Tineri din Iași și Botoșani, proiect pentru îmbunătățirea imaginii muzeelor din Dobrogea

Casa Memorială „Panait Cerna” Tulcea. Foto: Ionut Teoderascu

Zece muzee din zona rurală a Dobrogei vor fi promovate, începând cu luna iulie, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipament de înaltă performanţă, a anunțat echipa „Muzee de la sat”, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, acestea vor fi integrate şi în Google Street View, Google Maps şi Google Earth.

Tururile vor fi disponibile pentru vizitare virtuală pe singura platformă online din România dedicată muzeelor de la sat – www.muzeedelasat.ro -, inaugurată pe 1 decembrie 2021. Iniţiativa aparţine unor tineri din Botoşani şi Iaşi, al căror proiect a câştigat, prin concurs, co-finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Echipa „Muzee de la sat” îşi propune să îmbunătăţească imaginea fiecărui muzeu inclus în proiect prin intermediul tururilor virtuale, fotografiilor, textelor documentate şi al videoclipurilor de prezentare.

În viitor, ţinta este de a extinde proiectul la nivel naţional, obţinând o radiografie a muzeelor de la sat, anunţă iniţiatorii acestui demers.

„Etapa de culegere a datelor pentru regiunea Dobrogei a debutat sâmbătă, 13 mai, în judeţul Tulcea, la Monumentul Paleocreştin de la Niculiţel şi la Casa Memorială „Panait Cerna” din Cerna”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter al echipei.

Până la momentul publicării tururilor virtuale, cei interesaţi pot urmări platforma Muzee de la sat, unde sunt deja publicate peste 50 de muzee din regiunile Moldova şi Muntenia.

Cele 10 muzee, din zona Dobrogei, ce vor fi găzduite de platforma www.muzeedelasat.ro sunt: Monumentul Paleocreştin Niculiţel; Casa Memorială „Panait Cerna”; Muzeul Cetăţii Enisala; Gospodăria ţărănească de la Enisala; Muzeul „Suvenir din Dobrogea”; Muzeul Constantin Paraschiva; Muzeul de Artă „Dinu şi Sevastia Vintilă”; Complexul Muzeal Histria; Complexul Muzeal „Tropaeum Traiani” Adamclisi; Muzeul de Artă Tradiţională Turcă Cobadin – UDTR.

Pe lângă cele 10 muzee din Dobrogea, vor fi actualizate şi celelalte regiuni deja parcurse de echipă cu următoarele muzee:

  • în zona Moldovei: Castelul Sturdza de la Miclăuşeni (judeţul Iaşi) şi Muzeul de Etnografie Tazlău (judeţul Neamţ);
  • în zona Munteniei: Centrul de vizitare „GeoGate”, judeţul Buzău; Centrul de vizitare „Muzeul Timpul Omului”, judeţul Buzău; Centrul de vizitare „Muzeul Formelor”, judeţul Buzău.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria scoate la închiriat spații pentru derularea unor mici afaceri în stațiunea Mamaia

mar mai 16 , 2023
Serviciul Autorizare Activități Economice din cadrul Primăriei municipiului Constanța anunță operatorii economici interesați că, în perioada 22 – 24 mai 2023, între orele 08:30 – 16:30, la Centrul de Informare pentru Cetățeni situat în City Park Mall, se depun documentații în vederea atribuirii de amplasamente pentru desfăşurarea de activităţi cu […]

V-ar putea interesa și: