Toma Enache lucrează la primul film de lungmetraj dedicat lui George Enescu

Regizorul Toma Enache si tenorul Andrei Apreotesei_ Foto Mihail Oprescu
Regizorul Toma Enache si tenorul Andrei Apreotesei. Foto Mihail Oprescu

Toma Enache lucrează la primul film artistic de lungmetraj dedicat emblematicului compozitor George Enescu.

Producția este realizată de La Steaua Film Studios.

Constănțeanul Toma Enache, care semnează și scenariul filmului intitulat Enescu – geniul și prințesa, și-a concentrat atenția documentării, care a durat mai mult de doi ani, asupra legendarei povești de dragoste dintre Enescu și Prințesa Maria (Maruca) Cantacuzino și a felului în care aceasta din urmă i-a inspirat creația marelui muzician român.

„Am această bucurie unică, să pot onora memoria lui George Enescu cu un film artistic care să aducă în fața spectatorilor povestea lui extraordinară de viață. O poveste fascinantă despre creație și iubire a unui geniu plin de bunătate și generozitate,declară regizorul.

 „În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România la nivel mondial: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!” spunea Neagu Djuvara, în Anul Centenarului.

Pe lângă Festivalul Internațional care poartă numele marelui compozitor, organizat în România, filmul regizat de Toma Enache își propune să prezinte publicului cinefil din toată lumea caracterul uman și personalitatea creatoare a lui George Enescu.

Dacă muzica lui este astăzi cunoscută și cântată pe marile scene din toată lumea, se știe prea puțin despre caracterul lui extraordinar, despre bunătatea și generozitatea care l-au caracterizat, despre cultul lui pentru prietenie și despre dragostea nemărginită pentru țara lui.

Theodora Sandu si Mircea Dragoman, actorii din rolurile principale FOTO Mihail Oprescu
Theodora Sandu si Mircea Dragoman, actorii din rolurile principale. FOTO Mihail Oprescu

Nu este întâmplător faptul că marele violonist Yehudi Menuhin, unul dintre discipolii săi, a spus:

„Dacă cititorul ar putea să-și închipuie mintea enciclopedică, îngemănată cu inima cea mai generoasă și mai lipsită de egoism din câte pot exista într-un om, cu o înfățișare nobilă și frumoasă, cu un chip romantic, însuflețit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian, dar mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot nu ar fi completă. Enescu rămâne pentru mine cea mai extraordinară ființă omenească, cel mai mare muzician și cea mai puternică influență exercitată vreodată asupra mea”.

Filmările au început la sfârșitul lunii iulie și au avut loc, în mare parte, în locații emblematice din România, sugestive pentru viața celor doi protagoniști, de la Ploiești, Tecuci, Iași și București, la Paris și Londra. Cea mai mare parte a lor s-a desfășurat în Iași, prin bunăvoința domnului Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, în interioare ce reproduc atmosfera mondenă a anilor 1910–1930.

Scenă din film. FOTO Mihail Oprescu

În producția La Steaua Film Studios, în primele lor roluri cinematografice de amploare sunt doi talentați actori de teatru: Mircea Dragoman (Teatrul Evreiesc de Stat din București), în rolul lui George Enescu, și Theodora Sandu (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești), în rolul Mariei Cantacuzino.

Cei doi protagoniști au fost selectați în urma unui casting la care au participat sute de actori.

Din distribuție fac parte și remarcabilii actori: Constantin Codrescu, Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi.

Producători executivi sunt Marta Maria Mocanu și Elena Enache.

Filmul este un proiect captivant nu numai pentru că va aduce pe ecran povestea unui român de talie internațională, ci și pentru că, fiind un film independent, a atras implicarea și susținerea financiară a multor parteneri și companii din domenii diferite.

Cei care vor să se alăture misiunii de a omagia personalitatea compozitorului prin acest film o pot face accesând site-ul www.lasteaua.ro, secțiunea „Donații” (click AICI), pentru memoria lui George Enescu.

Filmul va intra curând în faza de post-producție, urmând a fi lansat în a doua jumătate a anului 2023.

Toma Enache a realizat până acum filmul de succes internațional „Între Chin și Amin”, inspirat din tragediile victimelor gulagului comunist românesc, în special ale „Experimentului Pitești”, dar și „Nu sunt faimos dar sunt aromân”.

Sponsori: Banca Transilvania, BES România, SUPERBET, Oscar Downstream, Rompetrol, Aqua Carpatica, Rotary District 2241

Parteneri: Ateneul Național Iași, Opera Națională Iași, Ateneul Român, Opera Națională București, Primăria Municipiului Ploiești, Palatul Culturii din Ploiești – Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, Tecuci, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iași, Filarmonica „Paul Constantinescu”, Ploiești, Muzeul Național al Literaturii Române, Iași, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Iași, Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Iași, Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Iași, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași, Primăria Municipiului Iași, Traian Grand Hotel, Iași, Ateneul Tecuci – Fundația Pelin, Primăria Municipiului Tecuci, Filarmonica Moldova, Iași, Mănăstirea Buciumeni, Centrul Cultural „Sf. Antim” – Protoieria Ploiești-Nord, Hotelul Central, Ploiești, Q Magazine, Mobilă Lemn Masiv, Tecuci, Poliția Locală, Ploiești, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Prahova, Zarea, Harlequin, Trends, by Adina Buzatu.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Mihai Ochiuleț: Vergil Chițac pregătește „un jaf ordinar” de 20 milioane euro. „După 1989, nimeni nu și-a permis așa ceva”

Mon Sep 19 , 2022
Mihai Ochiuleț, consilier municipal USR, a atras astăzi atenția asupra unui tun de 20 de milioane de euro pregătit de Vergil Chițac și echipa sa. Textul său publicat pe Facebook este bun și explicit, nu mai are nevoie de comentarii. Prin urmare, îl redăm în întregime mai jos. „În campania […]