Topul investițiilor străine în România: Germania, Austria, Franța

Pentru prima dată Banca Naţională a României împreună cu Institutul Naţional de Statistică publică în rapor­tul asupra investiţiilor străine directe în România, care apare în fiecare toamnă, clasamentul ţărilor investitoare în România în funcţie de rezidenţa ultimă a investitorilor străini. Pe primele locuri în clasament se află Germania, Austria și Franța.

Astfel, până acum era cunoscut faptul că Olanda era pe primul loc ca investiţii străine directe în România, cu 20,5 miliarde euro, însă noul clasament arată cum 75% din cele 20 miliarde euro sunt de fapt investiţii străine făcute în România de companii din alte ţări decât Olanda. Cele mai multe investiţii străine care până acum figurau ca olandeze sunt, de fapt, americane, arată datele publicate de BNR.

Astfel, soldul investiţiilor străine provenite real din Olanda este de fapt de 5,5 mld. euro şi nu 20,5 mld. euro.

Investitorul final sau real reprezintă so­cietatea-mamă care deţine controlul ul­tim (ultimate shareholder) al unei com­pa­nii sau proprietarul beneficiar final. No­ua imagine a investiţiilor străine în Ro­mânia este importantă pentru că se con­sideră că SUA au un rol economic prea redus în România, fiind doar pe lo­cul 16 în rândul investitorilor străini. De fapt, SUA se află printre primii cinci in­ves­titori străini, iar parteneriatul trans­at­lan­tic are de fapt şi o dimensiune economică. La 31 decembrie 2019, valoarea totală a investiţiilor străine directe în România a fost de 88 miliarde euro. Investiţiile greenfield‚ „cele de la zero“ şi cele din categoria fuziuni şi achiziţii au înregistrat un nivel foarte redus al flu­xului de investiţii străine directe. Astfel, aportul investitorilor stră­ini la ca­pitalurile întreprinderilor ISD nou înfiinţate a avut o valoare de numai 67 mil. euro, pe când tranzacţiile de tip fuziuni şi achiziţii de doar 106 mil. euro.

Sursa: ZF.ro

Zen Residence
energia residence



Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Câte teste și cazuri noi de Covid-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore. Deces în județul Constanța

Tue Oct 6 , 2020
 Până astăzi, 6 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 109.898 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.121 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS […]
coronavirus