Traian Băsescu și PMP Constanța trăiesc în lumi paralele

Traian Băsescu în vremea când era președinte și PMP nu exista

Traian Băsescu și PMP Constanța trăiesc în lumi paralele. Aceasta este concluzia dacă ne uităm pe declarațiilor fostului președinte al României și pe cele ale liderului local din Constanța.

Traian Băsescu afirmă că “orgoliile şi lipsa de viziune vor face din dreapta românească o victimă sigură a alegerilor locale, dând PSD ocazia să-şi marcheze revenirea printr-o victorie”, ceea ce va crea o “excelentă platformă” pentru alegerile legislative. “Incapabili să pună interesele dreptei în ansamblul ei deasupra propriilor orgolii şi interese, Orban, Cioloş şi Barna par hotărâţi să sacrifice şansa candidaţilor comuni în favoarea unor liste de candidaţi cenuşii, lipsiţi de valoare şi, cu mici excepţii, fără nicio şansă de a câştiga primăriile”, spune Băsescu.

„Dreapta se pregăteşte pentru eşec! Alegerile locale se apropie vertiginos şi nimeni nu are iniţiativa realizării unor alianţe pentru a contracara efectul favorabil pentru PSD al alegerilor într-un singur tur”, afirmă Traian Băsescu, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

El spune că PNL urmează să-şi valideze candidaţii la funcţiile de primar, USR a început să-şi anunţe candidaţii la sectoarele Bucureştiului, iar PMP “încearcă inutil să găsească formule prin care să-i convingă pe liberali că alianţa trebuie să funcţioneze şi dincolo de alegerea lui Nicuşor Dan”.

„Se pare însă că orgoliile şi lipsa de viziune vor face din dreapta românească o victimă sigură a alegerilor locale, dând PSD ocazia să-şi marcheze revenirea printr-o victorie. Incapabili să pună interesele dreptei în ansamblul ei deasupra propriilor orgolii şi interese, Orban, Cioloş şi Barna par hotărâţi să sacrifice şansa candidaţilor comuni în favoarea unor liste de candidaţi cenuşii, lipsiţi de valoare şi cu mici excepţii, fără nicio şansă de a câştiga primăriile pentru care candidează”, consideră el.

Traian Băsescu, un politician abil și orientat, ignoră însă de ani buni ce se petrece în județul Constanța.

Aici, PMP nu numai că nu este partid de opoziție, ba a avut și are chiar reprezentanți în conducerea la vârf a administrației locale. Ne referim la Claudiu Palaz, președintele PMP Constanța, care ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța. Rezultatele sale sunt, dacă ne uităm în rapoartele de activitate, zero. Am scris recent că Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a depus, pentru ultimul an, un raport de activitate pe 282 de pagini. Claudiu Palaz nu a depus niciun fel de raport în ultimii trei ani și jumătate. A reușit însă ceva: să construiască un stâlp de 80.000 de euro, în fața Pavilionul Expozițional, de fapt un catarg care ar fi trebuit să devină unul din simbolurile orașului. S-a dovedit că firma căreia i-a fost încredințată lucrarea l-a construit fără a avea autorizațiile necesare! Halucinant, din punctul meu de vedere. S-a făcut remarcat și declarații nepotrivite sau pur și simplu eronate. De exemplu, a spus despre bisericile de cretă din Murfatlar că fac parte din patrimoniul UNESCO, lucru evident eronat. Claudiu Palaz a mai spus că este de acord cu tăierea copacilor din municipiul Constanța, subliniind că cei care investesc în blocuri nu trebuie chinuiți și că aerul oricum circulă.

Revenind la Constanța, activitatea PMP de aici, partid care spune acum că este de dreapta, a fost foarte apreciată chiar de primarul PSD, Decebal Făgădău. Acesta nu a pierdut ocazia să le mulțumească celor din PMP care l-au ajutat, în momente grele, când PNL făcea opoziție, să îi fie trecute anumite proiecte de hotărâre controversate. Da, este vorba de Claudiu Palaz și Decebal Făgădău, care înainte de alegeri se gratulau cu calificative precum „analfabet politic” și „șuț intelectual”. Detalii AICI.

Acum, culmea ironiei, Claudiu Palaz face apel la unirea dreptei, adică, spune el, a PNL, PMP, USR și PLUS.

„Fac un apel pentru unirea Dreptei pentru că, la acest moment, mie mi se pare că în spațiul public se aruncă doar fumigene în sensul că toată lumea țipă că nu se unește Dreapta dar nimeni din Constanța nu vrea să renunțe la pozițiile pe care și le dorește pentru candidaturile ce vizează administrația locală și județeană. Noi, cei de la PMP Constanța, putem spune că suntem dispuși la a renunța pentru una dintre cele două funcții. În ceea ce mă privește pe mine până îmi voi anunța candidatura cred că pot spune, cu toată modestia, că pot face față oricărei funcții din cele două, ori pentru primărie, ori pentru Consiliul Județean Constanța. Eu sunt pregătit să pot să candidez și mă pot retrage din una dintre ele în condițiile în care voi găsi înțelegere pentru unirea Dreptei“, a spus Claudiu Palaz.  

Acesta a criticat și „scandalurile” făcute de Asociația Constanța Altfel, care a fost fondată de o fostă colegă de-a sa de partid, Felicia Ovanesian. Reamintim că, în august 2013, Partidul Mişcarea Populară – Filiala Constanţa a anunţat că interimatul la conducerea organizaţiei municipale Constanţa va fi asigurat de avocata Felicia Ovanesian. Aceasta a rămas în PMP până în toamna anului 2014. Pe 5 octombrie 2014, Biroul Politic Teritorial Constanța a Partidului Național Liberal a validat propunerea președintelui interimar al BPM Constanța, Robert Boroianu, de cooptare în Biroul Politic Municipal Constanța al PNL a avocatei Felicia Nadina Ovanesian. Aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte al BPM al PNL Constanța și a coordonat Departamentul pentru Politici, Justiție și Drepturi Cetățenești din cadrul organizației municipale PNL Constanța. Felicia Nadina Ovanesian este un cunoscut avocat al Baroului Constanța.

Claudiu Palaz și Felicia Ovanesian, umăr la umăr, alături de conducerea partidului, când făceau parte cu toții din PMP (foto: Adevarul.ro)

Traian Băsescu știe ce s-a petrecut în Constanța în ultimii ani. Și, suntem convinși, nu-i convine. Ba chiar a declarat pentru Constanța 100% că una este ce se întâmplă la București, alta ce se întâmplă în teritoriu. Din informațiile noastre, este însă deranjat de ce vede și aude. Există și dovezi în acest sens. De exemplu, Florin Goidea, care a ajuns director adjunct la Administrația Porturilor Maritime Constanța. Este o persoană capabilă, dar pe care Claudiu Palaz nu o are deloc la inimă, dimpotrivă. Iată că a fost totuși numit în funcție. Informațiile noastre spun că președintele partidului, Eugen Tomac – unul din puții prieteni ai lui Claudiu Palaz din partid – s-ar fi opus, dar că numirea sa a fost susținută de Traian Băsescu.

Dincolo de aceste jocuri politice rămâne o întrebare: poți spune că ești de dreapta și poți avea anvergura morală de a cere alianță cu PNL, USR și PLUS când ai fost aproape patru ani partenerul PSD?

Întrebarea este, evident, retorică.


Leave a Reply

Your email address will not be published.