TIKA, o agenție guvernamentală din Turcia, interesată de spitalele constănțene

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a primit astăzi vizita noului coordonator al Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă – TIKA, Salih Yürç, alături de Emre Yurdakul, Consul General al Republicii Turcia la Constanța, Yusuf Muurat, Muftiul Cultului Musulman din România și alți membri ai TIKA.

În cadrul vizitei de prezentare a noului coordonator TIKA, discuțiile s-au axat pe colaborările viitoare dintre municipalitate și agenție în diverse domenii, cu accent pe sprijinul pe care agenția ar putea să îl ofere proiectelor din sfera sănătății la nivelul municipiului Constanța.

Primarul Vergil Chițac a subliniat relațiile excelente de cooperare care există între municipalitate, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Muftiat, și a menționat proiectele realizate împreună de către cele trei instituții.

Potrivit Primăriei Constanța, dr. Simona Claudia Cambrea, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, și dr. Marius Prăzaru, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, au stabilit linii și domenii de cooperare cu TIKA.

O altă temă importantă a discuțiilor a fost reprezentată de perspectivele privind renovarea Geamiei Hunchiar și a Moscheei Carol I.

Ce este TIKA

Iată ce înseamnă TIKA. Informațiile sunt traduse de pe site-ul oficial.

„Pe 25 decembrie 1991, Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) s-a dizolvat, ceea ce a condus la obținerea independenței de către multe țări din Asia Centrală și Caucaz. Având o limbă comună și o memorie socială și cultură împărtășite cu aceste țări, care includ Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Azerbaidjan și Kîrgîzstan, s-a deschis calea pentru renașterea relațiilor duale și regionale cu ele. Turcia și țările din Asia Centrală se consideră o singură națiune formată din diferite țări, iar politica noastră externă a manifestat o înțelegere multilaterală și proactivă în regiune. Relațiile cu țările vorbitoare de turcă au devenit un focalizare permanentă pentru Turcia, iar această focalizare a câștigat importanță în ultimii 20 de ani ai politicii globale.

În anii ’90, prioritatea principală a țării noastre în ceea ce privește problema Asiei Centrale a devenit recunoașterea țărilor turcești tinere de către comunitatea internațională. A urmat ca țara noastră să desfășoare proiecte pentru conaționalii noștri care trăiesc în noile țări fondatoare ale Asiei Centrale, în domenii variate, cum ar fi cele sociale, economice și culturale. Ajutorul acordat inițial s-a transformat în proiecte pe termen lung și cooperare bazată pe dezvoltare. A apărut nevoia unei organizații care să poată practica și coordona operațiunile desfășurate în această zonă și să reflecte prioritățile politicii externe, ceea ce a dus la înființarea Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TİKA) în 1992. Odată cu instituirea conceptului de politică activă în politica noastră externă, TİKA a devenit un intermediar de implementare a politicii externe turce, în special în țările cu care avem valori comune, precum și în multe alte zone și țări.

Putem rezuma pe scurt scopurile TİKA din acei ani ca fiind promovarea propriei structuri sociale a republicilor turce, construirea unei identități într-un mod durabil și remedierea deficiențelor infrastructurilor tehnice. TİKA a realizat numeroase proiecte și activități în domenii precum educația, sănătatea, restaurarea, dezvoltarea agricolă, finanțe, turism și industrie. În plus, primul birou de coordonare a programelor TİKA a fost inaugurat în Turkmenistan; mai târziu, numărul birourilor din zona eurasiatică a crescut la 6. Mâna prietenoasă, frățească și cooperativă a Turciei a ajuns și a fost adoptată de țările în care am lucrat cu entuziasm.

Proiectele TİKA se extind de la infrastructura tehnică la creșterea capacității corporative.

Caracterul muncii noastre în pământurile noastre ancestrale înfloritoare și în continuă îmbunătățire s-a schimbat în timp. TİKA a desfășurat activități economice, sociale și culturale în țările surori până în 1995, după care s-a concentrat asupra cooperării în domeniul educației și culturii. Știm că un popor bine educat și calificat vine pe primul loc. Dacă o națiune are un sistem de educație bun și urmărește evoluțiile în știință și tehnologie, se poate vorbi despre dezvoltare durabilă. Prin urmare, TİKA și-a accelerat activitățile educaționale în pământurile ancestrale după 1995 – școli, biblioteci și laboratoare au fost construite și s-au furnizat echipamente tehnice universităților.

Într-un proces care a început în anii 2000, lumea s-a globalizat, iar influența globalizării a fost resimțită în multe domenii, de la Est la Vest. În paralel cu accelerarea realizată în domeniul dezvoltării în țările cu care împărtășim aceeași limbă, proiectele pe care TİKA le-a desfășurat în aceste regiuni s-au transformat în proiecte care cresc capacitățile instituționale. Proiectele pe care țara noastră și TİKA le realizează în pământurile ancestrale cu mândria de a fi moștenitorii unei istorii comune continuă să se desfășoare.

În acele zile, o parte importantă a geografiei turcești devenise bogată, dobândise putere și astăzi a ajuns într-o poziție în care oferă ajutor în loc să ceară ajutor. Noi, ca TİKA, continuăm să dezvoltăm proiecte și să facem schimburi reciproce de experiență.

Ca o prelungire a eforturilor țării noastre de a deveni un jucător important în zonă și în lume, începând cu anii 2000, concepția noastră de politică externă a suferit schimbări importante. În conformitate cu această schimbare, TİKA și-a extins zona de activitate – a crescut numărul birourilor de coordonare a programelor de la 12 în anul 2002 la 25 în 2011 și la 33 în 2012. Astăzi, Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare este implicată în diverse activități de cooperare pentru dezvoltare în peste 170 de țări prin intermediul celor 63 de birouri de coordonare a programelor situate în 61 de țări de pe 5 continente. În legătură cu politica externă activă și principială pe care o vedem în țara noastră, numărul țărilor în care desfășurăm proiecte crește și în fiecare zi. La baza proiectelor sale, Turcia încearcă să stabilească un mediu pașnic îndreptat către vecinii săi apropiați și reușește acest lucru prin intermediul TİKA.

TİKA îndeplinește rolul de mecanism de cooperare pentru instituțiile și organizațiile statului, universități, organizații non-guvernamentale și sectorul privat. În plus, funcționează ca o platformă pentru aceste actori să se întâlnească și să înregistreze ajutorul pentru dezvoltare acordat de Turcia.

În timp ce ajutorul pentru dezvoltare al țării noastre a fost de aproximativ 85 de milioane de dolari SUA în 2002, această sumă a ajuns la 8,12 miliarde de dolari SUA* în 2017. TİKA se află printre organizațiile turcești care desfășoară cea mai mare cooperare tehnică cu țările vorbitoare de turcă. În 2017, Turcia a devenit țara cu cel mai mare ajutor umanitar din lume.

Concentrându-se pe cooperarea pentru dezvoltare, TİKA lucrează în peste 170 de țări, inclusiv cele în care se află birourile lor. Țara noastră își împărtășește cunoștințele și experiența prin intermediul TİKA, cu multe țări, de la Balcani la Africa, de la Orientul Mijlociu la America Latină.

*8,12 miliarde de dolari SUA nu reprezintă totalul asistenței pentru dezvoltare al TİKA, ci totalul oficial de asistență pentru dezvoltare al țării noastre pentru anul 2017.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Național. Un profesor a fost arestat pentru că ar fi întreținut acte sexuale cu o minoră de 14 ani

vin mart. 1 , 2024
Un profesor de la Colegiul Naţional „Regina Maria” din Ploiești este cercetat pentru act sexual cu un minor, fiind suspectat că a întreţinut relaţii intime cu o adolescentă de 14 ani, care nu îi este elevă. „La data de 28 februarie a.c., poliţiştii Secţiei nr. 3 de Poliţie Ploieşti au […]

V-ar putea interesa și: