Traian Băsescu: „În momentul de faţă, Orban se roagă de PSD „Daţi-ne jos!” şi PSD-ul nu vrea”

traian basescu

Europarlamentarul Traian Băsescu susţine că „în momentul de faţă, Orban se roagă de PSD ”Daţi-ne jos!” şi PSD-ul nu vrea”.

Traian Băsescu a comentat situația actuală politică, duminică seară, într-o emisiune la România Tv. Fostul șef al statului spune că, în situaţia în care alegerile locale s-ar organiza concomitent cu cele parlamentare, datorită maşinăriei de partid, PSD ar avea un scor electoral mai bun la parlamentare decât dacă acestea ar fi organizate separat.

„Dacă cineva a făcut socoteli de suprapunere (a alegerilor anticipate – n.r.) pe locale a greşit-o rău de tot, pentru că PSD-ul se mobilizează cel mai bine la locale. Acolo fiecare primar, fiecare consilier PSD, şi ei sunt două treimi, se mobilizează pentru ei şi, dacă tot se mobilizează pentru ei, pune ştampila şi pe partidul lui la legislative. Eu cred că liberalii, care sunt aliaţii noştri, dar eu vorbesc ca să îi şi trezesc din visele astea, liberalii trebuie să ştie că maşinăria de partid a PSD-ului este mai puternică decât cea pe care au moştenit-o de la PDL. PDL-ul avea a doua mare maşinărie de campanie, dar toţi ştiam să PSD-ul are o maşinărie mai tare, mai eficientă decât a noastră. Deci să nu mizeze pe faptul că au structura de campanie a PDL-ului şi că vor învinge PSD-ul în timp ce se desfăşoară localele. Eu nu spun că PSD-ul va mai lua aceleaşi procente, dar va lua procente mult mai bune decât dacă s-ar desfăşura legislativele separat de locale. La locale PSD-ul se mobilizează maxim”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că nu crede că liberalii îşi doresc cu adevărat alegeri anticipate şi că nici nu ar avea motive pentru acest lucru. 

„Sincer, nu cred că vor alegeri anticipate liberalii din 2 motive: guvernul încă poate aduna puncte luând măsuri aşteptate de populaţie (…). Liberalii sunt şi ei oameni ca noi toţi: de ce şi-ar pierde pensia de parlamentar, pentru că nu se dă pensie decât la mandat întreg, deci de ce şi-ar pierde pensia, ca să facă hatârul cui? Şi cred că sunt şi liberali responsabili care zic ”De ce să băgăm ţara în instabilitate politică pentru trei, patru luni?” a adăugat Băsescu.

El cataloghează drept o „mare greşeală” faptul că PNL nu a lăsat PSD să continue guvernarea, ceea ce ar fi dus la un declin mai accentuat al fostului partid de guvernare.  

„Marea greşeală a fost că au intrat la guvernare. Cine i-a pus să dea jos guvernul PSD? Trebuia să-i lase să dea jos pensiile, să dea toate cele şi pe urmă să vină la guvernare, pentru că PSD-ul intrase pe o pantă de coborâre din care nu-i mai urca nimeni. Aşa, au început să frâneze căderea” a spus Băsescu. 

Eurodeputatul PMP susţine de asemenea că UDMR şi PSD nu pot da jos guvernul fără „un grup de liberali de bine” care să voteze moţiunea de cenzură anunţată de cele două formaţiuni politice.   

„În momentul de faţă, Orban se roagă de PSD ”Daţi-ne jos!” şi PSD-ul nu vrea. Cred că e prima dată în ultimii cinci ani când PSD-ul e inteligent. Adică nu vă dăm noi jos, daţi-vă singuri, faceţi şi voi cum am făcut noi cu Grindeanu . (…) Marele adevăr este că acum, PSD-ul şi UDMR-ul la un loc nu au o majoritate cu care să doboare guvernul. Pot fi optimişti doar dacă un grup de liberali de bine votează şi ei moţiunea. Altfel nu au majoritatea necesară căderii guvernului” a adăugat fostul şef al statului.

Băsescu s-a referit și la pensiile minime acordate de stat, făcând comparaţia între acest tip de venit şi pensiile speciale. 

„Pensia minimă nu e o pensie, este un ajutor social dat foştilor membri CAP, aceia despre care vedeam în fiecare seară la televizor pensii de câţiva lei.  (…) Cei care aveau 6 lei, 8 lei, 12 lei pensie pentru cei care aveau zile muncă la colectiv – 30 de zile pe an, sau 20, că le plăcea mai mult să stea acasă decât să meargă la colectiv. Asta este la fel ca şi pensiile speciale, nerezultată din contribuţie, este o decizie politică, dar totuşi s-a ajuns ca aşa-numita pensie minimă să fie la nivelul pensiei minime a celor care au contribuit la fondul de pensii. Aici mai uşor! Am văzut că se plâng nepoţii beneficiarilor de astfel de pensii. Nu-i mai dă lu mamaia 750 de lei,  da, dar mamaia când era în putere nu s-a dus la colectiv, nu făcea decât 20-30 de zile de muncă pe an şi are o pensie specială de 750 de lei Oamenii aceştia, la care plâng mai mult nepoţii sau copiii decât ei înşişi trebuie să ştie că primesc mai mult decât au contribuit”, a afirmat fostul şef al statului. 

Traian Băsescu a adăugat că nu este normal ca valoarea pensiei minime să intre în concurenţă cu cea a pensiilor bazate pe contributivitate. 

„Eu cred că nu trebuie să intre această pensie socială în concurenţă cu pensia minimă pentru cei care au contribuit la pensii. Este aceeaşi moralitate ca la cei cu pensii speciale, cu singura deosebire că aici se impunea ca ajutor social pe când la pensiile speciale nu se impunea ca ajutor social să-i dai de trei ori pensia pe care o merita ca şi contribuţie. Viaţa ne obliga să facem ceva cu acei oameni care aveau pensii de CAP de mizerie. Acele pensii nu trebuie să intre în concurenţă de creştere cu pensiile bazate pe contributivitate. Când va avea statul suficient, le va mai mări şi pe acelea” a mai afirmat fostul preşedinte.. 

Băsescu a adăugat că el nu este „un susţinător al ideii să nu se dea”, dar susţine că „problema este dacă ai de unde”.

Acesta a mai spus că România poate ajunge într-o situaţie economică foarte dificilă dacă nu accesează masiv fonduri europene şi continuă să se împrumute. 

„Se ştia că va fi un efort extraordinar. Nimeni dintre oamenii raţionali nu putea crede că România poate susţine fără împrumuturi majore o creştere a pensiilor cu 40%. Dacă nu se compensează cumva cu bani de la Uniunea Europeană,  deci bani, nerambursabili, România riscă să intre în dificultate, să ajungă dezechilibrele macroeconomice atât de mari încât să trebuiască să ne numim Grecia doi şi să luăm măsuri. Grecia a intrat în cea mai adâncă criză dintre toate statele Uniunii Europene datorită creşterii pensiilor şi a salariilor” a afirmat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a vorbit despre „grecizarea” României.

„E uşor să grecizezi România cu decizii politice pe care le pui deasupra logicii economice. Noi putem face exerciţiul Grecia cu multă uşurinţă, suntem pe aproape. Iar cei care se bucură că le intră nişte bani şi trăim din  bani împrumutaţi nu trebuie decât câteva luni  ca să vadă că tot ce au primit s-a pierdut din inflaţie, s-a pierdut din creşterea preţurilor, s-a pierdut din nevoia guvernului de a pune taxe noi ca să poată rambursa creditele şi uite aşa te trezeşti că te bucuri de o mărire pe care în trei luni nu o mai ai. Soluţia corectă aici este: pregătite proiecte şi să nu mai bată câmpii cu alegeri anticipate, să creăm artificial o criză politică, pregătite proiecte şi la anul să bubuie proiectele pe care se încasează bani europeni” a mai afirmat Băsescu. 

Europarlamentarul susţine de asemenea că o soluţie ar fi majorarea etapizată a pensiilor, în condiţiile în care bugetul este unul „deformat”, iar încasările reale vor fi mai mici decât cele estimate. Băsescu şi-a exprimat aprecierea faţă de cele mai recente declaraţii ale premierului privind incertitudinea legată de majorările de venituri. 

„Faptul că are curaj să o spună premierul Orban este un lucru bun, înseamnă că începem să devenim responsabili, nu numai demagogi în procesul de guvernare”, a conchis fostul preşedinte.

Premierul ​Ludovic Orban a declarat duminică, la HotNews.ro LIVE că majorarea alocaţiilor şi a pensiilor depinde de evoluţia economică. Premierul a precizat însă că îşi doreşte aceste creşteri, însă nu va fi luată nicio decizie „care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung”.

parteneri Constanta 100% CT100
Constanta-financiara-sigla-jpg
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
Mitshubishi
sprijina-jurnalismul-independent

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.