vor ieși pe ușile fabricii din Brăila sunt mult mai avansate decât cele din Slovacia. Vor fi sisteme utilizate pentru zona rezidențială, comercială și chiar industrială. (…) Ce facem diferit prin fabrica din Brăila este tehnologia pe care o implementăm. Mergem un pas mai departe în sensul că fabrica Tesla se va ocupa inclusiv de realizarea modulelor de baterii, module care sunt o componentă importantă a soluțiilor de stocare a energiei electrice, inclusiv în industria auto. (…) Avem ambiția de a fi prima giga-fabrică care se canalizează cel mai mult pe zona soluțiilor de stocare a energiei, nu doar pe zona bateriilor pentru mașinile electrice. Noi nu suntem un jucător în piața automobilelor electrice, ci un jucător, o companie importantă, care se dezvoltă pe zona de energie. Decizia de a investi la Brăila într-un domeniu de viitor poate să transforme cu adevărat și să genereze, în cascadă, foarte multe investiții în domeniul energiei regenerabile. Suntem conștienți că investiția pe care o facem poate genera un bulgare de zăpadă pozitiv astfel încât să se dezvolte industrii pe orizontală și, inclusiv, să pună România pe harta industriilor de înaltă tehnologie”, a declarat CEO-ul Tesla Group, potrivit DeBraila.ro.

„Suntem convinși că vom ajuta la ridicarea nivelului de salarizare din Brăila”

Lichardus Dusan a ținut să menționeze și faptul că fabrica Tesla din Brăila nu reprezintă niciun risc pentru mediul înconjurător, cu referire la elementele chimice din producerea bateriilor, arătând că este vorba despre „o investiție 100% verde, care nu presupune niciun proces chimic”.

„În fabrica din Brăila nu se vor realiza celulele de baterii, care reprezintă o componentă chimică a acestui proces. (…) Fabrica este o investiție 100% verde, care nu presupune niciun proces chimic, niciun proces „murdar”. De ce? Singura componentă care ar presupune poluare reprezintă celulele de baterii, care sunt o componentă a produsului final, însă sunt realizate de partenerii noștri externi. Aceasta este și una dintre diferențele față de unele proiecte de la nivel european și este un avantaj competitiv pentru investiția de la Brăila, care poate deveni aptă să producă într-un timp foarte scurt produsul final. Noi nu vrem să intrăm pe zona producerii celulelor de baterii. Celelalte investiții de la nivel european se concentrează inclusiv pe această parte chimică a soluțiilor de stocare a energiei. Inclusiv, toată fabrica va avea acoperișul cu panouri fotovoltaice astfel încât energia să fie una curată și să fie un beneficiu pentru fluxurile de producție din interior”, a subliniat sursa citată.

Vorbind despre o fabrică de ultimă generație – robotizată – angajații vor fi, în cea mai mare parte, persoane cu studii de specialitate, care vor avea „salarii la un nivel ridicat”. Mai mult decât atât, afaceristul slovac spune că are un plan pe termen lung, care vizează inclusiv extinderea investiției și dublarea sau triplarea numărului de angajați.

„Sunt aproximativ 200 de locuri de muncă într-o fabrică automatizată, robotizată. Foarte multe dintre fluxuri sunt robotizate și nu necesită angajați. Cu toate acestea, cei 200 de oameni pe care îi vizăm au un profil pe zona de inginerie, tehnică, de înaltă calificare. Și pentru că vorbim de oameni calificați, vorbim din start despre salarii la un nivel ridicat. Suntem convinși că vom ajuta la ridicarea nivelului de salarizare din Brăila. Este un potențial foarte mare pentru tinerii din Brăila și din regiune. Aceste 200 de locuri de muncă sunt pentru prima faza a investiției. Dacă vom extinde operațiunea, cum e în planul nostru, atunci putem vorbi de dublarea sau triplarea numărului de angajați. Pe lângă locurile de muncă create de noi, generăm inclusiv locuri de muncă pe orizontală, fie că vorbim de furnizori locali sau de servicii necesari în activitate. Potențialul și efectele pozitive generate în comunitate vor fi mari. Fabrica va fi operaționalizată la jumătatea anului 2024, iar procesul de angajare va începe în septembrie-octombrie 2021”, a afirmat Lichardus Dusan.

De ce Brăila?

„Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila-Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussines-ului”, a explicat Horia Grigorescu, directorul Tesla pentru România.

Citiți mai mult AICI.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

„Ghețarul Apocalipsei”, care ar putea ridica nivelul oceanelor cu circa jumătate de metru, se ține de un fir de ață

mie sept. 7 , 2022
Uriașul ghețar Thwaites, supranumit și „Ghețarul Apocalipsei”, cu suprafața cât a Marii Britanii, se erodează într-un ritm mai rapid de-a lungul bazei sale, aflată sub apă, întrucât curenții oceanici calzi îl topesc pe dedesubt. Într-un studiu publicat în jurnalul științific Nature Geoscience, cercetătorii au scanat baza subacvatică a ghețarului din […]

V-ar putea interesa și: