Tinerii spun că orașul Constanța are destule parcuri. Au dreptate?

lacul tabacarie

Federația Tinerilor din Constanța a publicat un raport privind situația tinerilor din municipiul Constanța în anul 2021. Inițiativa este cu siguranță lăudabilă. Ne-au atras însă atenția cel puțin două capitole în care, în opinia noastră, nu au dreptate. Reprezentanții federației susțin că tinerii din Constanța au destule parcuri și destule modalități de petrecere a timpului liber. Noi considerăm că nu este așa.

Iată ce spun cei de la Federația Tinerilor despre parcurile din Constanța:

„În sfera spațiilor recreaționale poate cele mai importante sunt parcurile. Tinerii au nevoie de timp petrecut în liniște, pentru a se relaxa. Din fericire, în Constanța ei pot face asta, având în vedere multitudinea de parcuri prezente prin tot orașul.

Cel mai mare, Parcul Tăbăcăriei, are aprox. 100 ha și este situat în jurul Lacului Tăbăcărie. În cadrul parcului se află și Parcul Piticilor, un loc de joacă suficient de spațios pentru copii sub 14 ani. Totodată, parcul face legătura cu zona turistică a orașului, artera supranumită „Satul de Vacanță”

Alte două parcuri importante, situate în zona istorică a orașului, sunt Parcul Arheologic sau „Primăriei” și Parcul „Carol I”. Acestea două înglobează în cadrul lor, pe lângă spații verzi și locuri pentru relaxare, vestigii istorice. În cel din urmă, se pot observa zidurile fostei cetăți, Tomis.

Alte parcuri din Constanța sunt Parcul Gării, Parcul din Tomis II, Parcul de la Far și alte parcuri de o suprafață mai mică. Având în vedere numărul și specificul parcurilor enunțate mai sus, considerăm că și acest indicator este îndeplinit de orașul Constanța.”

Cum spuneam, noi credem că nu este așa și avem și dovezi. Potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene, Constanța avea numai 5,6 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, situându-se în penultima categorie la nivel european. Orașe din străinătate sunt mult în fața noastră: aproximativ 22 de metri pătrați în München 28,4 de metri pătrați în Salzburg și chiar 41,6 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor ar fi în Stockholm, potrivit analizei Comisiei.

Potrivit informațiilor existente pe site-ul Primăriei, în municipiul Constanța ar exista peste 533 de ha spațiu verde amenajat. Ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, fiecărui constănțean i-ar reveni aproximativ 17 mp de spațiu verde. Dar Institutul Național de Statistică preciza că în 2018, municipiul Constanța ar fi avut doar 150 de hectare de spațiu verde, domeniu public.

Legea care privește reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor spune că autoritățile centrale și locale trebuie să prevadă un minimum de 20 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.

Oricum ar fi, avem mai puțin spațiu verde decât prevede legea. Ca să nu mai vorbim că parcurile din Constanța nu sunt parcuri adevărate.

Oportunități inedite de petrecere a timpului liber

Tinerii mai spun ceva: că au unde să-și petreacă timpul liber.

„Pe lângă spațiile recreaționale tradiționale, tinerii caută experiențe inedite cu fiecare zi nouă.

Este important ca orașul în care ei locuiesc să țină pasul cu dinamismul de care ei dau dovadă.

În municipiul Constanța a fost deschis și dezvoltat complexul Gravity Park, un loc unde pasionații de skateboarding își pot petrece ziua. Totodată, mai există în oraș posibilitatea de a participa la Escape Rooms, organizate de câțiva operatori comerciali din oraș. La malul mării tinerii pot merge în plimbări cu barca, pot sta pe plajă, pot merge să înoate într-unul din bazinele din oraș. Totodată, există o ofertă variată de săli de jocuri precum biliard, snooker, ping-pong ș.a.

Având în vedere oferta diversă de activități disponibile în municipiul Constanța, considerăm că și pe acest indicator orașul reușește să treacă.”

În raport sunt trecut și cinematografele, și instituțiile de cultură, dar, în opinia noastră, exemplele de mai sus nu sunt deloc suficiente pentru a putea spune că orașul oferă tinerilor suficiente resurse pentru petrecerea timpului liber. Te poți duce la Escape Room o dată, de două ori, dar ce faci în rest? Plajă? Vara. Bazine de înot? Care bazine? E foarte mult de făcut în acest domeniu și tinerii nu ar trebui să se mulțumească cu atât de puțin.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Ce se va discuta în ședința de Consiliul Municipal Constanța din 28 mai

Sat May 22 , 2021
Consiliul local al municipiului Constanţa  este convocat în  şedinţă ordinară, vineri, 28 mai 2021, ora 14.00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință. Pe ordinea de zi figurează proiecte important. Iată proiectul ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2021; […]
sedinta-consiliul-municipal-constanta