Tivilichi, CNAPM Constanța: „Riscăm să devenim ca un trandafir într-un glob de sticlă” VIDEO

tivilivhi, cnapm constanța

Nicolae Tivilichi, director general CNAPM Constanța, în timpul unei conferințe de presă (Foto. Constanța 100%, 11 iulie 2018)

Portul Constanța riscă să devină care un trandafir într-un glob de sticlă. A spus-o Nicolae Tivilichi, directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, într-o conferință de presă, citând un operator portuar.

Închis într-un glob, fără oxigen, trandafirul moare.

Declarațiile au fost făcute în contextu în care China investește masiv în porturi din regiune, lucru care aduce și avantaje, dar și pericole.

„Orice investiție ar face China în Georgia ar ajuta Portul Constanța. Faptul că ei au cumpărat Portul Pireu este, într-adevăr, un pericol. Pericolul este faptul că s-a demarat construcția căii ferate duble de mare viteză Belgrad–Budapesta. Este adevărat că s-a demarat și construcția căii ferate de mare viteză Sofia–Belgrad. De aceea, dacă nu avem mare grijă de Dunăre, riscăm să devenim ca un trandafir într-un glob de sticlă: ne ocolește toată lumea. Singurul avantaj este că, deși au cumpărat Portul Pireu, în continuare există mari probleme. Chinezii le-au identificat și încearcă să schimbe puțin fluxul. Suntem avantajați de faptul că infrastructura feroviară din Grecia le-a creat mari probleme. Cu siguranță statul grec nu va vinde calea ferată chinezilor“, a declarat Nicoale Tivilichi.

Acesta a mai precizat că Portul Constanța nu mai este barometrul economiei, industriei românești, dar poate deveni cel mai important port de tranzit.

„Când spunem port de tranzit trebuie să înțelegem că beneficiarul acestui lucru este statul”, a declarat Nicolae Tivilichi, directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime din Constanța.

A subliniat însă un lucru important: pentru a analiza performanța portului, trebuie să luăm în vedere nu numai veniturile companiei care îl administrează, ci și – sau mai ales – veniturile generate de activitatea portuară. S-a referit aici la veniturile operatorilor portuari, dar și ale CFR Marfă, a cărei activitate depinde în mare măsură de port.

„Când spunem veniturile portului trebuie să luăm în considerare și ce realizează operatorii portuari, dar și ceea ce realizează CFR. Anul trecut, din 58,9 milioane de tone manipulate în Portul Constanța, vreo 36 de milioane de tone au plecat pe CFR. Cam care ar fi fost veniturile CFR-ului fără cele 36 de milioane de tone transportate prin Portul Constanța? Același lucru e valabil și la drumuri”, a spus Nicolae Tivilichi.

Am scris mai mult despre acest lucru în România liberă.

O înregistrare video cu declarațiile din conferința de presă, realizată de colaboratorii noștri de la Click Actual, puteți vedea mai jos.

C.H.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.