Traian Băsescu nu este de acord cu majorarea pensiilor: „S-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara”

traian basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP și fost președinte al României, a declarat, vineri seară, că nu este de acord cu majorarea pensiilor cu 40% și că „s-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara”.

Aceste recunoaște că pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are orice familie, dar o creştere de 40% este văzută ca un ”şoc”.

„Pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are orice familie. Dar foarte probabil, şi eu susţin această variantă, mai fericită era varianta unei creşteri eşalonate. N-ai cum să produci acest şoc de 40%. Discutăm de creşterea cu 40% a pensiilor a cinci milioane de oameni”, a afirmat, vineri seară, Traian Băsescu, la B1 TV.

Băsescu spune că ”este clar că banii nu există”, chiar dacă sunt prevăzuţi în buget.

„Sunt desenaţi în buget, ei trebuie împrumutaţi. Este clar că banii nu sunt. Au făcut un desen în care bugetul este corespunzător situaţiei în care plătesc creşterea cu 40%, dar acei bani nu vor fi produşi din taxele şi impozitele colectate de ANAF, ci vor fi împrumutaţi. Deci, ei nu spun o minciună când spun că banii sunt prevăzuţi în buget. Da, dar nu spun sursa: din împrumuturi”, a mai spus Băsescu.

Acesta crede că pensiile vor fi majorate cu 40%, indiferent cine va fi la guvernare.

„Se sacrifică echilibrele macroeconomice ale ţării pentru voturile care urmează în noiembrie (…) Personal, cred că s-a ajuns la o limită care poate prăbuşi ţara. Nu exagerez deloc. Demagogia i-a împins pe oamenii politici într-o situaţie în care echilibrele macroeconomice se pierd ”, a mai declarat fostul preşedinte al statului.

Potrivit Legii pensiilor aflată în vigoare, pensiile ar trebui să crească cu 40% de la 1 septembrie 2020, Guvernul afirmând că a prevăzut în buget sumele necesare.

În 2010, premierul de atunci Emil Boc şi-a angajat răspunderea pe un program de măsuri de austeritate fără precedent, care include reducerea pensiilor cu 15% şi a salariilor cu 25%, pentru o economie de 10 miliarde de lei până la finele anului. Măsurile au fost anunțate și asumate de președintele Traian Băsescu. Recent, acesta a declarat, la Realitatea TV, că în timpul crizei economice a avut de ales între tăierea salariilor cu 25% sau concedierea a 250.000 de angajați din sistemul bugetar. FMI dorea, în schimb, creșteri de taxe, precum TVA și CAS, a mai arătat Băsescu, însă, consideră fostul șef al statului, măsura ar fi fost una greșită. În cele din urmă, pensiile au rămas neschimbate, dar salariile bugetarilor au fost reduse.

Sursă foto: Facebook/TraianBăsescuConținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bogdan Huțucă: „Banii Constanței vor fi împărțiți pe măsuri sociale și pomeni electorale”

sâm ian. 25 , 2020
Bogdan Huțucă, deputat și președintele PNL Constanța, spune că se vede de la o poștă că primarul Decebal Făgădău „și-a croit un buget în cel mai populist mod”. „Fiind an cu alegeri locale, banii Constanței vor fi împărțiți pe măsuri sociale și pomeni electorale, în detrimentul investițiilor și al dezvoltării. […]
Bogdan Hutuca

V-ar putea interesa și: