Timișoara își va înlocui toată flota de transport în comun cu vehicule noi și electrice, după o finanțare record prin PNRR

Tramvai în Timișoara. Foto: Facebook/Primăria Timișoara

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat joi că municipiul a câştigat 308 milioane de lei în cadrul Rundei 2 a componentei C10 din PNRR. Aceasta este cea mai mare finanţare europeană câştigată vreodată de municipiu şi reprezintă mai mult de un sfert din banii totali alocaţi pentru această rundă din PNRR. Fondurile vor fi folosite pentru achiziţia a 55 de mijloace noi de transport, 100% electrice.

„Aseară am primit o veste bună din partea Ministerului Dezvoltării. Ne-au comunicat că au aprobat cea mai mare finanţare europeană din istoria Timişoarei, care va presupune schimbarea flotei de transport în comun. Vom primi 308 milioane de lei prin PNRR. Este peste un sfert din finanţarea totală propusă pe această linie”, a declarat primarul Timişoarei Dominic Fritz, conform unui comunicat de presă.

Din aceste fonduri, Primăria Municipiului Timişoara va achiziţiona 55 de mijloace de transport în comun, 100% electrice: 30 de autobuze electrice, 17 tramvaie cu baterii, 8 troleibuze cu motor electric.

În prima rundă de finanţare pe această componentă, Primăria Municipiului Timişoara a depus un proiect de achiziţie a 25 de troleibuze, în valoare de 71 de milioane de lei (TVA inclus). Astfel, în total, prin PNRR, Timişoara va achiziţiona 80 de vehicule nepoluante noi. Iar împreună cu celelalte proiecte europene de achiziţie de mijloace de transport în comun, noua flotă va însuma 150 de vehicule noi.

„În acest mandat vom avea toată flota înlocuită. 150 de mijloace de transport noi în Timişoara, toate electrice. Asta schimbă radical faţa transportului în comun în Timişoara şi el redevine coloana vertebrală a traficului din oraş. Niciun oraş din Europa nu reuşeşte să facă faţă traficului auto decât dacă investeşte masiv în transportul public”, a mai declarat primarul Dominic Fritz, potrivit sursei citate.

Constanța are autobuze electrice din septembrie 2022. Sunt 20 pe traseu.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Doru Iordache, noul purtător de cuvânt al Primăriei Constanța

Thu Nov 24 , 2022
Primăria Constanța va avea un nou purtător de cuvânt, după ce persoana care a ocupat postul în ultimele luni a câștigat concursul pentru postul de director la Direcția Logistică. În locul său a fost numit Doru Iordache, care este și unul dintre consilierii personali ai primarului, dar care a fost […]
Doru-Iordache